«Μπαίνει σε νέα φάση η συνεργασία μας με τη Μολδαβία»

Στη Μολδαβία βρίσκεται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για διήμερη επίσκεψη, η οποία ολοκληρώνεται την Τρίτη. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει μπαράζ επαφών με την πολιτική ηγεσία της εν λόγω χώρας και μεταξύ αυτών και με τον Μολδαβό ομόλογό του, Βιτάλι Μαρινούτα, με τον οποίο είχε τετ α α τετ το βράδυ της Δευτέρας στη πόλη Κισινάου. Αμφότεροι συζήτησαν θέματα που δημιουργούν νέες θετικές προοπτικές και για τις δύο χώρες ενώ ο Έλληνας υπουργός, αμέσως μετά το τέλος της συνομιλίας, έστειλε μήνυμα τονίζοντας πως «η συνεργασία με τη Μολδαβία μπαίνει σε νέα φάση και σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα».

Ο κ. Αβραμόπουλος έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, Nicolae Timofti, ενώ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Ιurie Leanca και τον πρόεδρο του μολδαβικού κοινοβουλίου, Igor Corman.

«Η επίσκεψή μου σήμερα εδώ, φέρνει ένα μήνυμα από την Ελλάδα. Ότι αποτελεί επιθυμία τόσο δική μας, όσο και της Μολδαβικής Κυβέρνησης, οι διμερείς μας σχέσεις να ενισχυθούν και να επεκταθούν. Σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας. Ιδιαίτερα στον τομέα της Άμυνας, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και να συνεργαστούμε στενά», υπογράμμισε αρχικά στις δηλώσεις του ,ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο Δ. Αβραμόπουλος εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε, διερευνήθηκαν όλοι οι πιθανοί τρόποι προώθησης, αναβάθμισης και ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας των δύο κρατών.

Πρόσκληση να επισκεφτεί την Ελλάδα

Επίσης τονίστηκε ότι η Ελλάδα διαθέτει την εμπειρία, την τεχνογνωσία, τις υποδομές και ότι θα ήταν επ’ ωφελεία του αμυντικού συστήματος της Μολδαβίας η συνεργασία με τη χώρα μας. Για το λόγο αυτό υπήρξε και πρόσκληση προς τον Μολδαβό υπουργό Άμυνας να επισκεφτεί την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν, με σκοπό τον περαιτέρω καθορισμό του πλαισίου αυτής της συνεργασίας.

Ο Έλληνας υπουργός τέλος δήλωσε ότι η Αθήνα έχει αποφασίσει να εργαστεί για την προετοιμασία να εισέλθει στην Ε.Ε. η Μολδαβία. Και για τον σκοπό αυτό , όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος , ο κ. Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφτεί τη Κισινάου (πρωτεύουσα).

Δηλώσεις Μαρινούτα

Από την πλευρά του ο Μολδαβός ομόλογός του είπε:

«θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες για τη διατήρηση της συνεργασίας στη στρατιωτική εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι το προσωπικό μας που ετοιμάζεται να αναχωρήσει για την αποστολή της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, θα είναι υπό την διοίκηση ενός αντισυνταγματάρχη μας που έχει αποφοιτήσει από την Ελληνική Σχολή Ευελπίδων.. Είμαι πεπεισμένος ότι τα αποτελέσματα των συνομιλιών μας, θα δώσουν νέα ώθηση στη συνεργασία μας και θα αντικατοπτριστούν σύντομα στις σχέσεις των χωρών μας».

Να σημειωθεί ότι τον Έλληνα υπουργό τον συνόδευαν ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα