«Μην πυροβολείτε τον… πιανίστα»

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ "PRORATA" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΓΚΑΛΟΠ

Ο αχός που σηκώθηκε εναντίον των εταιρειών δημοσκοπήσεων εξαιτίας της αποτυχίας τους να προσεγγίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ης Σεπτεμβρίου ανάγκασε τη διοίκηση μίας εξ αυτών –της Prorata S.A.– να καταθέσει δημόσια τη δική της άποψη αναφορικά με την αξιοπιστία ή μη των εταιρειών του κλάδου.

Ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι οι δημοσκοπήσεις συνιστούν παλαιό ερευνητικό εργαλείο που έχει χρησιμοποιηθεί σε πλείστες περιπτώσεις, στην Prorata επισημαίνουν ότι η χρησιμότητα των γκάλοπ είναι αδιαμφισβήτητη και δεν θα πρέπει να απαξιώνεται λόγω συγκυριακών αποκλίσεων.

Τι πρέπει, επομένως, να γίνει προκειμένου να μην υπάρχουν τέτοιες αστοχίες; «Στο βαθμό που το εν λόγω εργαλείο αξιοποιείται για την πολιτική ανάλυση και την πολιτική επικοινωνία είναι απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψιν οι ιδιαιτερότητες της πολιτικής συγκυρίας και του κομματικού ανταγωνισμού για να καλλιεργούνται οι ασφαλέστερες τεχνικές προβλέψεις και φυσικά να προσδιορίζονται και τα όρια της όποιας πρόβλεψης η οποία συνίσταται στην απεικόνιση της πολιτικής πραγματικότητας σε μία δεδομένη χρονική στιγμή», απαντούν από την Prorata.

Επί του προκειμένου, από την Prorata υποστηρίζουν ότι οι συνεργάτες της εταιρείας στον τομέα πολιτικής ανάλυσης και στρατηγικού σχεδιασμού (σ.σ. έχουν για επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιάννη Κωνσταντινίδη) «μοιράζονται τη συγκεκριμένη επιστημονική αντίληψη για τα εργαλεία των δημοσκοπήσεων και γι’ αυτόν τον λόγο τα ερευνητικά αποτελέσματα της εταιρείας μας αποτίμησαν το εκλογικό αποτέλεσμα με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα