“Μικρότερη Σένγκεν ίσον καθόλου Σένγκεν”

Κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο κατάργηση της Σένγκεν είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης, όπως τόνισε σε ομιλία του στο πλαίσιο της Επιτροπής ECON εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, σε συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.Η επαναφορά συνοριακών ελέγχων θα κάνει τεράστια ζημιά και στην οικονομία», δήλωσε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,

«…Οι αντιρρήσεις που έχει η πολιτική μας ομάδα και η κριτική που έχει ασκήσει στον θεσμό του ευρωπαϊκού εξαμήνου, καθώς και στις προτάσεις που έχει καταθέσει πριν λίγους μήνες η Κομισιόν είναι γνωστές. (…) Με δεδομένη και την ανεπάρκεια, και την αποτυχία της πολιτικής που έχει ασκηθεί μέχρι τώρα, χρειάζονται αλλαγές στο μείγμα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής και εγκατάλειψη της δογματικής προσήλωσης στην μονομερή λιτότητα», ανέφερε  αρχικά ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να προσθέσει:

«Η μονομερής λιτότητα ως δόγμα, δεν έφερε αύξηση, αλλά μείωση των επενδύσεων. Η ευρωζώνη τα καταφέρνει πολύ χειρότερα από την αμερικανική οικονομία ως σύνολο και την ίδια ώρα, μέσα στην ευρωζώνη έχει αυξηθεί και η ανεργία και η φτώχεια και οι ανισότητες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να διεκδικήσει μέσω της παρέμβασής του ακόμη πιο ισχυρό ρόλο στην διαμόρφωση της νέας οικονομικής πολιτικής και στην στροφή προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο και το εργαλείο της ευελιξίας, έτσι ώστε να έχουμε τόνωση της ανάπτυξης με τόνωση των επενδύσεων».

«Θεωρώ επίσης απαραίτητο να επισημάνω ότι από το σχέδιο της τραπεζικής ενοποίησης απουσιάζει η ουσιαστική πρόοδος – δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα για την προώθηση του τρίτου πυλώνα, που αφορά στην πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων. Θεωρούμε ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι απαραίτητο σήμα σταθεροποίησης, όχι μόνο γιατί θα προσθέσει σιγουριά στους καταθέτες, αλλά γιατί θα δώσει ένα σήμα σταθεροποίησης που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη», είπε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας:

«Ένα επίσης σημαντικό θέμα είναι η προσφυγική κρίση και η αντιμετώπισή της, η οποία έχει επιπτώσεις και στην άσκηση οικονομικής πολιτικής. Ακούμε κραυγές να λένε: “Απέτυχε η Σένγκεν, να τελειώνουμε με τη Σένγκεν – ή να κάνουμε μια μικρότερη Σένγκεν”. Συμφωνώ με τον αρμόδιο Επίτροπο καθώς και με τον Πρόεδρο της Κομισιόν που υποστηρίζουν ότι “μικρότερη Σένγκεν ίσον καθόλου Σένγκεν”».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα