Μια διαρροή με πολλά οφέλη

Γιατί η δημοσιοποίηση της αντίθεσης της τάσης των «53+» του ΣΥΡΙΖΑ για την συγκυβέρνηση του κόμματος με τους ΑΝ.ΕΛ. βολεύει με διάφορους τρόπους τους σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα

Με εκνευρισμό και θυμό αντιμετώπισαν κάποιοι στην Κουμουνδούρου μια επιλεκτική διαρροή που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες. Η διαρροή αυτή αφορά την θέση των 53+, η οποία προέκυψε μέσα από πανελλαδική συνδιάσκεψη και προοριζόταν στην τελική της μορφή να παρουσιαστεί στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Αντί αυτού, όμως, παρουσιάστηκε αποκλειστικά στις σελίδες κυριακάτικης εφημερίδας. Και όχι με πρωτοβουλία της τάσης…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Στις σελίδες εφημερίδας βρήκε φιλοξενία το σχέδιο βάσης για την απόφαση των 53+ ενόψει της συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και δεν πρόκειται για το τελικό κείμενο, αλλά για εκείνο που οι διοργανωτές της συνδιάσκεψης κατέθεσαν για να συζητηθεί και να τροποποιηθεί, παρ’ όλα αυτά η δημοσιοποίησή του στο ευρύ κοινό κατάφερε καίριο χτύπημα τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπωσιασμού στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό όχι διότι έγινε ευρέως γνωστή η αντίθεσή τους με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση (σ.σ. Μέλη των 53 μεταξύ άλλων είναι η εκπρόσωπος του κόμματος Ράνια Σβίγγου αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας!), αλλά κυρίως για την αντίθεσή τους στην συγκυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου.

«Κάποιος από τους συμμετέχοντες το έδωσε. Αυτός πάντως που το έκανε προσδοκά σε κέρδη. Είτε για την δική του προβολή μέσω του συγκεκριμένου μέσου είτε στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής προσπάθειας», εξηγεί στην «Α» μέλος της τάσης. «Ακόμα και ο ίδιος ο Τσίπρας έχει να κερδίσει», συμπληρώνει.

Η αλήθεια είναι πως η πολυπόθητη συνεδρίαση της ΚΕ δεν έχει ακόμα οριστεί, μιας και ο πρωθυπουργός δεν θέλει στην τρέχουσα περίοδο να προσθέσει νέα προβλήματα στην ατζέντα του. Είναι δεδομένο πως όταν πραγματοποιηθεί θα είναι πολλοί εκείνοι που θα παρουσιαστούν αντιπολιτευόμενοι, ζητώντας αλλαγή του μείγματος της πολιτικής που η κυβέρνηση εφαρμόζει. Αυτό κάνει άλλωστε και η τάση των 53+ στο κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας.

ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΥΣΤΙΚΟ ΠΩΣ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΚΑΜΜΕΝΟ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΕΙΝΟΣ ΕΧΕΙ ΕΜΠΛΑΚΕΙ, ΜΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ
ΣΤΗΝ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Με την διαρροή αυτή, το Μέγαρο Μαξίμου ωφελείται ποικιλοτρόπως. Κατ’ αρχάς, γιατί αποδυναμώνει τους 53+. Θεωρείται βέβαιο πως στην ΚΕ δεν θα εμφανιστούν με κάτι άλλο παρά μόνο με το τελικό κείμενο όπως εγκρίθηκε. Με την διαφορά όμως ότι αυτό είναι ήδη γνωστό, χάνει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, ενώ δίνει τον χρόνο και στους προεδρικούς να κινηθούν ανάλογα περιορίζοντας την ζημιά.

Το μεγαλύτερο όφελος όμως για το Μέγαρο Μαξίμου έρχεται από αλλού: οι 53+ έχουν αναδειχθεί στο αντίπαλο εσωκομματικό δέος. Είναι η φωνή της Αριστεράς για την κυβέρνηση, ενώ το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως ενισχύονται σε δυνάμεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της προσέγγισης από τον Νίκο Φίλη.

Όταν λοιπόν αυτοί τα βάζουν με τον κυβερνητικό εταίρο, οπλίζουν τον Αλέξη Τσίπρα για μια επικείμενη μάχη με τον συγκυβερνήτη του, η οποία όπως όλα δείχνουν δεν θα αργήσει. «Οι πολιτικές συμμαχίες δεν μπορούν να ξεπερνούν την διαχωριστική γραμμή Αριστερά – Δεξιά. Η υποχρεωτική και σε ορισμένες περιπτώσεις οδυνηρή συμμαχία με τους ΑΝΕΛΛ –και όσο αυτή θα διαρκέσει– δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για υπαναχωρήσεις σε κρίσιμα για την φυσιογνωμία μας ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα πρέπει να αξιολογηθεί αυτή η συγκυβέρνηση που πολλές φορές μετατρέπεται σε ομηρία από ένα πλήρως υπουργοποιημένο κόμμα που πιέζει για να μπλοκάρει σωρεία ριζοσπαστικών/θετικών μέτρων ή για να υιοθετηθούν συντηρητικές επιλογές», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο των «53+» για τους ΑΝ.ΕΛ.

Κοινό μυστικό…

Δεν αποτελεί μυστικό πως ο Αλέξης Τσίπρας πολλάκις αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον Πάνο Καμμένο, τον οποίο έχει αναγκαστεί να υπερασπιστεί στις υποθέσεις που εκείνος έχει εμπλακεί με τελευταία εκείνη της πώλησης των όπλων στην Σαουδική Αραβία. Το βασικό όμως πρόβλημα είναι η άρνηση του προέδρου των ΑΝΕΛ να στηρίξει επί της ουσίας αριστερές πολιτικές επιλογές.

Με το θέμα των Σκοπίων να έχει ανοίξει για τα καλά, ο πρωθυπουργός θα κληθεί για ακόμα μια φορά να διαχειριστεί τον δύσκολο συνεργάτη του. Ο Πάνος Καμμένος κάνει ξεκάθαρο σε κάθε τόνο πως το κόμμα του δεν θα στηρίξει λύση η οποία εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία». Και ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να ελπίζει ούτε σε στήριξη από την αντιπολίτευση, όπως έκανε σαφές η Ντόρα Μπακογιάννη τουλάχιστον για την Νέα Δημοκρατία χωρίς όμως να αποσαφηνίζει την θέση του κόμματός της. Η μόνη λύση λοιπόν του Αλέξη Τσίπρα είναι να παίξει το χαρτί των 53+ και των εσωκομματικών προβλημάτων που θα δημιουργήσουν πρόβλημα και στην κυβέρνηση στο σύνολό της. Η διαρροή, λοιπόν, αυτή μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Μάλλον ως ένα καλοσχεδιασμένο «λάθος» στην καταλληλότερη στιγμή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα