Με συγκεκριμένη διορία… ζωής η Λεωφόρος!

Φαντάζεστε τον Παναθηναϊκό δίχως γήπεδο; Την περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας δίχως τη… Λεωφόρο Αλεξάνδρας ή «Απόστολος Νικολαΐδης»; Μη μείνετε στη… φαντασία. Σε λίγο καιρό, ενδεχομένως να είναι μία πραγματικότητα!

Γιατί; Διότι δεν υπάρχει η βούληση από καμία πλευρά και από καμία κυβέρνηση, νυν, πρώην ή μελλοντική, να δώσει οριστική, καθαρή και ξάστερη λύση στο θέμα του γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Καλώς ή κακώς, στην Ελλάδα οι Ανώνυμες Ποδοσφαιρικές Εταιρείες μπορούν να αποκτήσουν αθλητικές εγκαταστάσεις μόνο με έναν τρόπο. Μέσω της Πολιτείας και του Ερασιτέχνη. Γιατί; Διότι αυτό το πλαίσιο υπάρχει και αυτό έχει καθιερωθεί. Ιδιόκτητο γήπεδο στην Ελλάδα δεν υπάρχει και, αν δημιουργήθηκε, έγινε με την άδεια και τη συνδρομή της Πολιτείας. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να αποτελεί ή να αποτελέσει εξαίρεση. Ως εκ τούτου, οι «πράσινοι» τίθενται σε… εμπόλεμη κατάσταση, μετά και την απόρριψη της αίτησης ανάκλησης που είχε καταθέσει ο σύλλογος, εναντίον της ακύρωσης του κονδυλίου των 7 εκατομμυρίων ευρώ, για την ανακατασκευή του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Στον Παναθηναϊκό όχι μόνο δεν κατάφεραν να ανατρέψουν την κατάσταση, αλλά, βάσει του σκεπτικού της απόφασης, ενημερώθηκαν ότι το γήπεδο έχει ζωή μόλις για δύο χρόνια και τρεις μήνες ακόμη!Για τον λόγο αυτό, απορρίφθηκε η προσφυγή τους και δεν μπορούν να δοθούν τα 7 εκατομμύρια για την ανάπλασή του! Όμως το θέμα, πλέον, δεν είναι τα 7 εκατομμύρια.

Την επομένη, βεβαίως, κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή των Ελλήνων, βάσει της οποίας η διάρκεια ζωής του ιστορικού γηπέδου παρατείνεται μέχρι το 2021. Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στην ουσία του και παραμένει ένα γήπεδο… με συγκεκριμένη διορία ζωής, καθώς δεν υπάρχει απεμπλοκή από το… βάσανο της Διπλής Ανάπλασης.

 

Αντίστροφη μέτρηση

Στο «τριφύλλι» είχαν υποτιμήσει την κατάσταση και τους κινδύνους που εγκυμονεί να χαθεί οριστικά και αμετάκλητα η Λεωφόρος Αλεξάνδρας. Σύμφωνα με τον νόμο Καλαφάτη, ο οποίος εκδόθηκε τον Γενάρη του 2013, το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας εξαιρείται για πέντε χρόνια από το ενδεχόμενο κατεδάφισης, ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος, προκειμένου να εκδοθούν οι άδειες και να κατασκευαστεί το… νέο γήπεδο στον Βοτανικό! Επίσης, σε αυτό το διάστημα, δεν θα ισχύουν και τα πρόστιμα που προβλέπονται, βάσει του πολεοδομικού κώδικα!Όμως, για ποιον Βοτανικό μιλάμε; Για το έργο που έχει εγκαταλειφθεί απ’ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές;

Με άλλα λόγια, ο νόμος Καλαφάτη πρόσφερε μεν νομική προστασία για μία πενταετία στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, από την άλλη όμως δέσμευσε εκ νέου την ύπαρξη του «Απόστολος Νικολαΐδης» με το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης Λεωφόρου – Βοτανικού, το οποίο, αντικειμενικά και κατά γενική παραδοχή, δεν δύναται να εφαρμοστεί! Πιο απλά, η Πολιτεία φρόντισε για μία ακόμη φορά να οδηγήσει σε αδιέξοδο όλες τις πλευρές και να προκαλέσει προβλήματα, που μόνο με κατάργηση νόμου ή με νέο νόμο μπορούν να επιλυθούν. Η προχειρότητα και ο ωχαδερφισμός στο μεγαλείο τους…

 

Όξυνση τόνων από το «τριφύλλι»

Πλέον, στον Παναθηναϊκό σκοπεύουν να ανεβάσουν τους τόνους, να ενεργοποιήσουν τους οργανωμένους συνδέσμους, οι οποίοι ανέμεναν τις εξελίξεις, και να επικεντρώσουν στην κατάργηση του ανεφάρμοστου πρακτικά νόμου της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού – Λεωφόρου. Μία κίνηση στην οποία μπορούν να καταφύγουν, δίχως να ελπίζουν, πλέον, σε κάτι, είναι η κατάθεση αιτήματος αναθεώρησης εντός 15 ημερών (εν μέσω προεδρικών και επικείμενων εθνικών εκλογών…), το οποίο θα εξεταστεί από τη Μείζονα Επταμελή Σύνθεση του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Με άλλα λόγια, με τα σημερινά δεδομένα, η Λεωφόρος σε δυόμισι χρόνια θα γκρεμιστεί και στη θέση της θα «φυτρώσει» ένα πάρκο!

Διότι, ακόμη και στην περίπτωση που η Περιφέρεια και η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, παρακάμψουν τη διπλή απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου και δώσουν τα 7 εκατομμύρια για την ανάπλαση του «Απόστολος Νικολαΐδης», η διορία που δίνει ο νόμος Καλαφάτη παραμένει ενεργή, όπως και η άρρηκτη σύνδεσή της με τον Βοτανικό και τον νόμο της Διπλής Ανάπλασης! Ο Παναθηναϊκός ήθελε να διασφαλίσει μία θετική απόφαση στο θέμα της πριμοδότησης για την ανακατασκευή της Λεωφόρου, ώστε να αποκτήσει ένα επιπλέον χαρτί, στη μάχη που δίνει για την απεξάρτηση του ιστορικού γηπέδου από το… φάντασμα της Διπλής Ανάπλασης και του Βοτανικού. Η οποιαδήποτε έγκριση ή αποδοχή από την Περιφέρεια θα ισοδυναμούσε με επίσημη αναγνώριση των δικαιωμάτων του «τριφυλλιού», σε μία υπόθεση που μυρίζει… μπαρούτι και εγκυμονεί κινδύνους γενικότερης κινητοποίησης και εξελίξεων.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει μόνη της στην ανακατασκευή του γηπέδου, δίχως να λάβει τη χρηματοδότηση των 7 εκατομμυρίων. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στα χρήματα, αλλά στο σχέδιο «αρπαγής» της Λεωφόρου, όπως υποστηρίζουν οι «πράσινοι». Όταν ο Παύλος Γιαννακόπουλος και ο αδελφός του Θανάσης φώναζαν και έλεγαν ότι «δίνουμε γήπεδο, θέλουμε γήπεδο», ήξεραν πολύ καλά τι έλεγαν. Διότι το μεν χωράφι μπορεί να εκχωρήθηκε με χρησικτησία από τον δήμο Αθηναίων, το γήπεδο όμως κατασκευάστηκε από τον Παναθηναϊκό και τις θυσίες των ανθρώπων του. Και είναι απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται κατ’ αυτόν τον «προβοκατόρικο» από ένα σημείο και μετά τρόπο από την –εκάστοτε– Πολιτεία, ο μεγαλύτερος σύλλογος στην Αθήνα, όταν παγκοσμίως όλες οι ομάδες έχουν αρωγούς στην εξέλιξή τους, τόσο τους τοπικούς άρχοντες, όσο και την Πολιτεία στο ευρύτερο πλαίσιό της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα