Με το βλέμμα στην αρχηγία

Τα ψέματα τελείωσαν. Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την εκλογή προέδρου στη Ν.Δ. με τον Ευάγγελο Μειμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ερίζουν για την καρέκλα του κόμματος.Το κλίμα πολώθηκε αρκετά τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στους δύο υποψήφιους και το πιθανό αποτέλεσμα της κάλπης την Κυριακή 10 Ιανουαρίου είναι ρευστό.

Μπορεί ο κ. Μεϊμαράκης να βρίσκετε μπροστά, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις έχουν χάσει μέρος της αξιοπιστίας και όποια συμπεράσματα, δεν λαμβάνονται ως δεδομένα από τα δύο επιτελεία.
«Στοίχημα» είναι η μεγάλη προσέλευση των «γαλάζιων» ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο των εκλογών .

Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ύψος της συμμετοχής και το αν θα προσέλθουν στον δεύτερο γύρο οι 128.000 ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους δύο υποψηφίους που έμειναν εκτός, τον Απόστολο Τζιτζικώστα που απέσπασε 20,4% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 11,3%. Ο κ. Γεωργιάδης συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή με τον κ. Μητσοτάκη και έθεσε στη διάθεσή του τους οργανωμένους πυρήνες των υποστηρικτών του.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητούν τα στηρίγματα που θα τους οδηγήσουν σε εκλογική νίκη την Κυριακή. Στελέχη, φίλοι και ψηφοφόροι του ηττημένου περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα είναι ψηλά στην ατζέντα των δύο υποψηφίων, καθώς θα είναι οι ρυθμιστές του αποτελέσματος.

Η «εντολή» που έχει δοθεί από τον κ. Τζιτζικώστα προς τους 82.028 νεοδημοκράτες που τον επέλεξαν την πρώτη Κυριακή δυσκολεύει τις ζυμώσεις για τους δύο υποψηφίους .Κυρίως, όμως, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος θα προτιμούσε μία πιο καθαρή τοποθέτηση από τον περιφερειάρχη, με δεδομένο ότι πολλοί από τους ψηφοφόρους του θα προτιμήσουν να μη κλείσουν την πόρτα στην «καραμανλική» ΝΔ που στηρίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ένας επιπλέον φόβος για τα δύο επιτελεία είναι κάποιοι από τους ψηφοφόρους του Απόστολου Τζιτζικώστα να προτιμήσουν λευκή ψήφο.

Το σενάριο που όλοι απεύχονται είναι μία οριακή διαφορά μεταξύ των δύο , καθώς θα οδηγούσε σε νέα εσωκομματική πόλωση με άγνωστες συνέπειες ως προς την ενότητα του κόμματος. Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος που τα δύο επιτελεία – μπροστά στο ενδεχόμενο να προσβληθεί η νομιμοποίηση του αποτελέσματος – εργάζονται νυχθημερόν, με προσωπικές συναντήσεις, τηλέφωνα και email για να διευρύνουν τη βάση των υποστηρικτών τους.

Από την άλλη πλευρά, η «σιωπή» που έχει επιλέξει ο Αντώνης Σαμαράς είναι «εκκωφαντική» έλεγε στέλεχος του κόμματος. Είναι γνωστό πάντως πως αρκετοί από τους «σαμαρικούς» βουλευτές αλλά και στελέχη θα δώσουν τη ψήφο τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι δύο υποψήφιοι ανεβάζουν τους τόνους 24ωρα πριν από την τελική αναμέτρηση για το ποιος θα οδηγήσει τη ΝΔ σε νικηφόρα πορεία στις επόμενες εκλογές.

Στο στρατόπεδο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη επικρατεί αισιοδοξία που στηρίζεται αφενός στα ποσοστά του πρώτου γύρου των εκλογών και αφενός στη στήριξή του από το «καραμανλικό» μπλοκ.

Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει σε μία οικουμενική κυβέρνηση, τονίζει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ συνεχίζει να σχολιάζει αιχμηρά τις απολύσεις καθαριστριών και δημοτικών αστυνομικών κατά την υπουργική θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη .

«Δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση με κανένα. Υπάρχει αυτοκριτική ώστε να εντοπίσουμε τα λάθη μας, να διδαχτούμε από αυτά και να μην τα επαναλάβουμε».

Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτηρίζει τη ΝΔ «κόμμα λαϊκό που εκφράζει όλους και κυρίως τους αδύναμους» και δεσμεύεται για ανανέωση του κόμματος με σύγχρονες δομές, ανοιχτή δημοκρατική λειτουργία επισημαίνοντας ότι «όποιος συμφωνεί με το σχεδιασμό αυτό θα έχει διακριτό ρόλο και ευθύνες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτοπροσδιορίζεται ως «αουτσάιντερ». Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο twitter έγραψε: « Είμαι αουτσάιντερ αλλά στην ιστορία της ΝΔ τα αουτσάιντερ κερδίζουν».

Μετά τη δημόσια δήλωση στήριξης από τον Άδωνι Γεωργιάδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσμετρά στους ψηφοφόρους του και τους 40.000 νεοδημοκράτες που ψήφισαν τον κ. Γεωργιάδη.

Συνεχίζει να καταθέτει προτάσεις διακυβέρνησης τονίζοντας ότι πρώτη του προτεραιότητα είναι η ΝΔ να διαμορφώσει ένα εναλλακτικό σχέδιο για να κυβερνήσει τη χώρα. Παράλληλα, προβάλλει το σύνθημα «Ψηφίζεις Κυριάκο, παίρνεις Κυριάκο» με σαφείς αιχμές κατά των βαρόνων και των γαλάζιων φατριών.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07.00 και θα κλείσουν στις 19.:00 το βράδυ εκτός αν υπάρξει προσέλευση την τελευταία στιγμή και η εικόνα αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει περί τις 11:00 το βράδυ της Κυριακής.
Στην διαδικασία συλλογής των αποτελεσμάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης, εξηγώντας: «… Επειδή το fax είχε κατά κάποιον τρόπο (ξεπεραστεί) αποφασίσαμε αυτή τη φορά να δεχθούμε και το e-mail. Δηλαδή, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων μαζί με τον πρόεδρο των τοπικών εφορευτικών επιτροπών θα μπορούν να φωτογραφίσουν όπου μπορούν και όσο μπορούν το πρακτικό της ψηφοφορίας και να μας το αποστείλουν με e-mail, ώστε να έχουμε πιο γρήγορα ένα αποτέλεσμα.

Σημασία έχει όμως η επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Γύρω στις 23.00 θα έχουμε εικόνα εκτός αν παρουσιαστεί το ίδιο φαινόμενο κι έχουμε τέτοια προσέλευση, δηλαδή κλείσουν οι κάλπες 22.27, όπως έκλεισαν την προηγούμενη φορά». Δικαίωμα ψήφου έχουν οι 404.000 πολίτες που ψήφισαν και την πρώτη Κυριακή. Όσοι ψηφίσουν θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα με την πρώτη φορά. Πάντως δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των τριών ευρώ και δεν θα συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο, κάτι που θα κάνει πιο σύντομη τη διαδικασία και μικρότερη την ταλαιπωρία.

Ξεκινά με μεγάλο προβάδισμα ο Μεϊμαράκης

Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκινά με ένα προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων καθώς στον πρώτο γύρο απέσπασε 39,8% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη και ως εκ τούτου, έχει προβάδισμα, παρότι ο ίδιος αρνείται ότι είναι το φαβορί. Όπως εξελίχθηκε η αναμέτρηση, πάντως, τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται.

Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ύψος της συμμετοχής και το αν θα προσέλθουν στον δεύτερο γύρο οι 128.000 ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους δύο υποψηφίους που έμειναν εκτός, τον Απόστολο Τζιτζικώστα που απέσπασε 20,4% και τον Άδωνι Γεωργιάδη με 11,3%. Ο κ. Γεωργιάδης συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή με τον κ. Μητσοτάκη και έθεσε στη διάθεσή του τους οργανωμένους πυρήνες των υποστηρικτών του.
Ο κ. Τζιτζικώστας, πάλι, συνέστησε ψήφο κατά συνείδηση, αν και η φωτογραφία από τα Θεοφάνεια που τον δείχνει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη δημιουργεί εντυπώσεις, τις οποίες ο ίδιος αρνείται, λέγοντας ότι απλώς βρέθηκαν μαζί στην τελετή του αγιασμού και δεν μπορούσε να το αποφύγει. Από την αρχή του δεύτερου γύρου οι φίλοι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με πρώτο τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, απέδωσαν τον χαρακτηρισμό του “νεοφιλελεύθερου” στον Κυριάκο Μητσοτάκη
. Και οι δύο υποψήφιοι πάντως έχουν υποσχεθεί την ανασυγκρότηση της ΝΔ και σκληρή αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα, αν και Βαγγέλης Μεϊμαράκης δείχνει να προκρίνει πιο συναινετική στάση στα μεγάλα ζητήματα.
Ο κ. Μητσοτάκης επικέντρωσε περισσότερο στο ότι είναι ο κατάλληλος για να νικήσει τον Τσίπρα και «να απαλλάξει την χώρα από την ανίκανη και αναποτελεσματική κυβέρνησή του». Μία δευτερεύουσα σύγκρουση, ήταν ανάμεσα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο.
Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι δεν κάνει για γραμματέας του κόμματος και είναι σαφές ότι παρότι δεν υπάρχει διαδικασία αμφισβήτησης ή αλλαγής του γραμματέα δύσκολα θα συμβιώσουν οι δύο τους.
Παράλληλα ο κ. Μεϊμαράκης έχει προειδοποιήσει ότι δεν στέργει τις ακραίες φωνές και ότι εφόσον δεν πειθαρχήσουν στις συλλογικές αποφάσεις θα τεθούν εκτός κόμματος. Αλλά και ο κ. Μητσοτάκης πάλι στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε δηλώσει ότι «η ενότητα δεν είναι αυτοσκοπός». Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο είναι σαφές ότι αύριο οι “γαλάζιοι” ψηφοφόροι επιλέγουν τον πρόεδρο που θα ανασυγκροτήσει τη ΝΔ και θα της προσδώσει τα πολιτικά χαρακτηριστικά της επόμενης ημέρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα