«Με τιμωρητικές πολιτικές, η Ε.Ε. δεν θα προχωρήσει μπροστά»

Τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτρ Στάϊνμάγιερ, δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Ελλάδα και έστειλε μηνύματα για την πολιτική λιτότητας που ακολουθείται στην Ευρώπη.
Κατά την ολιγόλεπτη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες μπροστά στις κάμερες, ο Α. Τσίπρας, υπογράμμισε ότι «μόνο με πολιτικές τιμωρίας και χωρίς κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές αλληλεγγύης η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά».

Επίσης, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα τόσο από την οικονομική όσο και από την προσφυγική κρίση, για να προσθέσει ότι ο ελληνικός λαός «έχει κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης».

«Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να στρέψει το ενδιαφέρον της στον ελληνικό λαό και να υπάρξει θετική διέξοδος και στην οικονομική κρίση και στην προσφυγική», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τι είπε ο Σταϊνμάγερ

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν οι σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα δεν ήταν οι καλύτερες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πλέον έχουν καλυτερεύσει αισθητά και πως και οι δύο πλευρές εργάστηκαν σκληρά για τη βελτίωσή τους.

Επίσης, ανέφερε ότι έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης στην Ελλάδα, ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τη χώρα και τον Α. Τσίπρα.

Παράλληλα, δήλωσε ευγνώμων που βρέθηκε δίπλα σε έναν εταίρο, ο οποίος είναι φιλικός προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστεί, μετά το Brexit η συνοχή των υπολοίπων κρατών – μελών της ΕΕ.
Για την ήττα του ακροδεξιού υποψήφιου στην Αυστρία, εξέφρασε χαρά που οι Αυστριακοί ψηφοφόροι «δεν επέλεξαν τον υποψήφιο των λαϊκιστικών δυνάμεων».

Όσον αφορά στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, δήλωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις, κάνοντας λόγο για κυβερνητική κρίση που πρέπει να επιλυθεί και προσθέτοντας ότι «σίγουρα δεν είναι ένα θετικό μήνυμα προς την Ευρώπη σε μια δύσκολη εποχή».

Στο πλαίσιο αυτό είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι σε έναν εταίρο που έχει τις ίδιες αντιλήψεις με εμάς, είναι φιλικός προς την Ευρώπη (…) συμβάλλει και θα συμβάλει στη συνοχή της (Ευρώπης) ιδιαίτερα μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση (…) και βεβαίως έχω πλήρη επίγνωση για την κατάσταση στην Ελλάδα.. τα πράγματα δεν είναι εύκολα για την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση, το κύριο βάρος του μεταναστευτικού και την διαπραγμάτευση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα