Μουντιάλ 2022: Εργοστάσια θανάτου στο Κατάρ

Στρατόπεδα στην έρημο, άθλιες εγκαταστάσεις που θυμίζουν το Καλαί στη Γαλλία και την Ειδομένη στην Ελλάδα, θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, απολαβές σκλάβων. Αυτό είναι το σκηνικό που συνθέτει η προετοιμασία του Κατάρ ενόψει της διοργάνωσης του Μουντιάλ 2022.

Μία διοργάνωση που ορίστηκε σκανδαλωδώς, που υπήρξαν καταγγελίες για δωροδοκίες και διαπλοκή άνευ προηγούμενου, που μεταφέρει τους αγώνες τον… Δεκέμβριο, πρόσθεσε στο… δυναμικό της και τις καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες εργασίας που «απολαμβάνουν» οι μετανάστες εργάτες που έχουν προσληφθεί για την κατασκευή των έργων υποδομής.

Στα πορίσματα της πολυσέλιδης έκθεσης που συνέταξε η Διεθνής Αμνηστία του ΟΗΕ, καταγγέλλεται για άλλη μια φορά  πως μετανάστες που εργάζονται για την ανοικοδόμηση του σταδίου στη Ντόχα, αναγκάζονται να ζουν σε άθλια στρατόπεδα στην έρημο και να «πληρώνονται με ψίχουλα», ενώ παράλληλα ασκείται έντονη κριτική στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου που τηρεί στάση… αδιαφορίας.

Ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς αμνηστίας, Σαλίλ Σέτι, κάλεσε τον νέο πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο να πάρει θέση ενάντια στην κακοποίηση των εργαζομένων: «Η κατάχρηση των εργατών αποτελεί στίγμα στη συνείδηση του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Για τους παίκτες και τους οπαδούς, ένα γήπεδο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένα μέρος ονείρων. Για ορισμένους από τους εργαζομένους οι οποίοι μας μίλησαν, είναι ένας ζωντανός εφιάλτης» ήταν τα λόγια του Σέτι.

«Υπάρχουν ακόμα ζητήματα, έχουμε προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο για να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη προστασία των εργατών», ήταν τα λόγια του επικεφαλής της επιτροπής βιωσιμότητας της FIFA, Φεντερίκο Αντιέτσι, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να δώσει  απαντήσεις στις καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες εργασίας στο Κατάρ. Περιορίστηκε στη δέσμευση για την διεξαγωγή έρευνας για τις καταγγελίες αυτές και θα επικοινωνήσει με την οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ 2022, για να εξετάσουν το θέμα.

Σύμφωνα με επίσημες έρευνες διεθνών οργανισμών, υπολογίζεται ότι περίπου 4.000 εργάτες θα έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τη σέντρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ήδη, τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 1.200. Περίπου πέντε εργάτες ανά εβδομάδα, ένας ανά εργάσιμη ημέρα!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα