ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ: Μαύροι Αετοί πάνω από το Φάληρο

Στις 6 Δεκεμβρίου του 2016 όλη η… στοιχηματική Ευρώπη έβαζε τα λεφτά της πάνω στη νίκη ή στην ισοπαλία της Μπεσικτάς επί της Ντιναμό Κιέβου. Εκείνη τη μέρα, η ομάδα της Πόλης χρειαζόταν ένα βαθμό στην Ουκρανία κόντρα στην αδιάφορη Ντιναμό για να προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στους «16» του Champions League. Κι όμως, το συγκεκριμένο παιχνίδι έληξε 6-0, με τον πορτιέρο των πρωταθλητών Τουρκίας, τον Φαμπρίτσιο, να βάζει τα κλάματα σε ζωντανή μετάδοση.

Αυτή την ευάλωτη ψυχολογικά, αλλά εξαιρετικά ποιοτική επιθετικά ομάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός αυτή την εβδομάδα για τη φάση των «16» του Europa League. Τι θα καταφέρουν άραγε οι πρωταθλητές Ελλάδας κόντρα σε ένα σύλλογο που πριν από 3-4 χρόνια σίγουρα είχαν του χεριού τους…  Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, η Μπεσικτάς έχει σηκώσει κεφάλι, πήρε πέρσι πρωτάθλημα μετά από επτά χρόνια, πάει να το πάρει και φέτος, έχει καινούριο γήπεδο (γηπεδάρα, το Vodafone Arena χωρητικότητας 42.000 θέσεων) και φυσικά μία νέα και πανίσχυρη διοίκηση υπό την προεδρία του 50χρονου επιχειρηματία Φικρέτ Ορμάν

 

Η ΟΜΑΔΑ

Οι «Μαύροι Αετοί» πήραν σχετικά εύκολα τα πρωτάθλημα πέρσι με 79 βαθμούς, ενώ φέτος έχουν 15 νίκες, 5 ισοπαλίες και 2 ήττες μετά από 22 αγωνιστικές. Τι έγινε, όμως, ξαφνικά και από τρίτη δύναμη στη χώρα (παραδοσιακά), είναι εδώ και δύο χρόνια κυρίαρχη; Η εξήγηση είναι απλή, πήρε παικταράδες, κυρίως στην επίθεση. Προφανώς η νέα διοίκηση ήθελε να συνδυάσει την είσοδο στο καινούριο «παλάτι» με έναν τίτλο και δεν άφησε την ομάδα γυμνή, αλλά τη γέμισε (και συνεχίζει να τη γεμίζει) με παίκτες παγκόσμιας κλάσης. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι εδώ και κάποια χρόνια η τουρκική κυβέρνηση προωθεί τις μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες και της βοηθά να αποκτούν χορηγούς-γίγαντες, στην περίπτωση της Μπεσικτάς είναι η Vodafone.

Έχουμε, λοιπόν, και λέμε: Ρικάρντο Κουαρέσμα, πρωταθλητής Ευρώπης με την Πορτογαλία, στα 33 του μεν, αλλά με εξαιρετική κράση και διάθεση, τιμάει τα λεφτά του και παίζει καλύτερα από ποτέ. Έχει παίξει στην Μπάρτσα, στην Πόρτο, στην Ίντερ. Εξτρέμ από τα λίγα, παίζει και στις δύο πτέρυγες, πραγματικά θεαματικός.

Βίντσεντ Αμπουμπακάρ: Ο 25χρονος Καμερουνέζος σέντερ φορ είναι φανταστικός στη μέρα του, πραγματικά άπιαστος, καλό θα ήταν ο Ολυμπιακός να τον πετύχει σε κακό βράδυ. Ασταθέστατος η αλήθεια είναι, αλλά όταν έχει όρεξη δεν μαρκάρεται! Πρωταθλητής Αφρικής με το Καμερούν!

Ντεμπά Μπα: Ο Σενεγαλέζος επιθετικός αφού φόρτωσε τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα αγγλικά δίχτυα, ανήκει πλέον στην Μπεσικτάς, μιας και οι Τούρκοι είχαν λίγα… ψιλά στην άκρη για να τον αποκτήσουν δανεικό από την κινεζική Σανγκάη, όπου δεν χρειάστηκε ούτε δευτερόλεπτο προσαρμογής και έβαλε 20 γκολ σε 29 ματς!

Δεν πρέπει, φυσικά, να ξεχάσουμε τον 23χρονο Βραζιλιάνο Ταλίσκα, δανεικό από την Μπενφίκα, ο οποίος έκρινε το πρόσφατο ντέρμπι με την Γαλατά (νίκη 0-1) και είναι παικταράς και ένα από τα κορυφαία φουλ-μπακ της Ευρώπης, τον Αντριάνο, δύο φορές κάτοχο του UEFA με τη Σεβίλλη και δύο του Champions League με την Μπάρτσα

Ο προπονητής

Ο Σενιόλ Γκιουνές δεν είναι μία τυχαία προσωπικότητα! Ο 64χρονος Τούρκος προπονητής, γεννημένος στην Τραπεζούντα και λατρεμένος από τους φίλους της τοπικής Τραμπζονσπόρ επειδή έμεινε στην ομάδα επί μία 15ετία παρά το ότι πίεζαν οι μεγάλες ομάδες να τον αποκτήσουν (κορυφαίος πορτιέρο της δεκαετίας του ’70 και του ’80), ήταν αυτός που ανέλαβε τον πάγκο της Εθνικής Τουρκίας το 2000 και παραλίγο να πάρει το… Μουντιάλ! Δεν κάνουμε πλάκα, ήταν τότε που οι γείτονές μας έφτασαν στον ημιτελικό και έχασαν από τη Βραζιλία με 1-0! Από τότε τον… λατρεύουν όλοι οι Τούρκοι.

Αν θέλουμε να δούμε τι σύστημα θα παίξει στο «Γ. Καραϊσκάκης» πρέπει να μελετήσουμε το παιχνίδι με τη Χάποελ Μπερ Σέβα στη φάση των «32», όταν στο πρώτο παιχνίδι (που η Μπεσίκτας έπαιζε πάλι εκτός έδρας) κατέβασε την ομάδα του με 4-5-1, χρησιμοποιώντας, πολλούς λεγόμενους αναπληρωματικούς.

Κάτω από τα γκολπόστ ο Φάμπρι, δεξί μπακ ο Γκιονούλ, αριστερό ο Τόσιτς, στόπερ οι Μαρσέλο και Μίτροβιτς, Χάτσινσον και Ουσάλ, δεκάρι ο Αρσλάν, Κουαρέσμα δεξί εξτρέμ, Μπάμπελ αριστερό και Τοσούν σέντερ φορ

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα