Με όχημα τον ΠΑΟΚ (και τους Ελληνοπόντιους ομογενείς)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΑΒΒΙΔΗ 

 

Το μακρινό 1954 βγήκε στους ελληνικούς κινηματογράφους η κωμωδία «Θανασάκης ο πολιτευόμενος», όπου ο αξέχαστος Βύρων Πάλλης υποδύεται τον Θανάση Γκοβότσο, έναν νέο πτυχιούχο πολιτικών επιστημών ο οποίος έχει βάλει σκοπό της ζωή του να γίνει βουλευτής, ροκανίζοντας ωστόσο τις (πληθωριστικές τότε…) οικονομίες του μπακάλη κουνιάδου που ενσάρκωνε ο Ντίνος Ηλιόπουλος.

Πέντε χρόνια αργότερα από το ντεμπούτο της παραπάνω εμβληματικής για τα ελληνικά κινηματογραφικά χρονικά ταινίας. γεννιόταν –στις 27 Μαρτίου 1959– στο χωριό Σάντα της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας ο Ιβάν Σαββίδης.

Ο πολυπράγμων επιχειρηματίας πιθανότατα δεν έχει δει την ταινία με την ατυχή προεκλογική εκστρατεία του πρωταγωνιστή της, αλλά όσοι διάβασαν τη συνέντευξη του ομογενούς μπίζνεσμαν, που ανήρτησε την επομένη της Πρωτομαγιάς το protothema.gr, ξαφνιάστηκαν από τη σφοδρότητα και αναρωτήθηκαν έντονα για τις σκοπιμότητες του απροκάλυπτα φιλοκυβερνητικού μανιφέστο που έβγαλε ο (και) πρόεδρος του ΠΑΟΚ.

Αυτό που σε κάθε περίπτωση προκαλεί τεράστιες απορίες είναι το πώς ο «Ιβάν, ο τρομερός» έγινε… τρομερά συμ-πολιτευόμενος! Και το «συμπολιτευόμενος» είναι ο πλέον ευγενικός χαρακτηρισμός για τον Ιβάν Σαββίδη, καθώς πολιτικές τοποθετήσεις του στυλ «οι επενδυτές μεγάλοι και μικροί λένε ευχαριστώ στον κ. Τσίπρα», «Να κρατηθείτε από τον Τσίπρα. Είναι η προϋπόθεση επιτυχίας του μέλλοντος», ή το άλλο (ανέκδοτο;;;) με τον Πούτιν, ότι δηλαδή η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Βουλή με αφορμή τη ΣΕΚΑΠ έκανε τον επιχειρηματία να αισθανθεί ότι άκουγε τον Ρώσο πρόεδρο –και πως αυτός έναν τέτοιο πρόεδρο θέλει– δεν θα τολμούσε να τα ισχυριστεί από τακτ ούτε η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μπέτυ Μπαζιάνα.

Το αμφίσημο μήνυμα

Δεν χρειάζεται ντοκτορά στις πολιτικές αναλύσεις για να αντιληφθεί κάποιος ότι η άνω των 8.000 λέξεων συνέντευξη Σαββίδη στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Πρώτο ΘΕΜΑ» σηκώνει μία αμφίσημη ανάγνωση: αφενός την αγιοποίηση του προέδρου της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σε μία εξαιρετικά δύσκολη –και αυτό έχει τη σημασία του– χρονική συγκυρία για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝ.ΕΛ.

Οι πρόνοιες τού «πρώτη φορά Αριστερά» μνημονίου υλοποιούνται με δυσβάσταχτους φορομπηχτικούς όρους για την οικονομία και την κοινωνία, ενώ η δημοσκοπική φθορά παίρνει διαστάσεις ελεύθερης πτώσης χωρίς αλεξίπτωτο.

Είναι σε τέτοιο βαθμό η στήριξη που παρείχε στον Αλ. Τσίπρα ο συνεντευξιαζόμενος Ιβάν (σ.σ. ουδέποτε στα ελληνικά ίσως και τα ευρωπαϊκά χρονικά ένας επιχειρηματίας τόλμησε να λιβανίσει τόσο απροκάλυπτα έναν εν ενεργεία πολιτικό), που επικρότησε την κυβερνητική στρατηγική την οποία η «Α» πριν από μερικές ημέρες στο πρωτοσέλιδό της είχε περιγράψει με τη φράση «Με μυστρί και με σκαμνί…».

Συγκεκριμένα, σε μία αποστροφή της συνέντευξής του ο Ιβάν ερωτάται για το «κεφάλι» που έχει πάρει στα γκάλοπ η Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, και ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ απάντησε κατ’ αρχάς ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε προσωρινά και η Ν.Δ. προσωρινά τα μαζεύει», συμπληρώνοντας ότι καλώς το κυβερνών κόμμα έχει προχωρήσει στη σύσταση τόσων εξεταστικών επιτροπών και πως αν ήταν στη θέση του Τσίπρα «θα κινούσα ποινική δίωξη κατά του κόμματος που οδήγησε τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση».

Η δεύτερη παράλληλη ανάγνωση είναι η δαιμονοποίηση που επεφύλαξε ο Σαββίδης στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, φτάνοντας σε σημείο να πει απαξιωτικά ότι δεν γνωρίζει τον πρόεδρο της Ν.Δ., πως δεν θυμάται καν τη χειραψία που έκαναν τυχαία κάποτε, και φυσικά ότι ο Κυριάκος «δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός!».

Η επικίνδυνη «πρωτοτυπία» επίδειξης δύναμης

Από το ελληνικό επιχειρείν έχουν περάσει κι άλλοι μεγάλοι επιχειρηματίες που εμπλέκονταν παράλληλα στα εγχώρια ποδοσφαιρικά πράγματα ως πρόεδροι ΠΑΕ. Για παράδειγμα ο Σταύρος Νταϊφάς, ο Σωκράτης Κόκκαλης και ο Βαγγέλης Μαρινάκης από τον Ολυμπιακό, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης από τον Παναθηναϊκό, ο αείμνηστος Λουκάς Μπάρλος και ο Δημήτρης Μελισσανίδης από την ΑΕΚ, ο αδικοχαμένος πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Γιώργος Παντελάκης, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος από τον Ηρακλής ο Δημήτρης Κοντομηνάς από τον Άρη και τόσοι άλλοι.

Ουδείς από αυτούς σκέφτηκε –κι αν πέρασε από το μυαλό του δεν τόλμησε να το κάνει πράξη– να φιλοτεχνήσει την… αγιογραφία κάποιου πρωθυπουργού. Το ακόμη χειρότερο; Ουδείς ποδοσφαιρικός παράγοντας-επιχειρηματίας έστρεψε σύσσωμα τους οπαδούς της ομάδας του εναντίον μίας συγκεκριμένης παράταξης και του αρχηγού της, όπως έγινε στην περίπτωση του Σαββίδη με τον εξάψαλμο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τέτοια εξόφθαλμη επίδειξη δύναμης και εν πολλοίς απόδειξη σιγουριάς αποτελεί αν μη τι άλλο τροφή για σκέψη…

Power game με «άρμα» τον «Δικέφαλο»

Σε κάθε περίπτωση, η ταμπακιέρα είναι μία και παραμένει για την ώρα κλειστή: γιατί ξεπέρασε τα εσκαμμένα ο Ιβάν και ποιους λόγους εξυπηρετούν οι κανονιοβολισμοί του;

Σε κάποια σχόλια γράφτηκε ήδη ότι ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ επιδιώκει να γίνει ο Έλληνας Μπερλουσκόνι, βασισμένα προφανώς στη δραστηριοποίηση του ομογενή επιχειρηματία στο ποδόσφαιρο και στην παραδοχή-βεβαιότητά του ότι σύντομα θα αποκτήσει ένα από τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια της χώρας, δηλώνοντας ταυτόχρονα «παρών» στην επόμενη μέρα τού «Πήγασου» και του ΔΟΛ που βρίσκονται σε διαδικασία εύρεσης στρατηγικού επενδυτή. «Μα ο Μπερλουσκόνι είχε και δικό του κόμμα», θα πει κάποιος. «Δικαίωμα!» θα απαντήσουν οι γνώστες της πόκας αλλά και όσοι οσμίζονται (και) πολιτική δραστηριοποίηση του Ιβάν με την κυριολεκτική έννοια του όρου.

Συγκεκριμένα, οι ίδιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι ο επιχειρηματίας βρίσκεται πίσω από το πρόσφατα ιδρυθέν κόμμα «ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ – ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!», του οποίου ηγείται ο καθηγητής Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Μάλιστα, το ιδρυτικό συνέδριο του νέου πολιτικού σχηματισμού λέγεται ότι θα λάβει χώρα στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ, ιδιοκτησίας Σαββίδη.

Με την παραπάνω άποψη περί αναμενόμενης ενεργούς πολιτικής δραστηριοποίησης του Ιβάν συντάσσονται και εκείνοι που έκαναν συνδυαστικούς συνειρμούς διαβάζοντας τις δηλώσεις του επιχειρηματία περί προστασίας του «λαού του». Ο Σαββίδης έσπευσε να εξηγήσει στο protothema.gr ότι εννοεί τους Ρωσόφωνους Πόντιους παλιννοστούντες που, όπως είπε, «εδώ και 20 χρόνια βιώνουν ψυχολογική επίθεση».

Στο σημείο αυτό δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η κοινωνική δραστηριοποίηση του προέδρου του ΠΑΟΚ. Ειδικότερα, ο Ιβάν Σαββίδης είναι μεταξύ άλλων πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και Συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) της Περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ. Όπως αναφέρεται στην προσωπική του ιστοσελίδα, βασικός στόχος του είναι να αναπτύξει τους πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων, ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις με τους ομογενειακούς συλλόγους στη Β. Ελλάδα, όπως είναι για παράδειγμα η οργάνωση «Ελληνορωσική Συμμαχία». Πρόεδρος της τελευταίας είναι ο πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης, Γαβριήλ Αβραμίδης, ο οποίος είναι γνωστός όχι μόνο για τους αγώνες του υπέρ των ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά και για τους πολιτικούς δεσμούς που έχει αναπτύξει με το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝ.ΕΛ. (σ.σ. έχει γραφτεί ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, τον έχει αξιοποιήσει ως μετακλητό υπάλληλο).

Ανεξαρτήτως, πάντως, των όποιων σχέσεων, ένα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο: ότι ειδικά ο ρωσόφωνος ομογενειακός πληθυσμός που προέρχεται από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, πίνει νερό στο όνομα του Ιβάν. Σύμφωνα με πρόχειρα εκτιμήσεις οι παλιννοστούντες Πόντιοι από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ ανέρχονται σε 600.000 άτομα. Πρόκειται για ένα νούμερο που αποτελεί –να μην κρυβόμαστε– εξαιρετικά δελεαστική δεξαμενή δυνητικών ψηφοφόρων και όλα τα κόμματα θα ήθελαν να την προσεγγίσουν.

Αρκεί να θυμηθούμε ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές τα πρώτα δύο κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ., είχαν διαφορά 400.000 ψήφων, ενώ στο θεωρητικό σενάριο που όλοι αυτοί οι ομογενείς ψήφιζαν ένα νέο κόμμα Ποντίων, οι αναγωγές καταδεικνύουν ότι ένας τέτοιος πολιτικός σχηματισμός θα ήταν 3η δύναμη στη Βουλή με ποσοστό που θα ξεπερνούσε με άνεση το 10%.

Υπό αυτό το πρίσμα, όλα συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ μοιάζει να έχει μια τεράστια προίκα. Κι αυτό το άυλο κεφάλαιο του δίνει τη δυνατότητα είτε να «ακκίζεται» με την εκάστοτε εξουσίας (χθες ο Σαμαράς, σήμερα ο Τσίπρας) είτε να κάνει άγαρμπη κριτική σε πολιτικά πρόσωπα, εκτιμώντας ότι η αυξανόμενη επιρροή που «χτίζει» μέρα με τη μέρα εξυπηρετεί το επιχειρηματικό ή όποιο άλλο power game παίζει.

Όπως και να έχει, το σχέδιο του «πολιτικού» Σαββίδη –γιατί ως τέτοιος παρουσιάστηκε στη συνέντευξή του– δεν μπορεί να έχει άλλο όχημα από αυτό που έχει για σήμα τον «Δικέφαλο του βορρά».

Είναι εξαιρετικά έξυπνος επιχειρηματίας ο Ιβ. Σαββίδης ώστε να γνωρίζει ότι το πολιτικό διάγγελμα που έβγαλε μέσω του protothema.gr θα έφτανε πρώτα στα αυτιά των οπαδών-«ψηφοφόρων» του ΠΑΟΚ και κατόπιν θα έθελγε τους ανθρώπους που έλκουν την καταγωγή τους από τα ίδια χώματα που γέννησαν τον επιχειρηματία.

Αν αυτός ήταν ο στόχος, πιθανότατα να επετεύχθη, αλλά συνέβη με μία επικίνδυνη «πρωτοτυπία»: τον απόλυτο εξαγνισμό μιας κυβέρνησης από έναν επιχειρηματία που όπως προαναφέρθηκε δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.

Ο ποδοσφαιρικός «εκλεκτός» Βαγγέλης Γραμμένος 

Αφήσαμε για το τέλος έναν άλλον «εκλεκτό» του Ιβάν Σαββίδη. Ο λόγος για τον Βαγγέλη Γραμμένο, τον μοναδικό πλέον υποψήφιο για την προεδρία της ΕΠΟ στις εκλογές της ομοσπονδίας, χωρίς ωστόσο να είναι πολύ βέβαιο ότι θα μακροημερεύσει η υποψηφιότητά του εξαιτίας μίας υπόθεσης πλαστών ταυτοτήτων προπονητών.

Συγκεκριμένα, η αθλητική εφημερίδα «Live Sport» αποκάλυψε στις αρχές του προηγούμενου μήνα ότι στο Δικαστικό Τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ έχει παραπεμφθεί υπόθεση που αφορά τον Β. Γραμμένο με τον ερευνητής της υπόθεσης, Δημήτρη Νικητόπουλο, να έχει εισηγηθεί την τιμωρία του προέδρου της ΕΠΣ Μακεδονίας.

Η υπόθεση «σέρνεται» από τις 18 Μαρτίου του 2016, οπότε ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Στέφανος Μπαξεβάνης, άσκησε πειθαρχική δίωξη για πλαστογραφία και δυσφήμιση του αθλήματος. Και το μείζον ερώτημα που προκύπτει δεν είναι η αθωότητα ή η ενοχή του κ. Γραμμένου.

Για τη μία ή την άλλη εκδοχή αποκλειστικά υπεύθυνη να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη. Το ζητούμενο είναι γιατί επί έναν και πλέον χρόνο έχει φρεναριστεί η διαλεύκανση των καταγγελλομένων. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας λένε ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας καθυστέρησε να ασχοληθεί με την υπόθεση, καθώς στην ΕΠΟ είχε τότε επιχειρηθεί να απενεργοποιηθούν κάποια άρθρα του κώδικα λόγω εμπλοκής κάποιων στελεχών με την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι τροποποιήσεις δεν έγιναν με παρέμβαση του τότε υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, και έτσι ο Β. Γραμμένος κλήθηκε σε απολογία για την υπόθεση. Αυτό σημαίνει ότι ο υποψήφιος πρόεδρος της ΕΠΟ θα αναπτύξει μέσω υπομνήματος τα υπερασπιστικά επιχειρήματά του, χωρίς ωστόσο αυτό να εξαλείφει τον κίνδυνο να τιμωρηθεί ο Β. Γραμμένος με ποινή απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για τρία χρόνια. Θα καταφέρει, άραγε, να ξεφύγει από τα σκοινιά; Θα εξαρτηθεί από πολλά.

Ίσως κι από το αν όντως οι (δυνατοί) φίλοι –και εκλεκτοί– θα βάλουν πλάτη στα δύσκολα όπως λέει η παροιμία…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα