Μηνυτήρια αναφορά για αγοραπωλησία 150.000 στρεμμάτων στο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου

Μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από την Μητρόπολη Ζακύνθου και τη Μονή Αγίου Γεωργίου των Κρημνών για την υπόθεση αγοραπωλησίας 150.000 στρεμμάτων στη περιοχή «Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο. Ζητούν παρέμβαση εισαγγελέα υποστηρίζοντας ότι έχει διαπραχθεί κακουργηματική απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και των εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων (ΝΠΔΔ), ψευδής βεβαίωση, παράβαση καθήκοντος και άλλα αδικήματα.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλλε ο δικηγόρος, Διονύσης Γκούσκος: «Αξιοσημείωτο είναι πως, σε μηδενικό χρόνο ο αρμόδιος έφορος εκτίμησε την αξία του επιλήψιμου συμβολαίου σε επίπεδα συμβολικά κι άνευ ουδεμιάς έρευνας περί της φύσεως και νομιμότητας του πωλουμένου κι ο αρμόδιος Υποθηκοφύλακας με την ίδια σπουδή το μετέγραψε».
Σύμφωνα με το πωλητήριο συμβόλαιο, στις 7 Μαΐου 2014 πωλήθηκε τεράστια δασική παραθαλάσσια έκταση 14.387 στρεμμάτων –η οποία είναι εκτός σχεδίου και βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Ζακύνθου– από τον συνταξιούχο Γεώργιο Χάρο στην εταιρεία real estate ξένων συμφερόντων, με την επωνυμία «PIMANA ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ».

Όπως επισημαίνουν οι αναφέροντες κύριος μέτοχος με ποσοστό συμμετοχής άνω του 95% στην εταιρεία αυτή, εμφανίζεται ο Κριστιάν Κομέρ, κάτοικος Λιβάνου, ο οποίος είναι επίσης κύριος μέτοχος μεγάλου αριθμού εταιρειών που εδρεύουν στη χώρα μας. Μάλιστα, γίνεται μνεία και στις φήμες ότι αγοραστής είναι ο εμίρης του Κατάρ και στη διάψευσή τους από την ίδια την πρεσβεία του Κατάρ στην Αθήνα. Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της και πωλητής του τεράστιου φιλέτου, επικαλείται διάταγμα της Ενετικής Πολιτείας του έτους 1783 σε πρόγονό του.

Η Μητρόπολη Ζακύνθου από την πλευρά της επικαλείται έγγραφο απογόνων και της ίδιας οικογένειας που προσδιορίζουν το σύνολο της έκτασης, το πολύ, στα 2.000 στρέμματα. Σημειώνεται, μάλιστα στη μηνυτήρια αναφορά ότι «υπήρξε αρχήθεν και μέχρι σήμερα, κατά το μέγιστο τμήμα της, δάσος ή δασική».

Ως «κορωνίδα της αδηφάγου κι αλόγιστης αυτής συμπεριφοράς», χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι συμπεριελήφθη στην προς πώληση έκταση και το παλαιό κτίριο της Ι. Μονής, που βρίσκεται στο νότιο ακρωτήριο του Ναυαγίου και στο οποίο μετά από προέκτασή του στις αρχές του 16ου αιώνα, εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά η Μονή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα