Μνημονιακή υποχρέωση το «πεσκέσι» στην Αλουμίνιον;

«Με τα αποτελέσματα της πρώτης δημοπρασίας πακέτου λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής καθίσταται φανερή η ζημία της ΔΕΗ από την εφαρμογή των αποκαλούμενων ΝΟΜΕ δεδομένου ότι η μέση τιμή της δημοπρατηθείσας ενέργειας είναι σαφώς κάτω από το κόστος παραγωγής της και κοντά στην τιμή εκκίνησης.

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ως προς την ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού το γεγονός ότι με τιμή εκκίνησης 37,37 ευρώ/MWh η υψηλότερη ήταν 37,50 ευρώ/MWh. Η Επιχείρηση επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της προς κάθε κατεύθυνση». Οι μόλις 78 λέξεις της παραπάνω ανακοίνωσης που εξέδωσε την περασμένη Τρίτη 25 Οκτωβρίου το γραφείο Τύπου της ΔΕΗ είναι αρκετές για να καταδείξουν τη δυσαρέσκεια της διοίκηση Παναγιωτάκη εξαιτίας τη ζημιάς που όπως υποστηρίζεται υπέστη η δημόσια επιχείρηση. Κι αυτό ακριβώς είναι το καθήκον του επικεφαλής της ΔΕΗ: να προασπίζεται τα συμφέροντα της εταιρείας του, που έχει δημόσιο χαρακτήρα και εμπορεύεται ένα πολύτιμο για τους πολίτες δημόσιο αγαθό. Το πρόβλημα, ωστόσο, με τον κύριο Παναγιωτάκη δεν είναι ότι κάνει το καθήκον του, αλλά ότι μοιάζει να το κάνει επιλεκτικά κι ανάλογα με το πόσο γεμάτο είναι το… φεγγάρι.

Εξηγούσαμε (και) την προηγουμένη εβδομάδα από τις σελίδες της «Α» για τις οβιδιακές μεταμορφώσεις της ηγεσίας της ΔΕΗ και την απόσταση που χωρίζει τα λόγια από τα έργα της. Έστω και στη λεκτική υπερβολή του, δεν θα ήταν άδικο να υποστηριχτεί ότι Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή γκρινιάζουν στη ΔΕΗ γιατί ζημιώνονται πουλώντας ρεύμα κάτω του κόστους και Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο επιχέρουν στα ψηλά πατώματα της Χαλκοκονδύλη για τον δήθεν συμφέροντα συμβιβασμό που πέτυχαν με την Αλουμίνιον για την τιμή πώλησης της μεγαβατώρας, την οποία παρεμπιπτόντως ένα χρόνο πριν χαρακτήριζαν σκανδαλώδη! Σας μπερδέψαμε; Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Το 2013 η ΔΕΗ υποχρεώθηκε από το διαιτητικό δικαστήριο της ΡΑΕ να πουλάει ηλεκτρικό ρεύμα στον όμιλο Μυτιληναίου έναντι €36,6/μεγαβατώρα (δηλαδή κάτω του κόστους αφού η χονδρεμπορική τιμή είναι €40,7/MWh) και να αγοράζει πίσω το ρεύμα από τον ίδιο πελάτης της σε υπερδιπλάσια τιμή (€72,71/MWh στη χονδρική).

Στο τιμόνι της ΔΕΗ δεν βρισκόταν τότε ο κ. Παναγιωτάκης αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να χαρακτηρίζει εκείνη την απόφαση σκανδαλώδη. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιου του 2015 και με αφορμή την πρόταση της ΛΑΡΚΟ για ορισμό διαιτητή από την πλευρά της του κ. Γ. Κουτζούκου (σ.σ. πρόκειται για τον γνωστό «κουμπάρου» της διαιτησίας μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον), ο νυν επικεφαλής της ΔΕΗ έστειλε επιστολή στον ομόλογό του στη ΛΑΡΚΟ, Κων. Μπομπή, εκφράζοντάς του τις ενστάσεις της ΔΕΗ για τον ορισμό Κουτζούκου.

«Αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη για τη ΔΕΗ ο ορισμός εκ μέρους της “ΛΑΡΚΟ” του κ. Κουτζούκου ως διαιτητή στη συμφωνηθείσα διαιτησία για την επίλυση διαφορών μεταξύ των εταιρειών μας» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Παναγιωτάκης και συνέχισε «στολίζοντας» τη διαιτητική απόφαση:

«Γνωρίζετε ότι η ΔΕΗ έχει και δημοσίως εκφράσει τη θέση της για το σκανδαλώδες αποτέλεσμα της διαιτησίας μεταξύ της ΔΕΗ και της Αλουμίνιον της Ελλάδος, στην οποία ο κ. Κουτζούκος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, χαρακτηρίζοντας και δημοσίως την εν λόγω απόφαση και την κρίση της πλειοψηφίας των διαιτητών ως απολύτως αδικαιολόγητη και αυθαίρετη(…)».

Η μισή αλήθεια
Τώρα, το πώς φτάσαμε στην ιστορική συμφωνία της 5ης Οκτωβρίου 2016 με τη ΔΕΗ να αποδέχεται εν εν χορδαίς και οργάνοις την απόφαση της διαιτησίας της ΡΑΕ και να δίνει τα χέρια με την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, (προσφέροντας μάλιστα στην τελευταία και μία ιδιότυπη «έκπτωση»-πεσκέσι που σε απόλυτα νούμερα αγγίζει το 30%), είναι ένα θέμα προς διερεύνηση.

Αυτό που γνωρίζει η «Α» και σήμερα αποκαλύπτει είναι η ανάκληση της απόφασης Διοικητικού Συμβουλίου αριθ 93/13,9,2016 με μεταγενέστερη απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου αριθ 98/28.9.2016.
Το θέμα της επίμαχης απόφασης τιτλοφορείται «Σύμβαση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΑΛΟΥΜΙΝΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Β.Ε.Α.Ε.» και στο α΄ σχετικό αναγράφεται αυτολεξεί:

«Τα στοιχεία και η πληροφόρηση που παρέσχε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος αναφορικά με τις προσπάθειες του Βασικού Μετόχου (ΥΠΕΝ) –στο πλαίσιο της εκπλήρωση σχετικού προαπαιτούμενου της αξιολόγησης της χώρας από τους δανειστές– για την τιμολόγηση της εταιρείας της ΑΛΟΥΜΙΝΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Β.Ε.Α.Ε. οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνία».

Προς αποκατάσταση της αλήθειας να πούμε απλώς ότι βασικός μέτοχος στη ΔΕΗ δεν είναι το υπουργείο Ενέργειας (σ.σ. είναι πολιτικός προϊστάμενος της δημόσιας επιχείρησης) αλλά το υπουργείο Οικονομικών με όση αξία αυτό μπορεί να σημαίνει.

Να αποκαταστήσουμε επίσης μία μεγάλη παρανόηση που επικαλείται –άγνωστο για ποιους λόγους– ο κ. Παναγιωτάκης: Η μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας προς τους δανειστές αφορά καταρχάς το άνοιγμα της αγοράς, αλλά όπως έχει ξαναγράψει η «Α» αφορούσε και το προαπαιτούμενο να υπογράψει η ΔΕΗ συμβάσεις προμήθειας με όλους τους πελάτες υψηλής τάσης. Αυτή είναι η μισή αλήθεια διότι η… υπόλοιπη λέει ο κυρωτικός του 3ου Μνημονίου Ν. 4336/2015 επιβάλλει αναθεώρηση των τιμολογίων της ΔΕΗ βάσει του κόστους της! Απαγορεύεται δηλαδή πια να πουλήσει σε οποιονδήποτε κάτω του κόστους, όπως συνέβη με την απόφαση της διαιτησίας της ΡΑΕ.

Το αν αυτή η… λεπτομέρεια είναι αρκετή για να «γεννήσει» ποινικές ευθύνες σε όσους έβαλαν την υπογραφή τους σε σχετικές αποφάσεις είναι ένα λεπτό νομικό ζήτημα αλλά για καλό και για κακό ας το διερευνήσουν στη Χαλκοκονδύλη.

Τι έλεγαν στη ΔΕΗ το 2013 για την «ετυμηγορία» της ΡΑΕ
Κάθε νόμιμο τρόπο αντίδρασης στην απόφαση της ΡΑΕ για τη διαιτησία με την τιμή του ρεύματος στο Αλουμίνιο της Ελλάδος διαλαλούσε ότι θα εξετάσει η ΔΕΗ το 2013 όταν και έγινε γνωστή η ετυμηγορία της διαιτησίας της ρυθμιστικής. Μάλιστα πρώτη πρώτη από τις αντιρρήσεις της στην απόφαση ήταν η θέση ότι είναι αδύνατον μία διαιτητική απόφαση «να την υποχρεώνει να πουλά ρεύμα με ζημία, κάτω του κόστους».

Αναλυτικά, η τότε ανακοίνωση της δημόσια επιχείρησης ανέφερε τα εξής:

«Σε σχέση με την κατά πλειοψηφία ληφθείσα υπ΄αριθμ. 1/2013 Απόφαση της Μόνιμης Διαιτησίας στη ΡΑΕ, η ΔΕΗ Α.Ε. επισημαίνει καταρχήν τα ακόλουθα:
# Δεν είναι δυνατόν οποιαδήποτε ρυθμιστική ή διαιτητική απόφαση να υποχρεώνει τη ΔΕΗ, όπως και κάθε εταιρεία, να πωλεί επί ζημία κάτω του κόστους.
# Η πλειοψηφία του διαιτητικού δικαστηρίου επέλεξε να αγνοήσει τα επίσημα δημοσιευμένα και ελεγμένα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ, προκειμένου να υπολογίσει το κόστος της ενέργειας που πωλείται στην ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ και βασίστηκε – κατά τρόπο απολύτως αδικαιολόγητο, δυσεξήγητο και εσφαλμένο – σχεδόν αποκλειστικά στις εκτιμήσεις που κάνει η ίδια η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ!
# Ως αποτέλεσμα, η τιμή που επέλεξε να επιδικάσει η πλειοψηφία οδηγεί κατ ουσία σε τιμή ανάλογη με αυτή της Σύμβασης με την PECHINEY, η οποία είναι μάλιστα χαμηλότερη από αυτήν για την οποία η χώρα το 2011 καταδικάσθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομη κρατική ενίσχυση υπέρ της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ.
# Ως εκ τούτου, η ΔΕΗ Α.Ε. είναι υποχρεωμένη να εξετάσει κάθε νόμιμο τρόπο αντίδρασης, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα των μετόχων και των πελατών-καταναλωτών της».

Μάλιστα στα τέλη του ίδιου μήνα (Νοέμβριος 2013) η ΔΕΗ συνέχισε να διαμαρτύρεται για την απόφαση της διαιτησίας της ΡΑΕ φτάνοντας σε σημείο να αποφασίσει την κατ’ εξαίρεση δημοσιοποίηση των στοιχείων κόστους της προκειμένου όπως έλεγε «να καταδείξει προς κάθε ενδιαφερόμενο το τεράστιο μέγεθος της απόκλισης μεταξύ της τιμής που αυθαίρετα και αναιτιολόγητα επιδίκασε η πλειοψηφία του διαιτητικού δικαστηρίου και του πραγματικού κόστους της ΔΕΗ».

Αυτά όμως συνέβαιναν πριν από τρία χρόνια, γιατί όπως φαίνεται το 2016 τα αδύνατα έγιναν… δυνατά και αποδεκτά από τη νυν διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα