Μιχαλαριάς: Υπάρχει σχέδιο να διώξουν τον ΠΑΟ από τη Λεωφόρο

Έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη πως ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει σοβαρά να χάσει το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Το αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΟ, Ηλίας Μιχαλαριάς, ο οποίος τόνισε πως υπάρχει σχέδιο αρπαγής του ιστορικού γηπέδου.

Ο κ. Μιχαλαριάς παραχώρησε συνέντευξη στο Sport24.gr, κάνοντας αναφορά και στα πρόσφατα επεισόδια με τον Ολυμπιακό:
«Θεωρούμε ότι ο Ολυμπιακός είχε έρθει με συγκεκριμένο σχέδιο να μην ξεκινήσει ποτέ το παιχνίδι. Δυστυχώς, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δώσαμε κι εμείς την αφορμή στην αρχή με την ρίψη της φωτοβολίδας. Για κακή τους τύχη και για καλή δική μας, το timing ήταν λίγο περίεργο. Διότι ο κανονισμός αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεν διακόπτεται ένα παιχνίδι αν πέσει μια φωτοβολίδα πριν την έναρξή του. Ή καλύτερα, δεν προβλέπεται από κάπου πως δεν ξεκινάει ένας αγώνας. Είναι ξεκάθαρο ότι διακόπτεται το παιχνίδι όταν πέσει φωτοβολίδα στη διάρκεια του αγώνα.

Προφανώς και δεν δικαιολογείται σε κανένα βαθμό η ρίψη φωτοβολίδων σε παίκτες. Υπάρχουν όμως κάποιοι νόμοι που πρέπει να τηρούνται. Το ζήτημα ήταν αυτό. Από εκεί κι έπειτα, ήταν πολύ κόσμια τα πράγματα εντός του γηπέδου. Το επεισόδιο που έγινε στη Θύρα 11, κι αναφέρεται στην έκθεση της Αστυνομίας, έγινε έπειτα από ξεκάθαρη πρόκληση μέλους της αποστολής του Ολυμπιακού. Είναι καταγεγραμμένο και σε video αυτό. Ο κόσμος ξέσπασε όταν ανακοινώθηκε η διακοπή του αγώνα. Δυστυχώς έχουν φέρει τον κόσμο στα όριά του, αυτή η εγκληματική οργάνωση. Ο κόσμος αισθάνεται μια κατάφωρη αδικία του συστήματος ενάντια στον Παναθηναϊκό, κι από εκεί είδαμε όλα αυτά τα γενικευμένα επεισόδια. Βέβαια, πρέπει να πούμε πως όλος ο κόσμος στο γήπεδο είχε οργή για την όλη κατάσταση. Απ όλες τις Θύρες έγιναν ασχήμιες, μέχρι και στα επίσημα ξηλώθηκαν κάποια καθίσματα.

Για να πάμε τώρα στο δικό μας, όλη αυτή η ιστορία με τις προκλήσεις από την πλευρά του Ολυμπιακού δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι πιο γενικευμένο. Γενικά πιστεύουμε πως υπάρχει μια προσπάθεια ξεσπιτώματος του Παναθηναϊκού. Τι εννοώ; Ο Ολυμπιακός καταφέρνει να παίρνει κάθε χρόνο μίνιμουμ 20 εκατομμύρια ευρώ από το Τσάμπιονς Λιγκ. Οι επιχορηγήσεις που δίνει το κράτος σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας είναι συνολικά 15 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή ένα επαγγελματικό σωματείο παίρνει περισσότερα λεφτά απ ότι παίρνει όλος ο ελληνικός αθλητισμός. Από εκεί προκύπτει πρόβλημα ισονομίας.

Ειδικά όταν είναι έτσι συνδεδεμένος ο Ερασιτέχνης με την ομάδα ποδοσφαίρου, για παράδειγμα. Υπάρχει τρομερή ανισότητα στα χρήματα. Άρα λοιπόν το μόνο που απειλεί αυτό το σύστημα από οποίο παίρνει τα χρήματα ο Ολυμπιακός είναι μια άλλη ομάδα. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλός του; Ο Παναθηναϊκός. Ποιο είναι το μεγαλύτερο όπλο του; Το γήπεδό του. Κακά τα ψέματα, φαίνεται και στατιστικά, ο Παναθηναϊκός είναι σχεδόν ανίκητος. Είναι το μεγαλύτερό του όπλο, όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και ηθικά. Η Λεωφόρος είναι ένα μεγάλο σημείο συσπείρωσης του κόσμου, περισσότερης αγάπης και κάνει τον σύλλογο να αισθάνεται πολύ πιο δυνατός. Δεν είναι ψέμα αυτό, το έχουμε καταλάβει όλα. Οπότε θεωρώ πως υπάρχει ένα σχέδιο, δεν ξέρω αν είναι οργανωμένο, να φύγει ο Παναθηναϊκός από τη Λεωφόρο. Σε αυτό ίσως υπάρχουν κι άλλα σχέδια, επιχειρηματικής φύσης, για να εκμεταλλευτούν κάποιοι το brand name του Παναθηναϊκού. Αυτό βέβαια είναι μια εικασία.

Δεν μιλάμε μόνο για το ποδόσφαιρο, υπάρχει και το γυναικείο μπάσκετ. Ήρθε ο Ολυμπιακός κι έπαιξε πριν από περίπου ένα με δύο μήνες να παίξει στο “Παύλος Γιαννακόπουλος” για την Α1 Γυναικών, κι οι άνθρωποί του περισσότερο ασχολιόντουσαν με την ατμόσφαιρα και ότι δεν είναι κατάλληλο το γήπεδο, παρά με το ότι κατάφεραν να κερδίσουν. Δεν μπορεί να γίνεται συνέντευξη την επόμενη ημέρα της καλύτερης παίκτριας του Ολυμπιακού κι η πρώτη ερώτηση να είναι αν μπορούν να γίνονται αγώνες στο “Παύλος Γιαννακόπουλος;

Θέλουν να σε αποξενώσουν να πας να παίξεις αλλού, στο ΟΑΚΑ ή κάπου αλλού. Πέρσι είχαμε πάλι τα ίδια, με το βόλεϊ ανδρών και το ντέρμπι που έγινε στην Κυψέλη. Βγήκε ο προπονητής του Ολυμπιακού μετά το ντέρμπι και έλεγε τι ωραία ατμόσφαιρα που είχε το γήπεδο. Τον αναγκάζουν μετά να αναιρέσει τις δηλώσεις και να πει άλλα πράγματα στο site της ομάδας, μετά από δύο – τρεις ώρες. Υπάρχει μια γενικότερη πίεση να φύγει ο Παναθηναϊκός από τη Λεωφόρο και να πάει στο ΟΑΚΑ. Κι αυτό είναι κάτι που υπάρχει κι από την πλευρά της Πολιτείας. ΟΚ, αλλά για να το συζητήσουμε αυτό ως λύση, θα πρέπει να υπάρχει μια λογική του ότι αφήνουμε τη Λεωφόρο και παίρνουμε για δική μας χρήση το ΟΑΚΑ. Όχι να αφήσουμε το ένα γήπεδο και στο άλλο να είμαστε στο ενοίκιο. Όταν λέμε πως θα έχουμε το γήπεδο δικό μας, να το εννοούμε.

Η Θύρα 13 είχε γεμίσει δίχτυα και σύρματα, έχει γίνει σαν κλουβί πια. Είναι η πρώτη κίνηση, ενώ έχει βάλει μεγάλο αριθμό ατόμων προσωπικής ασφάλειας για να προστατεύει την ώρα του αγώνα. Έγιναν συζητήσεις με εκπροσώπους των οργανωμένων. Τα παιδιά έδειξαν μεγάλη θέληση. Δυστυχώς όμως μέσα σε 16 χιλιάδες κόσμου θα βρεθούν 1 ή 2 που δεν θα σκέφτονται καθαρά. Δεν πρέπει να αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο της προβοκάτσιας. Πρέπει γενικά να δούμε τι γίνεται στη χώρα. Θέλετε ένα παράδειγμα; Αν κάθε μέρα δέρνουν τον γιο σου στο σχολείο, όταν θα δεις αυτούς που το κάνουν μετά από λίγο καιρό, θα τους ρίξεις κι ένα σκαμπίλι. Είναι κακό, δεν διαφωνώ. Είναι εν βρασμώ ψυχής. Κι ο παναθηναϊκός κόσμος δεν είναι απλά εν βρασμώ ψυχής, είναι εν βιασμώ ψυχής.

Πρέπει να δούμε σε τι οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο ζούμε. Το ποδόσφαιρο είναι, όπως λέει ο περισσότερος κόσμος, η πιο ευχάριστη δευτερεύουσα προτεραιότητα που υπάρχει. Όταν έχεις τόσες δυσκολίες στο να βρίσκεις τα προς το ζην, όταν μετά έρχεσαι στο γήπεδο και σε προκαλούν ψυχολογικά τόσα χρόνια, είναι λογικό να υπάρχει τεράστια δυσπιστία. Δεν είναι εύκολο να γίνουν έτσι πράγματα από τη μία μέρα στην άλλη. Στην Ελλάδα έρχεται ο κάθε πολιτικός και να περάσει τους δικούς του νόμους αμέσως. Όλα πρέπει όμως να γίνονται βάσει σχεδίου, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει πολιτικό σχέδιο.

Αυτό που μας “καίει” είναι το θέμα του γηπέδου. Βγαίνουν και λένε ότι είναι ακατάλληλη η Λεωφόρος για να γίνονται αγώνες. Με συγχωρείτε, αλλά στο ΟΑΚΑ δεν γίνονται επεισόδια, στο Καραϊσκάκη δεν γίνονται, στην Τούμπα; Πως είναι ακατάλληλη η Λεωφόρος όταν η ίδια η UEFA είχε πει ότι μπορεί το γήπεδο να εγκριθεί ακόμη και για αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ, εφόσον η ομάδα περνούσε στους ομίλους».

Αναφερόμενος στον Γιάννη Αλαφούζο και την Παναθηναϊκή Συμμαχία δήλωσε:
«Για μένα η παρουσία του είναι ένα μεγάλο “συν”. Είναι εκείνος που δεν κρύφτηκε στα δύσκολα, ο Παναθηναϊκός πέρασε πάρα πολύ δύσκολα όταν ανέλαβε, έχοντας πολλά χρέη. Έχει βάλει πάρα πολλά χρήματα, είναι μέσα στην πρώτη τριάδα αυτών που έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη για την ομάδα. Είναι αυτός που έχει δώσει στον σύλλογο το πρώτο του περιουσιακό στοιχείο, κι αναφέρομαι φυσικά στο προπονητικό κέντρο. Ανέστησε τον Παναθηναϊκό πριν δύο χρόνια, με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος. Είναι πολύ ηθικός. Τα έχει βάλει με το σύστημα. Αλλά ο κόσμος θέλει αποτελέσματα και δεν μπορεί κανείς να τον κακολογήσει γι αυτό. Δεν μπορεί κάποιος όμως να ζήσει την καθημερινότητα του κ. Αλαφούζου. Αυτό που του λέω εγώ και είναι πως δεν έχει δώσει την πλήρη διάσταση των πραγμάτων γιατί θέλει να προστατεύσει την ομάδα. Δεν τα κάνει αυτά γιατί δεν θέλει να φαίνεται. Ο ίδιος διαλέγει να σηκώσει τον δικό του σταυρό.

Θεωρώ ότι η Παναθηναϊκή Συμμαχία είναι ένα πολύ σοβαρό εγχείρημα. Ξέρεις πότε θα φανεί αυτό; Στις εκλογές. Δεν λέω να φτάσουμε τα 40.000 μέλη, δεν είναι απαραίτητο αυτό. Σημασία έχει η αλλαγή νοοτροπίας, όχι τόσο τα χρήματα. Για μένα, ο κάθε φίλαθλος θα έπρεπε να γίνει πρώτα μέλος της Συμμαχίας και μετά να πάρεις το διαρκείας του. Γιατί; Γιατί έτσι παίρνεις μέρος στις αποφάσεις. Είναι δύσκολο να αλλάξεις αυτή τη λογική στον Παναθηναϊκό. Για εμένα είναι πιο υγιές να υπάρχει συλλογικότητα στις αποφάσεις. Στη Γερμανία οι περισσότερες ομάδες έτσι είναι, στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα το ίδιο. Κι ο κόσμος θα πρέπει να το θέλει αυτό. Για το αν η Παναθηναϊκή Συμμαχία είναι επιτυχημένη ή όχι, θα σου πω ότι έχει πολλά να δώσει ακόμη. Εγώ δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, μπορεί να αποδώσει πολύ περισσότερα στο μέλλον».

Όσο για το θέμα της Διπλής Ανάπλασης είπε:
«Οφείλεται στο γεγονός πως ο Δήμος πήρε πολλά δάνεια για να αγοράσει χώρους που προέβλεπε να δοθούν για τη διπλή ανάπλαση. Αυτό δεν είναι όμως ζήτημα του Παναθηναϊκού. Ας πρόσεχε τότε ο Δήμος για να μη γίνει όλη αυτή η ιστορία. Αυτοί που εμπνεύστηκαν τη διπλή ανάπλαση, ας έφτιαχναν το εμπορικό κέντρο του κ. Βωβού με σωστούς συντελεστές δόμησης. Το γήπεδο του Παναθηναϊκού δεν “έπεσε” στο ΣτΕ, όλα έγιναν λόγω λάθους στους συντελεστές δόμησης του εμπορικού κέντρου του κ. Βωβού. Υπάρχουν πάρα πολλά συμφέροντα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα