«Μικρή η πιθανότητα Grexit»

Απομακρύνει το ενδεχόμενο ενός Grexit η Citigroup που αναφέρεται στις εντάσεις μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της, οι οποίες, όπως τονίζει,  έχουν αυξηθεί και πάλι τον τελευταίο καιρό ενώ  εξηγεί ποια είναι τα τέσσερα προβλήματα της χώρα μας.

Η τράπεζα σε ανάλυση της , εκτιμά  ότι δεν μπορεί να οδηγήσει στον ίδιο βαθμό σε ένα πολιτικό δράμα, τουλάχιστον σε διεθνές επίπεδο, όπως και τα προηγούμενα επεισόδια της ελληνικής κρίσης.

Αυτό αναφέρει στην τελευταία ανάλυσή της η Citigroup, υπό τον τίτλο “What could be some of the main surprises of 2017?” (Ποιες θα μπορούσαν να ήταν οι κύριες εκπλήξεις του 2017), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.

Τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο άμεσο μέλλον:

Σύμφωνα με τη Citigroup υπάρχουν ακόμη αρκετά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο άμεσο μέλλον:

(i) η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία αφορά τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, που είναι άκρως αμφιλεγόμενο ζήτημα για την κυβέρνηση,

(ii) η συμφωνία για πιο οικονομικά και πολιτικά βιώσιμους δημοσιονομικούς στόχους για το 2018 και μετέπειτα

(iii) η δυνατότητα λήψης επιπλέον μέτρων λιτότητας,

(iv) η  συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Citigroup, δεν φαίνεται να υπάρχει επείγουσα ανάγκη από τους πιστωτές να προβούν σε νέες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να δείξει ότι είναι σε θέση να «φέρει εις πέρας» τις διαπραγματεύσεις.

Αυτό πιθανόν θα διαβρώσει τη στήριξη προς την κυβέρνηση Τσίπρα και θα αυξήσει τις πιθανότητες για πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών υποστηρίζουν τώρα τη διάσωση και τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη και ότι η επικρατούσα τάση είναι ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας πιθανό να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, οι κίνδυνοι θα είναι σχετικά πιο περιορισμένοι από ό, τι στο παρελθόν.

Το Grexit είναι απίθανο να γίνει ένας εξέχων κίνδυνος το 2017, αναφέρει η Citigroup.

Ωστόσο, πιθανές πρόωρες εκλογές θα μπορούσε να σημαίνει στασιμότητα των διαπραγματεύσεων διάσωσης και περαιτέρω μείωση της πιθανότητας για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα