Με ποτά και τσιγάρα αντισταθμίζονται οι απώλειες από το ΦΠΑ στην παιδεία

H κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι αν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα θα αποφευχθεί η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και η λύση φαίνεται να βρέθηκε. Με ποτά και με τσιγάρα αντισταθμίζονται οι απώλειες από το ΦΠΑ στην παιδεία μετά από εισήγηση του οικονομικού του επιτελείου, κατά τη κοινή συνεδρίαση του οικονομικού και κοινωνικού κύκλου το βράδυ της Τρίτης.

Ειδικότερα, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε ότι το ισοδύναμο μέτρο που θα καλύψει τον ΦΠΑ στην παιδεία θα είναι αύξηση του συντελεστή φορολόγησης σε τουλάχιστον δύο είδη πολυτελείας μεν, ευρείας κατανάλωσης δε, όπως τα αλκοολούχα ποτά και τα τσιγάρα.

Μάλιστα η ίδια πηγή σημείωνε ότι η απόφαση για φορολόγηση στα συγκεκριμένα είδη έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, οι οποίοι αποδέχονται ότι θα υπάρξει εισπρακτικό αποτέλεσμα, ικανό να καλύψει το κενό της ακύρωσης του 23% στην παιδεία και συμπλήρωνε πως επισήμως η απόφαση θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Σε ότι αφορά την εύρεση και άλλων ισοδυνάμων η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών, καθώς ακόμα αναζητούνται μέτρα που θα απαλύνουν πτυχές της συμφωνίας και θα υιοθετηθούν από τους πιστωτές ως αποτελεσματικά.

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο το βάρος πέφτει στο οικονομικό επιτελείο, με τον πρωθυπουργό να περιμένει τον τελικό φάκελο με τις προτάσεις για τη βελτίωση ρυθμίσεων που αφορούν στα «κόκκινα» δάνεια, τα φορολογικά των αγροτών, τη φορολόγηση των ενοικίων.

O πρωθυπουργός περιμένει τις καταληκτικές προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα έχουν κοστολογηθεί και θα έχουν σοβαρές πιθανότητες να γίνουν δεκτά από το κουαρτέτο των δανειστών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα