Με… υποσχέσεις δεν πιάνεται η φοροδιαφυγή

 Αβοήθητοι, με τη συνδρομή ενός και μόνον υπαλλήλου που τους διέθεσε η υπηρεσία πληροφοριακών συστημάτων, συνεχίζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς, Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, τη μεγάλη τους έρευνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και εισροή στα δημόσια ταμεία εκατομμυρίων ευρώ.

Της Καίτης Καλογήρου

Ακόμα περιμένουν την υλοποίηση της υπόσχεσης που είχαν πάρει από τους αρμόδιους του υπουργείου Οικονομικών για απόσπαση υπαλλήλων προκειμένου να «τρέξουν» την έρευνα, από τα αποτέλεσμα της οποίας θα μπορούσε να λυθεί μια κι έξω το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Η ιστορία αυτή με τα «θα και θα» των αρμοδίων κοντεύει να κλείσει τρεις μήνες κι ακόμα οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς δεν έχουν δει φως στο… τούνελ των μεγάλων υποσχέσεων.

Οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν έστω και κάτω από τις αντίξοες αυτές συνθήκες, καθώς γνωρίζουν το εύρος της υπόθεσης το οποίο πιστοποιείται συνεχώς από τα ευρήματα του υπαλλήλου, ο οποίος πραγματοποιεί τις διασταυρώσεις, «χαμένος» στον κυκεώνα των εκατομμυρίων εγγράφων που έχουν αποστείλει σχετικά οι τράπεζες.

Λαβράκια…

Ακόμα κι έτσι όμως, τα πρώτα απτά αποτελέσματα που έχουν στα χέρια τους καταδεικνύουν το μεγάλο πάρτι της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» που γινόταν για πολλά χρόνια, με αυτουργούς πολίτες όλων των κατηγοριών, οι οποίοι μπροστά στη βεβαιότητα της απόλυτης ατιμωρησίας προχωρούσαν άφοβοι στις παράνομες συναλλαγές τους.

Ήδη από τη διασταύρωση τραπεζικών λογαριασμών και φορολογικών δηλώσεων έχουν βγει μεγάλα «λαβράκια». Πολίτες που δήλωναν ισχνά εισοδήματα στην εφορία και την ίδια ώρα προέβαιναν σε τραπεζικές καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται ότι η μεγάλη έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων γίνεται σε βάθος 12ετίας (2000-2012) με βάση τα στοιχεία που τους απέστειλαν όλες οι τράπεζες για φυσικά πρόσωπα, τα οποία μέσα σε ένα χρόνο κατέθεσαν από 300.000 ευρώ και πάνω ή απέστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό από 100.000 ευρώ και πάνω.

Κατά τύχη!

Η διερεύνηση όλων των δεδομένων θα μπορούσε ήδη να είχε ολοκληρωθεί, εάν το υλικό-φωτιά (65 CD με όλα τα στοιχεία από όλες τις τράπεζες) δεν ήταν… ξεχασμένο για περίπου ενάμιση χρόνο στα συρτάρια του ΣΔΟΕ. Το υλικό ανακάλυψαν τυχαία στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη οι οικονομικοί εισαγγελείς, Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, οι οποίοι έσπευσαν να το αξιοποιήσουν ξεκινώντας, αβοήθητοι επί της ουσίας, μια επίπονη έρευνα.

Παρήγγειλαν, δε, αμέσως και προκαταρκτική εξέταση –για να μην υπάρξει παραγραφή– για τη διακρίβωση των εγκλημάτων της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) την οποία και ανέθεσαν στις επίκουρες αντεισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος, Αγγελική Κουρινιώτη και Ελένη Μιχαλοπούλου.

Λίγες ημέρες αργότερα οι εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος απέστειλαν στο υπουργείο Οικονομικών έγγραφο με το οποίο ζητούσαν την ανάλογη βοήθεια, όπως υπαλλήλους με εξειδικευμένες γνώσεις, προκειμένου σε εύλογο χρόνο να ξετινάξουν όλα τα αρχεία, στα οποία περιλαμβάνονται οι πάντες, ώστε να εντοπίσουν όλες τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Μέχρι και σήμερα ουδείς φρόντισε για την παροχή αυτής της βοήθειας, αν και πριν από λίγο καιρό ο ίδιος ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, που τους επισκέφτηκε στο γραφείο τους, τους υποσχέθηκε ότι το ζήτημα θα τακτοποιηθεί αμέσως.

 

Δεκάδες οι υποθέσεις διαφθοράς όπου εμπλέκονται κρατικοί αξιωματούχοι

Δικογραφίες που έχουν ως βάση το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κατακλύζουν πλέον τα γραφεία των αρμόδιων ανακριτών Διαφθοράς, οι οποίοι ορίζονται με βάση τον σχετικό νόμο του 2011 για την καταπολέμηση του φαινομένου. Ένας νόμος, ο 4022/2011, που αφορά στην εξιχνίαση και εκδίκαση κακουργημάτων ιδιαίτερα μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος ή μείζονος δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος εκ του αποτελέσματος κρίνεται ως ιδιαίτερα επιτυχημένος.

Οι ανακριτές Διαφθοράς ξεπερνούν πλέον τους δέκα, ενώ οι αυξημένες ανάγκες του τμήματος οδήγησαν πριν από λίγες ημέρες στον ορισμό ακόμα μιας δικαστικής λειτουργού.

Οι σχετικοί φάκελοι διαβιβάζονται στους ανακριτές κατά της Διαφθοράς από την ομάδα των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς, που με επικεφαλής την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράικου (φωτ.), διερευνούν σε προκαταρκτικό στάδιο όλες αυτές τις υποθέσεις και ασκούν τις ποινικές διώξεις. Αυτή τη στιγμή, δε, ανάμεσα στις δεκάδες δικογραφίες, για τις οποίες ήδη οι ανακρίσεις είναι σε εξέλιξη, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα σκάνδαλα με τις χρυσές μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα που διακινούνταν μέσω off shore εταιρειών και παρένθετων προσώπων.

Ως μεγάλη επιτυχία μάλιστα των ανακριτών πιστώνεται το γεγονός ότι στον ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου, που άνοιξε ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, έχουν ήδη επιστραφεί περισσότερα από 17 εκατ. ευρώ με τη συναίνεση κατηγορουμένων που προσδοκούν έτσι σε μια ευνοϊκότερη μεταχείριση. Σε αυτό βοήθησαν σαφώς συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου 4022/2011 που επιτρέπουν εκτός των άλλων και την παραχρήμα άρση του φορολογικού, τραπεζικού και χρηματιστηριακού απορρήτου των εμπλεκομένων.

Α.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα