Με «ξαφνικό θάνατο» απειλείται η μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα

Σε κίνδυνο βρίσκεται η μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων χρόνων, αυτή στο Ελληνικό, αφού απειλείται με “ξαφνικό θάνατο”. Η τρίτη κατά σειρά αναβολή της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), τινάζει στον αέρα την επένδυση ύψους 8 δισ. ευρώ με 70.000 θέσεις εργασίας,  που καυχιέται εδώ και καιρό η κυβέρνηση.

Tην ευθύνη έχει σε μεγάλο βαθμό το υπουργείο Πολιτισμού και ορισμένοι αρχαιολόγοι ενώ στις διαδηλώσεις των αρχαιολόγων κατά της επένδυσης συμμετέχει ακόμη και ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, μαζί με στελέχη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

«Κερασάκι» στην τούρτα του τραγέλαφου αποτελεί το γεγονός ότι η αρμόδια υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, αφού βρέθηκε για αρκετές ημέρες στο Πεκίνο, αναχωρεί για Βερολίνο, όπου θα παραμείνει για διάστημα δύο εβδομάδων, έως τις 12 Οκτωβρίου, γιατί συμμετέχει σε …θεατρική παράσταση.

Ενοχλημένο το Μαξίμου

Μετά το  φιάσκο της Τετάρτης, το γραφείο του πρωθυπουργού έσπευσε να κάνει διαρροή στο ΑΠΕ, εκφράζοντας την έντονη δυσφορία του. “Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό”, αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου

Πώς φτάσαμε στην τρίτη αναβολή

Η Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, που προΐσταται εκ της θέσεως της του ΚΑΣ, εισηγήθηκε την αναβολή της συζήτησης επί του Σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης και δεύτερον επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ωστόσο δεν συμφώνησαν όλα τα μέλη με την πρόταση αυτή και έτσι η απόφαση για αναβολή ελήφθη κατά πλειοψηφία, με ψήφους 11 υπερ και 6 κατά.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί να χαρακτηριστεί μεγάλο μέρος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, απειλείται με εκτροχιασμό όλη η επένδυση.

Iδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα μέλη του ΚΑΣ επέλεξαν την αναβολή καθώς τα περισσότερα θεωρούν ότι δεν μπορεί να εξεταστούν οι μελέτες και το σχέδιο δίχως να εξεταστεί πρώτα η εισήγηση της αρμόδιας εφορίας για την κήρυξη περίπου του 1/3 της έκτασης ως χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Ως εκ τούτου, το ΚΑΣ, κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα, θα εξετάσει το ζήτημα της κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογικού και σε μεταγενέστερη συνεδρίαση θα εξεταστεί το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Σημειώνεται ότι το ΚΑΣ αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο, με την τελική απόφαση να λαμβάνει ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού.

Δήμαρχος Ελληνικού: Η ομηρεία του Ελληνικού πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος

O Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση, μέσω των social media με αφορμή την εξέλιξη στο Ελληνικό.

Το 85% των δημοτών της πόλης θέλει να δει τον τόπο του να αναπτύσσεται.Ως δήμαρχος της πόλης και μέλος της “Ελληνικό Α.Ε.” τονίζω ότι το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) διαφυλάσσει τα εμφανή αρχαιολογικά ευρήματα στο πρ. Αεροδρόμιο του Ελληνικού, ενώ το Mνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Επενδυτή προστατεύει στο ακέραιο τα όποια αρχαία βρεθούν κατά την διάρκεια των εργασιών.

Τα συνεχή γραφειοκρατικά προσκόμματα οδηγούν στην πιθανή ματαίωση της επένδυσης.
Το Ελληνικό πρέπει να σταματήσει να είναι έρμαιο μιας μικρής μειοψηφίας που απεχθάνεται τις λέξεις ευημερία και ανάπτυξη.

Η ομηρεία του Ελληνικού πρέπει επιτέλους να λάβει τέλος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα