Μορατόριουμ στη φορολόγηση των παιχνιδιών ζητούν οι πράκτορες

Το επίκαιρο ζήτημα της δράσης του παράνομου τζόγου, σε συνδυασμό με την αιμορραγία δυνητικών εσόδων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τα δημόσια Ταμεία έφερε προ ημερών στην Βουλή με επερώτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Μάλιστα όπως ανέδειξε σε σχετικό ρεπορτάζ της και η έντυπη έκδοση της «Α» το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο βουλευτής άσκησε δριμεία κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για το νομοθετικό κενό που άφηνε σε υπεράκτιες εταιρείες διαδικτυακού τζόγου «παράθυρο» φοροδιαφυγής, αναρωτώμενος μεταξύ άλλων «πώς είναι δυνατόν ο ΟΠΑΠ από τον οποίο ζουν 5.000 οικογένειες να αποδίδει στο Κράτος εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και κάποιοι άλλοι να τη βγάζουν με ψίχουλα;».

Σήμερα Δευτέρα το θέμα έφερε ξανά στην επικαιρότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης (ΠΟΕΠΠΠ), η οποία επικαλούμενη την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη στην παραπάνω επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδη, ζητά ολιγόμηνο μορατόριουμ στην επιβολή φόρου στα τυχερά παιχνίδια. Σε αδρές γραμμές οι πράκτορες του ΟΠΑΠ ζητούν την για τέσσερις μήνες αναστολή εφαρμογής του πρόσθετου τέλους των 5 λεπτών ανά στήλη στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, ώστε όπως λένε να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη στάση της απέναντι στο διαδικτυακό στοίχημα.

Αναλυτικά, οι πράκτορες λένε τα εξής:

«Από την αρχή, που άνοιξε το θέμα της νέας φορολόγησης των νόμιμων τυχερών παιχνιδιών, σαν ισοδύναμο στην συμφωνία με τους δανειστές, από την συνέντευξη τύπου της ΠΟΕΠΠΠ την 16η Νοέμβριου 2015 και την συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Αλεξιάδη την ίδια ήμερα, είχαμε προτείνει και επίσημα, την πρόταση, για άμεση τακτοποίηση της αγοράς των τυχερών παιχνιδιών στην χώρα μας με κανονική αδειοδότηση των Ιντερνετικών εταιριών και την φορολόγηση τους σύμφωνα με τους νόμους του κράτους.

»Μια πράξη που θα αποφέρει στο Ελληνικό δημόσιο πολλαπλάσια έσοδα. Δυστυχώς σ’ αυτή την λογική, δίκαιη και συμφέρουσα πρόταση δεν δόθηκε η δέουσα σημασία από το ΥΠ.ΟΙΚ και έτσι προχώρησε η επιβολή του «τέλους» στα παιχνίδι της ΟΠΑΠ Α.Ε, με τον Ν.4346/15 αρθ 13.

»Αυτό που εμείς σαν ΠΟΕΠΠΠ προτείνουμε και επισημαίνουμε εδώ και δυο μήνες στον αρμόδιο Αν. Υπουργό, έρχεται από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης με “Επίκαιρη Επερώτηση” προς τον κ. Αλεξιάδη να επιβεβαιώσει, δικαιώνοντας τις θέσεις και απόψεις μας.

»Ο κ. Τριανταφυλλίδης στην αναφορά του για τις άδειες στις διαδικτυακές εταιρίες τυχερών παιγνιδιών, μιλάει για ένα “…ασύδοτο, άναρχο, ανεξέλικτο, αρρύθμιστο καθεστώς….” ότι είναι “5,5 δισεκατομμύρια ευρώ ο τζίρος του παράνομου τζόγου…”. Επίσης ότι “…δεν υπήρχε η πολιτική βούληση και εξ αυτού του λόγου το τριετές μεταβατικό στάδιο πέρασε άπραγο…”. Αναφερόμενος δε ο Αλ. Τριανταφυλλίδης στην είσπραξη κρατικών εσόδων από τις Ιντερνετικές κατά την τελευταία τριετία υπολογίζει το ποσόν των 40!!!! εκατομμύριων ευρώ, κατά δήλωση των πάντα, σε αντίθεση με την είσπραξη από την φορολογία του ΟΠΑΠ που είναι περίπου 750 εκατομμύρια με τζίρο περίπου ισόποσο!!!! Καταλήγοντας στην επερώτηση του ο Αλ. Τριανταφυλλίδης ερωτά τον κ. Αλεξιάδη “…πως σχεδιάζει η Πολιτεία να αντιμετωπίσει άμεσα -στόχοι, μέσα, επιδιωκόμενος σκοπός – τον παράνομο τζόγο ύψους 5,5 δις ευρώ και επομένως να εισφέρει πολλαπλάσια έσοδα στο Δημοσιά Ταμείο”.

»Ευχαριστούμε τον κ. Αλ. Τριανταφυλλίδη για το ενδιαφέρον του δια το θέμα, που αγγίζει άμεσα τον κλάδο μας, όσο και για την επιβεβαίωση των όσων υποστηρίζουμε τόσο καιρό, σε κάθε μας παρουσία.

»Τα ενδιαφέροντα στοιχεία στην απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη στην επερώτηση του κ. Αλ. Τριανταφυλλίδη είναι ότι, επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του, τόσο ως προς το καθεστώς λειτουργίας των είκοσι τεσσάρων Ιντερνετικών εταιριών –καθώς και άλλων που είναι συνδεδεμένες με αυτές– αλλά όσον αφόρα και τα οικονομικά μεγέθη από την φορολογία αυτών των εταιριών, δίνοντας λεπτομερή στοιχεία.

»Θα σταθούμε ιδιαίτερα στο σημείο της απάντησης του κ. Τρ. Αλεξιαδη –αναφερόμενος στο καθεστώς λειτουργίας τους και στην φορολόγηση τους– που λέει “…. Όλα αυτά βεβαίως είναι θέματα τα οποία είναι στον προγραμματισμό για να αλλάξουν άμεσα και εκεί βεβαίως πρέπει να πούμε ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τους ρυθμούς που προχωρούν αυτά τα ζητήματα. Πρέπει να τελειώσει αυτή η διαδικασία της μεταβατικής περιόδου και να πάμε σε διαγωνισμό ή σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για να έχουμε ένα οριστικό καθεστώς. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία με την μεταβατική περίοδο όπου υπάρχουν είκοσι τέσσερεις συνολικά εταιρίες παροχής διαδικτυακού τζόγου”.

»Συμφωνούμε απόλυτα και χαιρόμαστε με αυτήν την τοποθέτηση του κ. Αναπληρωτή Υπουργού και αισθανόμαστε ότι δικαιωνόμαστε για τα όσα υποστηρίζαμε από την αρχή. Θα ήταν άδικο να καταστραφεί ο κλάδος των πρακτόρων, που μαζί με τον ΟΠΑΠ προσφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια στα κρατικά ταμεία -αλλά αποτελούν και ανάχωμα στην επέκταση του παράνομου τζόγου- και κάποιοι να μην πληρώνουν. Επιτέλους κράτος δίκαιου και ισονομίας ζητάει η ελληνική κοινωνία και πρέπει ν’ αρχίσει να λειτουργεί.

»Η αναβολή για ένα τετράμηνο, στην εφαρμογή του Ν.4346/15 αρθ.13 για την επιβολή του «τέλους» όπως ζήτησε η ΠΟΕΠΠΠ, νομίζουμε ότι είναι αναγκαία για τακτοποιηθούν αυτά τα ζητήματα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα