Μπαρτσελόνα: «Πάντα υπέρ της αυτοδιάθεσης!»

Ένα από τα πλέον… καυτά ζητήματα στην Ισπανία, είναι οι προσπάθειες που γίνονται για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας. Η Μπαρτσελόνα, είναι ο πλέον αναγνωρίσιμος σύλλογος της συγκεκριμένης περιφέρειας, και αρκετοί παίκτες και προπονητές της, νυν και πρώην, τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει θέση υπέρ της ανεξαρτητοποίησης. Με αφορμή τις συλλήψεις στελεχών του καταλανικού κόμματος En Comu Podem, από την ισπανική εθνοφυλακή, η Μπαρτσελόνα με σημερινή της ανακοίνωση πήρε επίσημη θέση υπέρ όσων αγωνίζονται για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.

Χαρακτηριστικά, οι «μπλαουγκράνα» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: «Μετά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα σήμερα, όσον αφορά την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Καταλονία, η Μπαρτσελόνα, παραμένοντας πιστή στην ιστορική της δέσμευση για υπεράσπιση του έθνους, για τη δημοκρατία, για την ελευθερία λόγου και την αυτοδιάθεση, καταδικάζει κάθε πράξη η οποία μπορεί να εμποδίσει την ελεύθερη άσκηση αυτών των δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου, η Μπαρτσελόνα εκφράζει δημόσια τη στήριξή της σε όλους τους ανθρώπους, τις οντότητες και τα ιδρύματα που εργάζονται για να εγγυηθούν αυτά τα δικαιώματα. Διατηρώντας τον απόλυτο σεβασμό προς το πολυποίκιλτο σώμα μελών της θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη βούληση της πλειοψηφίας των Καταλανών και θα το πράξει με έναν πολιτικό, ειρηνικό και παραδειγματικό τρόπο».

Να τονίσουμε πως αν ανεξαρτητοποιηθεί η Καταλονία, η Μπαρτσελόνα δεν θα συμμετέχει πλέον στη La Liga, όπως έχει τονιστεί από τους υπεύθυνους του ισπανικού πρωταθλήματος.

Στο μεταξύ, εδώ και ώρες η Καταλονία διαμαρτύρεται για πραξικόπημα της Ισπανικής κυβέρνησης!

Πριν από λίγο άνδρες της ισπανικής εθνοφυλακής έκαναν έφοδο σε υπουργεία της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας και συνέλαβαν 12 μέλη της, μεταξύ των οποίων τον γ.γ. του συμβουλίου Οικονομίας, Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ Λιαδό, στενό συνεργάτη του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Οριόλ Τζουνκέρας.

Η ισπανική κυβέρνηση  ανακοίνωσε πως θέτει σε εφαρμογή το νόμο για τη δημοσιονομική σταθερότητα, που σημαίνει ότι ο έλεγχος των δημοσίων οικονομικών της Καταλονίας περνά στο κράτος.

Ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ, εμμέσως πλην σαφώς μίλησε για πραξικόπημα της Μαδρίτης: «Η ισπανική κυβέρνηση επιτίθεται στους θεσμούς και συνεπώς επιτίθεται και στους πολίτες. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό». Παράλληλα, βουλευτές του καταλανικού κόμματος ERC αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της ισπανικής Βουλής, με τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο Γκαμπριέλ Ρουφιάν να λέει φεύγοντας προς τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι «Πάρε τα  βρωμόχερά σου από την Καταλονία!»

Πέραν των συλλήψεων, η ισπανική κυβέρνηση έχει κατασχέσει 1.300.000 ενημερωτικά φυλλάδια της καταλανικής κυβέρνησης και έχει κλειδώσει την ιστοσελίδα στο διαδίκτυο μέσω της οποίας μπορούσε κάποιος να ψηφίσει ηλεκτρονικά!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα