Με στιβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης η επόμενη ημέρα για την Πειραιώς

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ-ΡΕΚΟΡ 80% ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Η αθρόα συμμετοχή δεν πέρασε απαρατήρητη καθώς αποτελεί ισχυρή ένδειξη της εμπιστοσύνης και του αυξημένου ενδιαφέροντος, όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και των διεθνών επενδυτών, στην πορεία και την προοπτική της τράπεζας. Σημειώνεται ότι στη Γ.Σ. συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές και τα διεθνή funds, καθώς και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στα διαμειφθέντα, τώρα, στη Γ.Σ., οι μέτοχοι ψήφισαν ομόφωνα το σύνολο των προτάσεων της διοίκησης, τις οικονομικές καταστάσεις και τα πεπραγμένα για τη χρήση του 2015, ενώ μιλώντας για τα οικονομικά αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς και τις προοπτικές του τρέχοντος έτους, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Σταύρος Λεκκάκος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο τραπεζικός κλάδος πέρασε μεγάλες δυσκολίες από την έναρξη της κρίσης και στάθηκε όρθιος. Σύμφωνα με τον κ. Λεκκάκο, συμβολή σε αυτό είχε η απόλυτη και αδιάλειπτη στήριξη από την ΕΚΤ και τους θεσμούς, αλλά και η εμπιστοσύνη των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

«Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες, μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2015, βρίσκονται σήμερα μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών όσον αφορά τα εποπτικά τους κεφάλαια, με μέσο δείκτη Cοmmon Equity Tier-1 17%-18%», είπε χαρακτηριστικά ο CEO της Πειραιώς και συνέχισε:

«Στο μέτωπο των NPLs, στην Τράπεζα Πειραιώς πετύχαμε ισχυρή μείωση του ρυθμού των νέων καθυστερήσεων κατά τη διάρκεια των ετών 2014-2015, ενώ σημειώσαμε μόνο οριακή αύξηση κατά τους τελευταίους απαιτητικούς μήνες του 2015 μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Για το 2016 έχουμε δώσει ένδειξη στην αγορά ότι θα μειώσουμε σημαντικά το υπόλοιπο των NPLs και ήδη η απόδοση του 1ου και 2ου τριμήνου του έτους κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση. Στα δύο 3μηνα, μάλιστα, από Οκτώβριο 2015 έως και Μάρτιο 2016 η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε μείωση του υπολοίπου NPLs κατά €1,2 δισ.».

«Γνώμονας το συμφέρον των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας»

Αμέσως μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων δήλωσε:

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος για την οικονομία αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη. Η συμφωνία με τους θεσμούς σταθεροποιεί το οικονομικό περιβάλλον και δυναμώνει την προοπτική για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

»Παράλληλα, παρέχει στο τραπεζικό σύστημα πολύ περισσότερες δυνατότητες για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, ενώ διευκολύνει τη σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες αρχίζουν να ανακτούν τον κρίσιμο ρόλο που οφείλουν να παίξουν στην αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, με δεδομένο ότι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ρευστότητα και ότι είναι πλέον πολύ ισχυρές από κεφάλαια.

»Στην Τράπεζα Πειραιώς προχωρούμε ήδη βασισμένοι σε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης. Για να μπορέσει η τράπεζα να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στις νέες συνθήκες της αγοράς και να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τον τόπο. Κινούμαστε γρήγορα, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της Τράπεζας και το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει το 35% των επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα.

»Γνώμονας για εμένα είναι το συμφέρον όλων των μετόχων της τράπεζας, σε συνδυασμό με το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας. Άμεσα προέχει η διαχείριση των προβληματικών δανείων, η αναδιάρθρωση βασικών επιχειρηματικών κλάδων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τη σταθερότητα που δημιουργεί για τη χώρα η συμμετοχή μας στον πυρήνα της Ευρώπης, το πρόγραμμα και η βοήθεια που παρέχεται στην οικονομία από τους θεσμούς.

»Με αυτή τη φιλοσοφία και το συγκεκριμένο σχέδιο ανασυγκρότησης που έχουμε θέση σε εφαρμογή, η Τράπεζα Πειραιώς προσαρμόζεται στις νέες προκλήσεις, αναβαθμίζεται και προχωράει στη νέα περίοδο, με σιγουριά και ασφάλεια για τους πελάτες και τους μετόχους της. Η τράπεζα έχει κάνει επίσης σημαντικά βήματα στο επίπεδο της εταιρικής διακυβέρνησης και των κανόνων που επιτάσσει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και η τραπεζική ένωση.

»Η Τράπεζα μελετά, με ειδικούς φορείς, κίνητρα τα οποία θα απευθύνονται σε μικρομετόχους αλλά και στους συνεπείς καταθέτες και δανειολήπτες. Τα κίνητρα αυτά στόχο έχουν την έστω και μερική αντιστάθμιση των σημαντικών απωλειών που έχουν υποστεί όλες οι παραπάνω κατηγορίες, δεν σχετίζονται με παροχές μετοχών ή άλλων εμπράγματων αξιών αφού αυστηρά το απαγορεύει ο νόμος, αλλά με προϊόντα και εργαλεία επιβράβευσης. Η Τράπεζα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βοηθήσει όλους όσοι τόσα χρόνια τη στηρίζουν».

Επόμενος σταθμός «ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ»

Ημέρα οικονομικών αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο του 2016 ήταν η 25η Μαΐου για την Τράπεζα Πειραιώς και το βασικότερο συμπέρασμα που προέκυψε –πέρα από την αποτύπωση των αριθμών– είναι η αταλάντευτη πεποίθηση της διοίκησης Σάλλα – Λεκκάκου ότι ο στόχος κερδοφορίας για τον Όμιλο τη χρονιά που διανύουμε 2016 είναι καθ’ όλα επιτεύξιμος.

Στην ελπιδοφόρα πρόβλεψη συγκλίνουν μεταξύ άλλων δεικτών το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς πέτυχε το πρώτο τρίμηνο του 2016 ετήσια αύξηση των κερδών προ φόρων και προβλέψεων κατά 9% (στα 263 εκατ. ευρώ), επέδειξε σημαντική ανθεκτικότητα στα καθαρά έσοδα (+2% ετησίως), την ίδια ώρα που το λειτουργικό κόστος υποχώρησε κατά 3% –διαμορφώθηκε στα 318 εκατ. ευρώ– με προοπτική περαιτέρω μείωσης μετά και την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου προσωπικού (σ.σ. περίπου 1.000 εργαζόμενοι δήλωσαν συμμετοχή, με εκτίμηση για ετήσιο όφελος στις δαπάνες προσωπικού περίπου €45 εκατ.)

Σε ό,τι αφορά τα οργανικά έσοδα (καθαρά έσοδα τόκων και προμηθειών), αυτά συνιστούν το 95% των καθαρών λειτουργικών εσόδων και αυξήθηκαν κατά 2% τριμηνιαίως. Τα καθαρά έντοκα έσοδα του Ομίλου ανήλθαν στα 478 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3% έναντι του δ΄ τριμήνου 2015, ευνοημένα από τον περιορισμό της χρήσης εγγυήσεων του Ν.3723/2008, τη μείωση της χρήσης του ELA και την περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων. Θυμίζεται ότι στα τέλη Απριλίου 2016, πρώτη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, η Τράπεζα Πειραιώς αποδεσμεύθηκε πλήρως από τη χρήση του Ν.3723.

Στα καθαρά έσοδα προμηθειών, τώρα, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκαν στα 74 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο 2016, επηρεασμένα από τις συνθήκες του οικονομικού περιβάλλοντος (-1,3% ΑΕΠ στην Ελλάδα σε ετήσια βάση), εν αναμονή και της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Τέλος, τα συνολικά καθαρά λειτουργικά έσοδα ανήλθαν στο α΄ τρίμηνο 2016 σε 581 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2% σε ετήσια βάση.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το έξοδο προβλέψεων ως προς τα δάνεια εξομαλύνεται σταδιακά σε επίπεδο κάτω των 180 μονάδων βάσης, παράλληλα με την εξέλιξη των θεμελιωδών της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών μειώθηκαν κατά 0,5 δισ. ευρώ, πορεία που είναι σύμφωνη με τον στόχο της τράπεζας για το 2016 για σημαντική μείωση των NPLs κατά τη διάρκεια του έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πειραιώς εμφανίζει αρνητικό σχηματισμό νέων NPL για πρώτη φορά από το 2008, οπότε και είχαμε την απαρχή της οικονομικής κρίσης.

Εξάλλου, τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου ανήλθαν στις 31.03.16 σε 10 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET-1 διαμορφώθηκε στο 17,6%.

Αναφορικά με τις καταθέσεις πελατών του Ομίλου, αυτές διαμορφώθηκαν σε 37,9 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2016, μειωμένες κατά 3% συγκρινόμενες με τον Δεκέμβριο 2015 (σ.σ. τον Απρίλιο αναστράφηκε μερικώς η πτωτική τάση), με 0,4 δισ. ευρώ εκ της τριμηνιαίας υποχώρησης να προέρχονται από καταθέσεις γενικής κυβέρνησης και 0,3 δισ. ευρώ από καταθέσεις επιχειρήσεων και 0,3 δισ. ευρώ από ιδιώτες.

Αφού έκλεισε η αξιολόγηση…

Τα καλά μαντάτα για την Πειραιώς συνέπεσαν χρονικά με τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της στο τελευταίο Eurogroup των Βρυξελλών κι αυτό δεν έμεινε ασχολίαστο από τον Μιχάλη Σάλλα. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της τράπεζας είπε συγκεκριμένα ότι με την απόφαση του Εurogroup επιταχύνονται οι εξελίξεις για επαναφορά του τραπεζικού συστήματος σε μονιμότερη τροχιά σταθεροποίησης και ανάπτυξης.

«Η εκτιμώμενη βαθμιαία βελτίωση της ρευστότητας και η δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δανείων σε καθυστέρηση, θα απελευθερώσουν πόρους για τη χρηματοδότηση υγιών και παραγωγικών δραστηριοτήτων και θα ενισχύσουν τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών», είπε ο κ. Σάλλας υπογραμμίζοντας ότι ως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των ελληνικών επιχειρήσεων η τράπεζα θα συμβάλει από θέση ευθύνης στην εθνική προσπάθεια ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Τραπεζικός εταίρος του αγωγού TAP στην Ελλάδα

Τον εν Ελλάδι τραπεζικό εταίρο του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP) αποτελεί η Τράπεζα Πειραιώς. Συγκεκριμένα, η τράπεζα υποστηρίζει την υλοποίηση της πληρωμής των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών και χρηστών γης που επηρεάζονται από την διέλευση του αγωγού.

Η συνεργασία με τον ΤΑΡ ξεκίνησε στις αρχές του 2015, όταν η Πειραιώς κέρδισε τον πλειοδοτικό διαγωνισμό ανάληψης των πληρωμών στην Ελλάδα που διενήργησε ο ΤΑΡ. Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες πληρωμών της Τράπεζας Πειραιώς έχουν αναγνωριστεί και βραβευτεί παγκοσμίως. Επίσης είναι η πρώτη πιστοποιημένη τράπεζα στη ΝΑ Ευρώπη σύμφωνα με το πρότυπο PCI DSS [Payment Card Industry Data Security Standards], ενώ παράλληλα έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με το TUV ISO/IEC 27001: 2013 Information Security Management System Standard.

Με την ευκαιρία των πρόσφατων εγκαινίων του αγωγού, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τράπεζας, Γεώργιος Γεωργόπουλος (φωτ.), χαρακτήρισε «απαιτητική» της συνεργασία της Πειραιώς με την κοινοπραξία του ΤΑΡ εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των δικαιούχων και της σύνθετης φύσης των σχετικών διαδικασιών. Μάλιστα, όπως εξήγησε ο κ. Γεωργόπουλος, ουσιαστικά η τράπεζα χρειάστηκε να παράσχει μια πλήρως εξατομικευμένη λύση με στόχο την καλύτερη και πιο έγκαιρη εξόφληση των δικαιούχων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα