«Με τα τριτοκοσμικά του ΣΥΡΙΖΑ, το Grexit δεν είναι θεωρητικό»

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη

Η επιστροφή της ελληνική οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά δεν είναι μόνο τεχνοκρατικό ζητούμενο, αλλά έχει αναχθεί και σε κεντρικό σημείο πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου.

Με αυτό το δεδομένο και μόλις μία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες, η «Α» ζήτησε τις απόψεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, Γεράσιμου Γιακουμάτου. Ο υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Αθήνας με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. εξήγησε ότι το δίλημμα που τίθεται στους πολίτες είναι το «αν θα ψηφίσουμε για να χτίσουμε ή για να γκρεμίσουμε», ενώ έκανε και έναν μίνι απολογισμό των όσων πέτυχε στη διάρκεια της τελευταίας υπουργικής θητείας του.

Ποια είναι η… ταμπακιέρα που κάνει τόσο κρίσιμη την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου;

«Η Ν.Δ. ως παράταξη μιλούσε διαχρονικά και πάντα για την… ταμπακιέρα. Για την ταμπακιέρα τής τότε ΕΟΚ και του μονόδρομου της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας μιλούσε ο Εθνάρχης Καραμανλής. Για την ταμπακιέρα τού καταστροφικού υπερδανεισμού και των ελλειμμάτων που θα μας έριχναν στα νύχια του ΔΝΤ μιλούσε ο Μητσοτάκης. Για την ταμπακιέρα τού λεφτά δεν υπάρχουν μιλούσε και ο Κώστας Καραμανλής…

Στο ενδιάμεσο όμως επικράτησαν κατά καιρούς οι σειρήνες των ανεύθυνων πολιτικάντηδων, που με τις επιλογές τους μας έφεραν εκεί που μας έφεραν. Για την ταμπακιέρα των υπεύθυνων πολιτικών, της συνέχειας του κράτους και της ρεαλιστικής ελπίδας και προοπτικής μιλάει και σήμερα ο  Σαμαράς. Με αυθεντικότητα  και αλήθεια σας μιλάω κι εγώ.

Οι εκλογές της Κυριακής είναι  οι κρισιμότερες  της μεταπολιτευτικής περιόδου, καθώς το αληθινό ερώτημα που τίθεται είναι ένα: Θα ψηφίσουμε για να χτίσουμε ή για να γκρεμίσουμε; Θα αφήσουμε  την Ελλάδα να γονατίσει και πάλι, τώρα που αρχίζει να στέκεται ξανά στα πόδια της, ή θα της δώσουμε τη δυνατότητα να συνεχίσει να βαδίζει τον ασφαλή δρόμο που οδηγεί στη σταθερότητα και την ανάπτυξη; Θα αφήσουμε την πατρίδα να πέσει στα χέρια  ανεύθυνων λαϊκιστών που χαϊδεύουν αυτιά και τάζουν στους πάντες τα πάντα, σαν  μαθητευόμενοι μάγοι; Θα  αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει η Λιβύη της Ευρώπης και τους Έλληνες να ζήσουν τις ουρές της Βενεζουέλας μπροστά στα άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ; Ή θα της δώσουμε τη δυνατότητα να γίνει ένα κανονικό, υγειές και σε σωστές βάσεις ανεπτυγμένο ευρωπαϊκό κράτος;»

Συμφωνείτε με την άποψη ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ευρώ στην περίπτωση που έχουμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και, αν ναι, γιατί;

«Οι “μονομερείς ενέργειες…’’, το ότι “θα βάλουμε σε ένα αεροπλάνο την τρόικα…’’, ότι “δεν αναγνωρίζουμε το χρέος και   τις υποχρεώσεις  που έχει αναλάβει ως χώρα…’’, “η δραχμή δεν είναι καταστροφή…’’ είναι διαπρύσιες διακηρύξεις δεκάδων  βουλευτών και στελεχών πάσης φύσεως τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα και μόνο, λοιπόν,  από όλα αυτά τα… απίθανα που ακούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να συμβεί, αρκεί για να τεθεί η χώρα μας  αυτομάτως εκτός Ε.Ε. και ευρωζώνης. Αλήθεια, πιστεύει κανείς  ότι εάν πούμε στους λαούς της Ε.Ε., που μας έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια με τα χρήματά τους, ότι δεν θα σας τα επιστρέψουμε, εκείνοι  θα συνεχίσουν να μας πληρώνουν και τις υπόλοιπες δόσεις που έχει ανάγκη η οικονομία μας για να δώσουμε συντάξεις και μισθούς από τον Μάρτιο-Απρίλιο; Αυτά είναι τουλάχιστον αφελή να τα πιστεύει κανείς, για να μην πω τίποτα περισσότερο… Άρα, ο κίνδυνος με τα τριτοκοσμικά του ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί η Ελλάδα  εκτός  ευρώ, δεν είναι κάτι θεωρητικό αλλά βέβαιο με ό,τι αυτός συνεπάγεται…  Γι’ αυτό πολεμάω και προσεύχομαι, ο λαός να σκεφτεί και να καταλάβει τι θα συμβεί στον ίδιο και την πατρίδα εάν παραπλανηθεί στην επιλογή που θα κάνει την Κυριακή».

Η τελευταία υπουργική θητεία σας σάς βρήκε στο υπουργείο Ανάπτυξης. Υπάρχει φως στο τούνελ για τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας και για τις… τσέπες των χειμαζόμενων από την κρίση καταναλωτών;

«Πριν περίπου μήνες, όταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μου εμπιστεύτηκε τη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης, είπα ότι θα εργαστώ με “νύχια και με δόντια” για να ελαφρύνω την ελληνική οικογένεια που έχει κάνει πολύ μεγάλες θυσίες, που έχει φτύσει αίμα τα πέντε χρόνια του μνημονίου. Ένα στοίχημα που το κερδίσαμε, όχι γιατί το λέω εγώ. Όχι γιατί το καταγράφουν όλα τα στοιχεία που ανακοινώνονται από την Eurostat, την ΕΛΣΤΑΤ, το Παρατηρητήριο Τιμών και από σειρά ανεξάρτητων φορέων που κάνουν κάθε μήνα τιμοληψίες, αλλά γιατί  πάνω από όλα το αναγνωρίζουν οι ίδιοι οι καταναλωτές κάθε μέρα στο ράφι. Κερδίσαμε τη μάχη  στο γάλα με σύμμαχο “κοινωνικής ευθύνης” τις βιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ. Κρατήσαμε την τιμή της τυπικής φρατζόλας ψωμιού που αγοράζει κάθε πρωί η ελληνική οικογένεια στα 50 με 60 λεπτά με την “κοινωνική ευθύνη” των αρτοποιών. Μειώσαμε κατά 30% τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο Πετρέλαιο Θέρμανσης και εφέτος ζεσταίνονται τα σπίτια μας 90 λεπτά/λίτρο και με 60 λεπτά το 1.000.000 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Βάλαμε σε διατίμηση βασικά προϊόντα σε όλα τα κυλικεία. Αναδιοργανώσαμε τις λαϊκές αγορές και λύσαμε προβλήματα προκειμένου να μπορούν οι οικογένειες να αγοράζουν φθηνά προϊόντα και να ενισχύονται οι παραγωγοί και οι αγρότες μας.  Απελευθερώσαμε τις περιόδους προσφορών και εκπτώσεων. Θέσαμε κανόνες στην αγορά και επιδείξαμε μηδενική ανοχή απέναντι σε όσους προσπάθησαν να αισχροκερδίσουν. Οργανώσαμε και προχωρήσαμε σε αποτελεσματικούς  ελέγχους. Δημιουργήσαμε διυπουργικό συντονιστικό όργανο για την πάταξη του λαθρεμπορίου, γιατί αυτή η πληγή της ελληνικής οικονομίας δεν αντιμετωπίζεται με μεμονωμένες δράσεις. Ενισχύσαμε νομοθετικά τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια για να μπορούν να διαδραματίσουν αυτόνομα τον αναπτυξιακό τους ρόλο. Θωρακίσαμε  διεθνώς τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά προϊόντα, κάνοντας πραγματικότητα μετά από δεκαετίες το “Ελληνικό Σήμα”, ενώ προχωρήσαμε και σε μια σειρά από αποτελεσματικές  μεταρρυθμιστικές τομές στις υπηρεσίες του υπουργείου, όπως την ηλεκτρονική κατάθεση σημάτων, πατάσσοντας τη γραφειοκρατία και κάνοντας εύκολη την πρόσβαση στους επαγγελματίες και του πολίτες. Και αυτά είναι  μόνο μερικά, αλλά ενδεικτικά από όσα προλάβαμε να κάνουμε αυτούς τους μόλις έξι μήνες. Βήματα μετρημένα, υπεύθυνα, και όχι λόγια του αέρα όπως αυτά του ΣΥΡΙΖΑ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα