Μου ξανάρχονται ένα, ένα χρόνια δοξασμένα…

 

Έτοιμη να επιστρέψει στις… υψηλές πτήσεις του ένδοξου παρελθόντος της δείχνει η Εθνική Ελλάδος μετά το εντυπωσιακό της ξεκίνημα στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Με τις τρεις… κολλητές νίκες κόντρα σε Γιβραλτάρ, Κύπρο και Εσθονία η «γαλανόλευκη» ισοφάρισε το 3 στα 3 με το οποίο είχε ξεκινήσει και πριν 8 χρόνια, στην αντίστοιχη προκριματική φάση του Μουντιάλ του 2010. Με ώθηση, μάλιστα, από εκείνο το εκπληκτικό ξεκίνημα (δύο εκτός έδρας νίκες σε Λουξεμβούργο, Λετονία και μία εντός με Μολδαβία), ήταν παρούσα στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής, όπου ολοκληρώθηκε η σπουδαία εποχή του Ότο Ρεχάγκελ.

Συνεπώς η βραδιά της 13 Νοεμβρίου, οπότε και θα υποδεχθεί τη Βοσνία, αποκτά εκ προοιμίου ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς σε περίπτωση που το νικηφόρο σερί συνεχιστεί και το 4 στα 4 γίνει πραγματικότητα, η νέα Εθνική ομάδα του Σκίμπε θα έχει γράψει ιστορία.

Ο Γερμανός εκλέκτορας μπορεί να μην κουβαλά το… βαρύ όνομα του πιο επιτυχημένου ομοσπονδιακού προπονητή που πέρασε ποτέ από τη χώρα μας και να εκφράζει άλλο (πιο μοντέρνο) στιλ ποδοσφαίρου σε σχέση με τον «Ρεχάκλες», έχει ήδη όμως καταφέρει να συμμαζέψει αρκετά τη χαώδη κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την αποχώρηση του Φερνάντο Σάντος.

Η… κληρονομιά του πριν από μερικούς μήνες Πρωταθλητή Ευρώπης με την Εθνική ομάδα της πατρίδας του, Πορτογάλου τεχνικού, αποδείχθηκε βαριά κι ασήκωτη τόσο για τον Κλαούντιο Ρανιέρι, όσο και για τον Κώστα Τσάνα που διαδέχθηκε τον Ιταλό σαν πειραματική λύση. Μετά από δύο συνεχόμενες παρουσίες σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις επί Σάντος (EURO 2012, Μουντιάλ 2014), η Εθνική απέτυχε παταγωδώς στα προκριματικά του EURO 2016 κι έμοιαζε να μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο χωρίς επιστροφή.

Το αναγκαίο… restart ανατέθηκε στον Μίχαελ Σκίμπε, ο οποίος μέσα σε 10 μήνες εμφάνισε μία αναγεννημένη ομάδα με πολλά νέα πρόσωπα που δείχνει ικανή να επιστρέψει σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ασφαλώς και το 3 στα 3 ήρθε απέναντι σε αντιπάλους χαμηλότερης δυναμικότητας, όμως από ομάδες ανάλογης… εμβέλειας(Νησιά Φορόες, Βόρεια Ιρλανδία)  η Εθνική είχε γνωρίσει ταπεινωτικές ήττες πέρυσι και πρόπερσι, χάνοντας το δρόμο για τα γήπεδα της Γαλλίας.

Ο Γερμανός δεν χρειάστηκε περισσότερα από επτά φιλικά παιχνίδια για να κάνει τις απαραίτητες… τομές στο έμψυχο υλικό και να βρει το ιδανικό σχήμα που τουλάχιστον για την ώρα τον δικαιώνει απόλυτα. Βεβαίως στη συνέχεια το έργο του, αλλά και των ποδοσφαιριστών, δυσκολεύει αρκετά, καθώς η Εθνική θα βρει μπροστά της τις δύο θεωρητικά πιο δυνατές αντιπάλους στη μάχη της πρόκρισης.

Η Βοσνία μοιάζει πιο ώριμη από ποτέ με τα μεγάλα της αστέρια (Ντζέκο, Πιάνιτς, Ιμπίσεβιτς) να κουβαλούν στις πλάτες τους… καντάρια εμπειρίας από προηγμένες ευρωπαϊκές λίγκες. Το γεγονός, μάλιστα, ότι πριν δύο χρόνια (2014, Βραζιλία) πήγε επιτέλους για πρώτη φορά στα τελικά μεγάλης διοργάνωσης, δείχνει πόσο έχει προοδεύσει σαν ομάδα. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν αποτελεί… μεγαθήριο και μετά την ήττα στο Βέλγιο τη 2η αγωνιστική, αν χάσει και στην Ελλάδα θα μείνει πολύ γρήγορα πίσω από τις δύο πρώτες θέσεις του γκρουπ.

Παρά τη σημαντική μετεξέλιξή τους οι Βόσνιοι παραμένουν προβληματικοί εκτός έδρας, χάνοντας μεγάλο μέρος της δύναμής τους, ενώ αντίθετα στο Σεράγεβο μεταμορφώνονται προς το καλύτερο.

Οι Βέλγοι, που έχουν πραγματοποιήσει ανάλογο ξεκίνημα σε σχέση με αυτό της ελληνικής ομάδας, θα είναι όπως όλα δείχνουν ο πιο δύσκολος αντίπαλος στη μάχη της πρόκρισης. Διαθέτουν υλικό με σπουδαίους ποδοσφαιριστές, ενώ μετά την απογοητευτική τους παρουσία στο EURO 2016 και την αλλαγή προπονητή έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου, ειδικά στην άμυνα που αποτελούσε παραδοσιακά το αδύνατο σημείο τους.

Ο Μαρκ Βίλμοτς αποδείχθηκε ανίκανος να επιλύσει το τεράστιο αμυντικό πρόβλημα των «κόκκινων διαβόλων», αλλά ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ που τον διαδέχτηκε φαίνεται πως βρήκε τη λύση. Λάτρης του πειθαρχημένου ποδοσφαίρου και του αδιάκοπου μαρκαρίσματος ο Ισπανός, έχτισε την προπονητική του καριέρα πάνω σε αυτό το στιλ τόσο στη Σουόνσι, όσο και στην Έβερτον.

Με τον Μαρτίνεθ στον πάγκο το Βέλγιο δεν έχει δεχθεί ούτε… μισό γκολ στα τρία πρώτα ματς της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ, έχοντας σκοράρει συνολικά 13 φορές! Μάλιστα στο υποτιθέμενο ντέρμπι με τη Βοσνία επικράτησε με το εντυπωσιακό 4-0 και το Νοέμβριο υποδέχεται την Εσθονία με στόχο να δώσει συνέχεια στο νικηφόρο ξεκίνημα.

Τα δύο επόμενα ματς της Εθνικής με Βοσνία εντός τον επόμενο μήνα και Βέλγιο εκτός στις 25 Μαρτίου θα κρίνουν πολλά για την εξέλιξη της προκριματικής φάσης και τη μάχη της πρόκρισης. Η αναγεννημένη υπό τις οδηγίες του Σκίμπε «γαλανόλευκη» μοιάζει έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτών των αναμετρήσεων και να γράψει ξανά ιστορία. Όπως, άλλωστε, αποδεικνύεται από το ίδιο το παρελθόν της, στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι αδύνατο…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα