Με χαρτί και μολύβι

Θέμα ημερών θεωρούν οι γνωρίζοντες τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που θα είναι μία πρώτη απάντηση στο εκλογικό αποτέλεσμα. Βέβαια η απουσία εκτός Ελλάδας τόσο του Αντώνη Σαμαρά, όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου παρέτεινε την αγωνία πολλών κυβερνητικών στελεχών, που περιμένουν σχεδόν πάνω από το τηλέφωνο.

Όμως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, ότι στο ραντεβού της Πέμπτης του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, όπως επίσης και τα πρόσωπα που θα επιλεγούν τόσο για την θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην Κομισιόν, όσο και αυτό του Κεντρικού τραπεζίτη.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας να ζήτησαν να μην τοποθετηθούν πρόσωπα σε αυτές τις θέσεις, αλλά είναι κοινή πεποίθηση των δύο ηγετών της δικομματικής κυβέρνησης, ότι δεν μπορεί ένα κράτος να μην λειτουργεί επειδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κέρδισε τις ευρωεκλογές. Σε ότι αφορά τα πρόσωπα υπάρχει κι εκεί έντονο παρασκήνιο. Όπως έχει αποκαλύψει η iapopsi.gr ο Γιώργος Προβόπουλος πρέπει να θεωρείται παρελθόν, παρά το γεγονός ότι έχει την στήριξη του Βενιζέλου.

Αντίθετα ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει καταλήξει στον Γιάννη Στουρνάρα, παρά τις αντιρρήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Όμως όπως εκτιμούν συνεργάτες του πρωθυπουργού το πιθανότερο είναι να καμφθούν οι αντιρρήσεις του αντιπροέδρου, εάν τη θέση του Στουρνάρα αναλάβει ένα στέλεχος που πιθανόν να προτείνει ο ίδιος. Αυτό θα σημάνει ότι κλείνει ο δρόμος για τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, τον Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος μετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ίσως ο νέος «τσάρος» να είναι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Επιστροφή Λοβέρδου

Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θεωρούν, ότι εάν χρησιμοποιηθεί σε θέση κλειδί ο Ανδρέας Λοβέρδος θα αποτελέσει ενίσχυση για την κυβέρνηση. Ειδικά εάν απομακρυνθούν ορισμένοι ακραίοι, οι οποίοι εκτιμάται ότι αποτελούν την αχίλλειο φτέρνα του κυβερνητικού σχήματος. Ο λόγος φυσικά για τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος παρά το γεγονός ότι του αναγνωρίζεται η στήριξη στο κυβερνητικό έργο αποδείχθηκε αποτυχημένος στις διαπραγματεύσεις, με συνέπεια να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες λόγω του πολύμηνων απεργιών και της δυσλειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι δύο ηγέτες θα εντείνουν την πίεση προς την ΔΗΜ.ΑΡ. για να επιστρέψεις την κυβέρνηση, ενώ θα ζητήσουν από τον Κουβέλη να επιτρέψει σε στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου να μετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Αλλαγή νόμου

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βάζει στο τραπέζι και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ζητώντας την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.Ωστόσο μέχρι στιγμής θεωρείται αβέβαιο αν ο πρωθυπουργός θα δεχθεί κάτι τέτοιο.

Ο χρόνος που θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός αποτελεί γρίφο για δύσκολους λύτες. Ωστόσο ένα είναι σίγουρο ότι ο πρωθυπουργός έχει στο γραφείο του δύο εισηγήσεις.

Η πρώτη κάνει λόγο για ανασχηματισμό μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες και η δεύτερη για αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα αμέσως μετά  την ολοκλήρωση της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα