Με σύνθημα, «εγγύηση για την πατρίδα»

«Η εικόνα του κόμματος, τώρα που εισερχόμαστε στην προεκλογική περίοδο, μοιάζει πολύ καλύτερη από αυτήν που είχαμε τόσο τον Ιανουάριο, όσο και πέρυσι τον Ιούνιο στις ευρωεκλογές». Αυτή η φράση παλαιού κομματικού στελέχους τής Ν.Δ. δείχνει και το κλίμα που επικρατεί στη Συγγρού ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η γκρίνια, τα εσωκομματικά μαχαιρώματα και η εικόνα ασκεριού που είχε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Ιανουάριο κατά την τότε προεκλογική περίοδο αποτελεί παρελθόν.

Μέχρι στιγμής, οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. παρουσιάζονται με ενιαίο λόγο, πλην ελάχιστων περιπτώσεων, και προσπαθούν να πείσουν την κοινωνία ότι το κόμμα τους είναι η μοναδική λύση. Παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. δίνει μια ακόμα εκλογική μάχη εντός μνημονιακού πλαισίου και έχοντας ψηφίσει ένα ακόμα μνημόνιο, το δεύτερο αυτήν τη φορά, δεν θεωρεί η ηγεσία της πως δημιουργεί πρόβλημα στο κόμμα. «Εάν δεν ήταν η Ν.Δ. και έμενε μόνος ο ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν θα μπορούσε να περάσει τη συμφωνία. Εμείς διασφαλίσαμε την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη», λένε και επιμένουν ότι όλα θα κριθούν τις τελευταίες ημέρες. Μόνο που για να υπάρξει θετικό εκλογικό αποτέλεσμα απαιτείται μια πειστική, συνεκτική και ρεαλιστική πολιτική πρόταση που θα κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο, όπως λένε από την ηγεσία του κόμματος, τις επόμενες ημέρες.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ν.Δ. θα χρησιμοποιήσει την παλαιά δοκιμασμένη κι επιτυχημένη συνταγή για την αποδυνάμωση του πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας πολλά από όσα είπε πριν από τον Ιανουάριο του 2015 και όσα έπραξε από την ημέρα που εγκαταστάθηκε στο Μαξίμου. Αν και ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί υψηλή δημοφιλία, θεωρούν στη Ν.Δ. ότι μπορούν να τον πλήξουν και να δημιουργήσουν συνθήκες πολιτικής αποσταθεροποίησής του σε πρώτη φάση και, σε δεύτερο χρόνο, να φθάσουν στον επιθυμητό στόχο της πτώσης του.

Στο επιτελείο του Β. Μεϊμαράκη θεωρούν ότι έχουν πολλές αφορμές για να πλήξουν τον πρωθυπουργό, τον οποίο θεωρούν ιδιαίτερα ευάλωτο πλέον, και ήδη αναμένουν να κάνει δεκτό το αίτημα για ντιμπέιτ. «Εκεί θα αποδειχθεί η πολιτική του γύμνια», τονίζουν κεντρικά στελέχη της Ν.Δ., που προτείνουν ακόμα και ντιμπέιτ των δύο πολιτικών αρχηγών, των κ.κ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη. Φυσικά, στη Συγγρού δεν θέλουν την εμπλοκή των άλλων πολιτικών αρχηγών και ειδικά του Θεοδωράκη, που λόγω τηλεοπτικής εμπειρίας φοβούνται ότι θα κλέψει τις εντυπώσεις.

Το αφήγημα

«Με σταθερά βήματα στο μέλλον» είναι η φράση-κλειδί της πρώτης φάσης της προεκλογικής εκστρατείας της Ν.Δ., αλλά μέχρι στιγμής το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτά τα πρώτα εικοσιτετράωρα της προεκλογικής περιόδου, δεν έχει δώσει πειστική απάντηση γιατί οι Έλληνες πολίτες πρέπει να την εμπιστευτούν. Στρατηγική επιλογή της είναι η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία σε κυβερνητικό πλαίσιο με κορμό τη Ν.Δ., πράγμα που προϋποθέτει τον αποκλεισμό της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο εκτιμούν κεντρικά «γαλάζια» στελέχη ότι θα πληγεί σε σημαντικό βαθμό από τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Πάντως, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει η επεξεργασία εναλλακτικών επιλογών ενόψει των προκλήσεων της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης, ειδικά εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει πρώτο κόμμα, αλλά δεν κερδίσει την αυτοδυναμία.
Η Ν.Δ. το επόμενο διάστημα έως τις εκλογές θα καλλιεργήσει την εικόνα της «ήρεμης δύναμης» που λειτουργεί ως παράγοντας ευθύνης και εγγύησης, ενώ θα επιχειρήσει να προβάλει τον θετικό, συντεταγμένο και διορθωτικό χαρακτήρα των πολιτικών παρεμβάσεών της στην κοινωνία και στην οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιάσει τη «γαλάζια» πρόταση για τα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όχι μόνο στο οικονομικό πεδίο όπου τα όρια είναι δεσμευτικά λόγω του μνημονίου, αλλά κυρίως και σε άλλους τομείς, όπως δημόσια τάξη και ασφάλεια, παιδεία, υγεία, δημόσια διοίκηση, το μεταναστευτικό, κ.ά.

Πρεμιέρα στις περιοδείες

Μπορεί από τη Συγγρού να καλλιεργούν κλίμα αισιοδοξίας, αλλά γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν είναι εύκολος αντίπαλος και άρα η εκλογική αναμέτρηση θα είναι πολύ δύσκολη. Γι’ αυτό και ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να κινηθεί ακατάπαυστα και στηρίζει πολλά πλέον στις περιοδείες του, στην επαφή με τους πολίτες, στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις. Η αρχή των περιοδειών του θα γίνει από την Κρήτη το Σαββατοκύριακο.

Για τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο θα υπάρξει «ειδική μεταχείριση» και θα αρχίσουν να τίθενται διλήμματα όχι μόνο στους δεξιούς ψηφοφόρους που ψηφίσαν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε όσους παραμένουν ακόμα στους ΑΝΕΛ. Το κεφάλαιο ΑΝΕΛ είναι ειδικό για τη Ν.Δ., η οποία θέλει να αντιμετωπίσει πιο δυναμικά τον κ. Καμμένο, ώστε να ανακόψει τη διείσδυσή του σε ορισμένα στρώματα τα οποία παραδοσιακά ψήφιζαν Ν.Δ. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται συντονισμένες ενέργειες από τον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ., ενώ θα υπάρξει προσπάθεια να μεταπειστούν τοπικά στελέχη των ΑΝΕΛ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα