Με στρατηγική… Monopoly οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα

Στον  γερμανικό Τύπο και γενικότερα στη χώρα της κυρίας Μέρκελ, η Ελλάδα γίνεται συχνά-πυκνά πρώτο θέμα. Τελευταία «οικοδέσποινα» που φιλοξένησε θέμα με ελληνικό ενδιαφέρον είναι η εφημερίδα Tagesspiegel, η οποία σε ένα τεσσάρων σελίδων αφιέρωμά της καταπιάνεται με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η τρόικα στην Ελλάδα και άλλες χώρες της κρίσης.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Well, το οποίο έφερε στο φως το ειδησεογραφικό πόρταλ in.gr, οι συντάκτες της Tagesspiegel ισχυρίζονται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας τις οποίες επιβάλλουν οι δανειστές, έχουν ως οι χώρες όπου εν μέσω κρίσης εφαρμόζουν ανάλογα προγράμματα να οδηγούνται σε ζημιές δισεκατομμυρίων. Όπως χαρακτηριστικά λέει η Tagesspiegel, επικαλούμενη τις δημοσιογραφικές έρευνές της, η  δημόσια περιουσία από το ξεκίνημα των προγραμμάτων της τρόικας το 2010, πωλείται υπό καθεστώς μεγάλης χρονικής πίεσης και σημαντικά κατώτερα από την πραγματική αξία της. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω κομμάτι του ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας:

«Το “μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ευρώπη” θα αποφέρει μέχρι το 2016, στην καλύτερη περίπτωση, μόλις 11 δισεκατομμύρια ευρώ αντί για τα υπερβολικά 50 δισεκατομμύρια που είχαν αρχικά υπολογιστεί. Οι επιπτώσεις των λανθασμένων υπολογισμών πλήττουν τους πολίτες που πρέπει να υποστούν ακόμα σκληρότερη λιτότητα και ακόμα περισσότερες περικοπές».

Σε άλλο σημείο του αφιερώματός, η Tagesspiegel παρομοιάζει τις ιδιωτικοποιήσεις σαν το γνωστό παιχνίδι Monopoly, παραφράζοντας το όνομά του  σε «Εuropoly» και έχοντας όπως λέει η εφημερίδα τους εξής κανόνες: «Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι συνοπτικά οι εξής: Ακίνητα με αξία δισεκατομμυρίων ξεπουλιούνται, υπηρεσίες ύδρευσης περνούν στα χέρια ιδιωτών, τράπεζας πωλούνται σε αμφιλεγόμενους αγοραστές. Ολιγάρχες και επενδυτές παίζουν ένα γιγαντιαίο Monopoly. Οι δανειστές άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού προς όφελος των κερδοσκόπων. Σε αυτό το παιχνίδι Europoly είναι ξεκάθαρο εξ αρχής ποιοι θα είναι οι χαμένοι (…).Το παιχνίδι Europoly φέρνει τεράστιο πλούτο σε ορισμένους παίκτες, ενώ οδηγεί άλλους στην χρεοκοπία. Στο μεταξύ πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν πιο δίκαιους κανόνες. Και ρωτούν τους τροϊκανούς: Γιατί θέτετε υπό χρονική πίεση τις χώρες της κρίσης; Γιατί στην Ελλάδα δεν περιμένατε πρώτα να επανέλθει η αγορά και να ξεκινήσετε έπειτα τις ιδιωτικοποιήσεις; Για ποιο λόγο καταβάλλετε κάθε προσπάθεια για να αγοράσουν οι επενδυτές σε τιμή ευκαιρίας;».

Η  γερμανική εφημερίδα χρησιμοποιεί ως παράδειγμα των ισχυρισμών της περί ιδιωτικοποιήσεων την περίπτωση του Ελληνικού, λέγοντας  ότι έσοδα για την παραχώρηση θα είναι περίπου τα μισά σε σχέση με την πραγματική αξία του «φιλέτου», ενώ σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ φιλοξενούνται οι απόψεις  του Αμερικανού οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν. Ειδικότερα, ο νομπελίστας επιστήμονας δήλωσε ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι κάτι οπωσδήποτε κακό», τόνισε ωστόσο ότι «όμως, εδώ έχουμε να κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις με ξεπούλημα χωρίς λόγο. Τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται, ενώ οι κίνδυνοι, αλλά και οι ζημιές επιβαρύνουν ολόκληρη την κοινωνία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Tagesspiegel μίλησε και ο πρώην  πρώην επικεφαλής του Κώστας Μητρόπουλος, εκτιμώντας ότι «η κρίση ήταν το χειρότερο χρονικό σημείο για ιδιωτικοποιήσεις» και υπογραμμίζοντας πως «από την αρχή, η τρόικα δεν κατάλαβε ότι το πρόβλημα δεν ήταν η τιμή πώλησης. Απλά η αγορά δεν ήταν έτοιμη για επενδύσεις, ανεξάρτητα από το κόστος».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα