ΜΗΝΥΣΗ ΣΑΜΑΡΑ: «Καταπέλτης» για τους μάρτυρες

Τα… εξ αμάξης καταλογίζει στους δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες ο Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας με κάθε ευκαιρία το προφανές: ότι ουδείς έχει παράσχει όχι πειστικές αλλά ούτε καν αποδείξεις για τα καταγγελλόμενα.

Συγκεκριμένα με τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη», ο κ. Σαμαράς τους κατηγορεί ότι διέπραξαν τα αδικήματα της ψευδορκίας μάρτυρα και της συκοφαντικής δυσφήμησης, με ηθικό αυτουργό σε αυτά τον Αλ. Τσίπρα και τον Δ. Παπαγγελόπουλο, ενώ δεν ασχολείται καθόλου με τον τρίτο μάρτυρα «Ιωάννη Αναστασίου», καθώς δεν αναφέρθηκε καθόλου στο πρόσωπό του.

Στηλιτεύει λέξη προς λέξη τις καταθέσεις τους δίνοντας έμφαση στις αντιφάσεις τους, στην απόλυτη έλλειψη λοιπών αποδεικτικών μέσων που θα έπρεπε να συνοδεύουν τους ισχυρισμούς τους, καθώς και στην αόριστη και επί φημολογιών γνώση τους, αφού κανείς εξ αυτών δεν είδε ή άκουσε σε πρώτο πρόσωπο, αλλά συνήγαγε συμπεράσματα με βάσει λεγόμενα άλλων.

Για την πρώτη μάρτυρα «Αικ. Κελέση» ο πρώην πρωθυπουργός καταγγέλλει ως τουλάχιστον αξιοπερίεργο το ότι στις τρεις πρώτες της καταθέσεις, στις 6/11/2017, στις 8/11/2017 και στις 25/11/2017, ενώ αναφέρεται σε µία σειρά από υπηρεσιακούς παράγοντες και πρώην υπουργούς, δεν κάνει ούτε καν νύξη για πρώην πρωθυπουργό. Ωστόσο, μόνο στο τέλος της τέταρτης κατάθεσής της, στις 1/12/2017, «θυμάται» ότι χρηματίστηκε και ο πρωθυπουργός της χώρας και μάλιστα στο γραφείο του στο Μαξίµου, χωρίς μάλιστα αυτό να κάνει την παραμικρή εντύπωση στους εισαγγελείς, οι οποίοι δεν της απηύθυναν ούτε μία ερώτηση για αυτό.

Στην πέμπτη της κατάθεση η προστατευόμενη μάρτυς επανήλθε στο θέμα αόριστα, ενώ στην επόμενη αναφέρθηκε λεπτομερώς για τη δήθεν μετάβαση του Κ. Φρουζή στο Μέγαρο Μαξίμου, µε λεπτομέρειες μάλιστα για το πώς στάθμευσε το όχημά του εκεί, χωρίς και πάλι να υποστεί ουδεμία ερώτηση. Στην κατάθεσή της στις 5/1/2018, όμως, η μάρτυς έδωσε ακόμη μία εκδοχή της καταγγελλόμενης δωροδοκίας του Αντώνη Σαμαρά, ισχυριζόμενη ότι η δωροδοκία έγινε εν µέρει και από την αμοιβή της εταιρείας της συζύγου του Γ. Στουρνάρα και από έξοδα εγγραφής στο Harvard Project και από το κόστος έκδοσης βιβλίων κ.λπ.

Στις 28/1/2018 εμπλουτίζεται η κατάθεση της «Αικ. Κελέση» με ακόμη μία λεπτομέρεια που της είχε μάλλον διαφύγει στις επτά προηγούμενες καταθέσεις της, ότι µία εβδοµάδα πριν από τη συνάντηση, ο Φρουζής είχε συναντηθεί µε τον συνεργάτη του Αντώνη Σαµαρά, Δηµήτριο Πτωχό, ο οποίος ωστόσο ουδέποτε κλήθηκε για να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί τα λεγόμενα της μάρτυρος. Στην τελευταία της κατάθεση την 4/2/2018 η μάρτυς αναφέρθηκε μόνο στο ημερολόγιο του κ. Φρουζή και σε υποτιθέμενες συναντήσεις των συνεργατών του κ. Σαμαρά από τα τέλη Σεπτεµβρίου του 2013 και έπειτα, δηλαδή µήνες µετά την ήδη τετελεσμένη –κατά τα λεγόμενά της– δωροδοκία.

Οι αντιφάσεις που εντοπίζονται σε αυτές τις 9 καταθέσεις είναι αρκετές και σοβαρές και τα ερωτήματα που προκύπτουν πολλά: πώς τελικά υποτίθεται ότι δωροδοκήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, με μια βαλίτσα γεμάτη χρωματιστά χαρτονομίσματα, μέσω του προγράμματος του πανεπιστημίου HARVARD ή μέσω της εταιρείας MINDWORK; Και πότε έγινε αυτό, µία εβδοµάδα µετά τη συνάντηση Φρουζή – Πτωχού (την 16-9-2013 και την 18-10-2013), οπότε φαίνεται να διαπράχθηκε την πρώτη εβδομάδα του 10/2013 ή (όπως αναφέρει σε άλλη κατάθεση) στα µέσα του 2013 ή µετά την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για το Harvard Project στα τέλη του 2013;

Αίολη είναι επίσης και η κατάθεση περί της συνάντησης Φρουζή – Λαζαρίδη στις 14/4/2014, όπου η µάρτυρας συγχέει τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη µε τον πρόεδρο του Χρηµατιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη, καθώς επίσης και στην περίπτωση «Παπασταύρου», που όπως διαλαμβάνεται στη μήνυση του Αντ. Σαμαρά είναι απίθανο να είναι ο συνεργάτης του Σταύρος Παπασταύρου, καθώς εκείνος ήταν αδύνατο να κλείσει ραντεβού Τρίτη πρωί στις 9, µόλις 2 ηµέρες µετά τον γάµο του στις Σπέτσες!

Καθόσον αφορά στην κατάθεση του δεύτερου μάρτυρα με το κωδικό όνομα «Μάξιµος Σαράφης» εντοπίζονται επίσης ιδιαίτερα θέματα, με προεξάρχον το ζήτημα της χρήσης διαφορετικών γραμματοσειρών κατά τη δακτυλογράφηση της κατάθεσής του, γεγονός που εκτιμάται από τον μηνυτή ως απόδειξη λαθροχειρίας. Και στις δικές του καταθέσεις την 12 και 15/1/2018 οι εισαγγελείς δεν ζητούν διευκρινήσεις ή λεπτομέρειες, ωστόσο στην τρίτη του κατάθεση την 22/1/2018 περιγράφει πώς η NOVARTIS προσπάθησε να προσεγγίσει τον πρώην πρωθυπουργό «προφανώς» µέσω του Harvard Project, επιδιώκοντας συνάντηση µαζί του τον Δεκέµβριο του 2012 παρουσία των υπουργών Στουρνάρα και Μηταράκη, έχοντας ίσως στο μυαλό του την επίσηµη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίµου, την 17/12/2012, µε εκπροσώπους των 13 µεγάλων επιχειρηµατικών οµίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, και η οποία καλύφθηκε από τα ΜΜΕ και προβλήθηκε από την ΕΡΤ.

Στις 23/1/2018 ο µάρτυρας δεν αναφέρεται ξανά στο θέμα, ούτε στην τελευταία του κατάθεση της 2/2/2018, μη έχοντας υποστεί ωστόσο καμία περαιτέρω ερώτηση από τους εισαγγελείς.

Η περίφημη συνάντηση Σαμαρά στο Μαξίμου με 13 επιχειρηματίες στις 17/12/2012, που για οποιονδήποτε νοήμωνα άνθρωπο θα ήταν η πλέον ακατάλληλη –λόγω… πολυκοσμίας– ημερομηνία για αλισιβερίσια

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα