Μη μου τα… νερά τάραττε

«Η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την ΕΥΔΑΠ δημιουργεί ένα νέο δεδομένο στο θέμα της αποκρατικοποίησης των εταιριών υδάτων. Το ΤΑΙΠΕΔ, σεβόμενο τους νομικούς θεσμούς, αλλά και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα σε επανεξέταση της διαδικασίας αξιοποίησης της ΕΥΑΘ και θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις του. Επισημαίνεται ότι ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ είναι να αξιοποιεί στοιχεία της περιουσίας του Δημοσίου με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, άρα και το συμφέρον των πολιτών, ενώ παράλληλα οφείλει να διασφαλίζει τη νομιμότητα, αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων».

Με αυτή την ολιγόλογη ανακοίνωση το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε ότι τραβάει χειρόφρενο στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και αναφέρει… κομψά ότι θα επανεξεταστεί η διαδικασία αξιοποίησης της εταιρείας, επιβεβαιώνοντας αυτούς που ήθελαν να μην είναι στρωμένος με ροδοπέταλα ο δρόμος της αποκρατικοποίησης των νερών. Άλλωστε είναι νωπή η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας (στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ που διαβάστηκε με την ευκαιρία της Γ.Σ. της ΕΥΑΘ έγινε σχετική αναφορά στο γεγονός) η οποία την ημέρα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στη Θεσσαλονίκη είχε προβεί σε διενέργεια δημοψηφίσματος.

Το τι μέλλει γενέσθαι θα φανεί στην πράξη, καθώς θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα συντηρηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί από πολυεθνικούς παίκτες για την εξαγορά της ΕΥΑΘ. Παράδειγμα, η γαλλική Suez Environment, εταιρεία η οποία εκδήλωσε την πρόθεσή της για την εξαγορά του 51% της ΕΥΑΘ, προαναγγέλλοντας μάλιστα και επενδύσεις σε υποδομές, ύψους 25-50 εκατ. ευρώ ετησίως και οι οποίες δεν θα ανήκουν στη Suez αλλά στην ΕΥΑΘ Παγίων. Επιπρόσθετα, οι Γάλλοι της Suez έχουν εκφράσει την εκτίμηση ότι αν το πλειοψηφικό πακέτο της ΕΥΑΘ περιερχόταν στα χέρια τους (και του εταίρου τους «Άκτωρα») ότι η εν λόγω επένδυση θα δημιουργούσε δυνητικά και σε χρονικό διάστημα 5 ετών από 2.000 έως 4.000 θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα