Με το «δεξί» η επιστροφή της Ιρλανδίας στις αγορές

Με το δεξί επέστρεψε η Ιρλανδία στις διεθνείς αγορές ομολόγων. Στην πρώτη έκδοση δεκαετούς ομολόγου, μετά την έξοδό της από το μνημόνιο, οι προσφορές που υποβλήθηκαν άγγιξαν τα 14 δισ. ευρώ, σχεδόν τριπλάσιες από ό,τι αναμενόταν, ενώ το ομόλογο πρόσφερε απόδοση λίγο μεγαλύτερη από 3,5%.

Η απόδοση του 10ετούς ιρλανδικού ομολόγου έχει σημειώσει μεγάλη πτώση από το υψηλό του 15% που είχε καταγραφεί το 2011, ενώ μαινόταν η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Η ιρλανδική έκδοση της Τρίτης αποτελεί τεστ για την εμπιστοσύνη των αγορών στη χώρα και σημείο αναφοράς για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο, που βρίσκονται ακόμη σε προγράμματα διάσωσης.

«Αυτή η εξαιρετικά υψηλή ζήτηση ενισχύει το πρόσφατο θετικό κλίμα για την Ιρλανδία» σχολίασε ο Ράιαν ΜακΓκραθ, όπως μετέδωσε το Reuters.

Την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου υποχωρούσε 10 μονάδες βάσης περίπου στο 3,81% ενώ χαμηλότερη ήταν και η απόδοση του αντίστοιχου ελληνικού, κατά 17 μονάδες βάσης.

Η συμφωνία προσέλκυσε μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και καθώς πολλές από αυτές τις προσφορές δεν μπόρεσαν να ικανοποιηθούν, οι  επενδυτές αυτοί έπρεπε να κοιτάξουν αλλού, σχολίασε ο Νταν Σέιν, επικεφαλής κοινοπρακτικών εκδόσεων της Morgan Stanley.

Οι μικρές χώρες της ευρωζώνης προτιμούν μερικές φορές τις κοινοπρακτικές εκδόσεις αντί των παραδοσιακών ώστε να προσεγγίζουν μεγαλύτερο εύρος επενδυτών.

Η Ιρλανδία βγήκε επίσημα από το μνημόνιο στις 15 Δεκεμβρίου, μετά τη διάσωσή της με δάνεια ύψους 85 δις ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ το 2010 που κάλυψαν την δημοσιονομική τρύπα που είχε προκαλέσει η φούσκα στην αγορά ακινήτων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα