Μικρότερη ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017

Σε «ανώμαλη προσγείωση» και επισήμως η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδαν την Πέμπτη  το φως της δημοσιότητας.

Η Κομισιόν κάνει λόγο για ανάπτυξη ύψους 2,1% του ΑΕΠ το 2017 στη χώρα μας, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις του περασμένου Φεβρουαρίου  που μιλούσαν για ανάπτυξη 2,7% την τρέχουσα χρονιά και το 3,1% το 2018.

Ωστόσο, τα νούμερα είναι ελαφρώς αναθεωρημένα προς τα κάτω, καθώς προβλέπεται ανάπτυξη 2,1% για το 2017 και 2,5% για το 2018.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να  μειωθεί στο 1,2% του ΑΕΠ  το 2017 και να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 0,6% το 2018. Στις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής το έλλειμμα παρουσιαζόταν ελαφρώς μειωμένο για το 2017 (1,1) και το πλεόνασμα ελαφρώς ενισχυμένο για το 2018 (0,7%).

Οι προβλέψεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους είναι επίσης πιο συντηρητικές σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν. Εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 179% το 2016 στο 178,8% του ΑΕΠ το 2017 (177,2% στις χειμερινές προβλέψεις) και στο 174,6% του ΑΕΠ το 2018 (170,6% στις χειμερινές προβλέψεις).

Παράλληλα, η ανεργία επηρεάζεται αντίστοιχα, καθώς εκτιμάται ότι από 23,6% το 2016 θα μειωθεί στο 22,8% το 2017 (σε σχέση με 22% στις χειμερινές προβλέψεις) και στο 21,6% το 2018 (σε σχέση με 20,3% στις χειμερινές προβλέψεις).

Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι 1,2% το 2017 και 1,1% το 2018.

Τέλος, οι εκτιμήσεις για την αύξηση των επενδύσεων μετριάζονται επίσης από τη χαμηλότερη ανάπτυξη. Ειδικότερα, προβλέπεται αύξηση των επενδύσεων κατά 6,3% το 2017 (σε σχέση με 12% στις χειμερινές προβλέψεις) και 10,8% το 2018 (σε σχέση με 14,2% στις χειμερινές προβλέψεις).

Δηλώσεις Βάλντις Ντομπρόσφσκις

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, καθώς και για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε τα εξής: «Οι σημερινές οικονομικές προβλέψεις δείχνουν ότι η Ε.Ε. ανακτά τον δυναμισμό της και η ανεργία συνεχίζει την πτωτική της πορεία.

Ωστόσο, η εικόνα διαφέρει πολύ από το ένα κράτος μέλος στο άλλο και οι καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στις οικονομίες που έθεσαν σε εφαρμογή πιο φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Για να αποκαταστήσουμε την ισορροπία, χρειαζόμαστε αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις σε όλη την Ευρώπη, από το άνοιγμα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών μέχρι τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας και των συστημάτων υγείας. Σε μια εποχή δημογραφικών και τεχνολογικών αλλαγών, οι οικονομίες μας πρέπει και αυτές να εξελίσσονται, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους λαούς μας».

Τι δήλωσε ο Μοσκοβισί

Ο Πιέρ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε σχετικά: «Η Ευρώπη διανύει το πέμπτο συνεχόμενο έτος ανάπτυξης, χάρη στη στήριξη που παρέχουν οι διευκολυντικές νομισματικές πολιτικές, η εδραίωση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών και η βελτίωση του παγκόσμιου εμπορίου.

Είναι επίσης ενθαρρυντικό ότι αρχίζει να υποχωρεί η μεγάλη αβεβαιότητα που είχε χαρακτηρίσει τους δώδεκα τελευταίους μήνες.

Όμως η ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ όσον αφορά τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις παραμένει άνιση. Η αντιμετώπιση των αιτίων αυτών των αποκλίσεων αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους μήνες και τα έτη που ακολουθούν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα