«Εμείς πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις»

Για όλα μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφέροντας όμως ως προτεραιότητα την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων και τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας για να σταματήσει η φυγή νέων Ελλήνων στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, που είναι σε εξέλιξη και περιλαμβάνει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει σε αυτές και γι αυτό έχουμε πισωγυρίσματα ως χώρα.

«Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εμείς πιστεύουμε σε αυτή την ατζέντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις. Εμείς στοχεύουμε να εφαρμόσουμε βαθιές τομές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις πέρα και πάνω από το πρόγραμμα», συνεχίζει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει επίσης ότι «οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που βραχυπρόθεσμα φτάνουν το 3,5%, είναι πολύ υψηλοί», επισημαίνει ωστόσο ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ανάπτυξη 4% «για τουλάχιστον τρία χρόνια στη σειρά». Επιμένει ωστόσο ότι «οι δομικές μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να επιστρέψουμε σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουμε τους φόρους και με τον τρόπο αυτό να καταστήσουμε πιο ανταγωνιστική την ελληνική οικονομία. Αυτό το αναγκαίο περιθώριο θα το αποκτήσουμε όταν χαμηλώσουμε τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων που μας επιβλήθηκαν».

Για τη σχέση του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει στη συνέντευξή του ότι στις πολλές συναντήσεις που είχε με την κ. Μέρκελ εκτιμά πως «χτίζει μια καλή σχέση μαζί της», ενώ για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών είπε ότι κατά τη συνάντησή τους είχαν «μια ειλικρινή συζήτηση».

«Συμφωνήσαμε να μην δημοσιοποιήσουμε το περιεχόμενο της συζήτησης. Και οι δύο πλευρές τήρησαν το λόγο τους. Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Οι καλές προσωπικές σχέσεις είναι σημαντικές. Τις δημιουργείς πρωτίστως όταν δεν υπόσχεσαι πολλά, αλλά φέρνεις αποτελέσματα», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνοντας παραλλήλως ότι δεν πρόκειται να επαναλάβει τα λάθη του κ. Τσίπρα.

Για το μέλλον της ευρωζώνης και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη εισοδηματική σύγκλιση», προσθέτοντας ότι απαιτείται «καλύτερος συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης».

Τέλος σε ότι αφορά τη Νέα Δημοκρατία οκ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το 54% με το οποίο εκλέχθηκε «ήταν μεγάλη έκπληξη για πολλούς», καθώς θεωρήθηκε πολύ φιλελεύθερος. Επισημαίνει πάντως ότι αυτό το ποσοστό είναι ξεκάθαρη εντολή.

«Και για να το πω ξεκάθαρα: Έχω εντολή να αλλάξω αυτό το κόμμα και να πορευτώ πολιτικά με μία φιλελεύθερη ατζέντα. Και αυτό ακριβώς πρόκειται να πράξω. Φυσικά, η Νέα Δημοκρατία είναι ένα παλιό, παραδοσιακό κόμμα, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Τα παραδοσιακά κόμματα που δεν αλλάζουν ρισκάρουν να κατρακυλήσουν. Αυτό δεν θα συμβεί σε μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα