«Μπορεί να χρειαστούν και άλλες μειώσεις στις συντάξεις»

«Φωτιές» ανάβει ο Κλάους Ρέγκλινγκ αφού θεωρεί πιθανές νέες μειώσεις στις ήδη κουτσουρεμένες συντάξεις των Ελλήνων καθώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις των ευρωπαίων στο υπό διάλυση ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας παραχώρησε συνέντευξη στο capital,.gr και πρόσθεσε ότι ίσως χρειαστεί να γίνει ισχυρότερος ο μηχανισμός για συμπληρωματικά μέτρα έκτακτης ανάγκης προκειμένου να επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα. Παράλληλα, ο επικεφαλής του ESM τόνισε πως είναι πολύ δαπανηρό επεισόδιο η έλλειψη πολιτικής σταθερότητας το 2015.

Παραδεχόμενος ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το πώς θα εξελιχθούν τα ελληνικά πλεονάσματα, ο Κλ. Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι «πρέπει να σεβαστούμε το ότι τα άλλα θεσμικά όργανα καταλήγουν σε διαφορετικά συμπεράσματα» και προσθέτει : «Το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα να αναπτυχθεί ένας μηχανισμός που μπορεί να το χειριστεί αυτό. Είχαμε αποφασίσει συμπληρωματικά μέτρα έκτακτης ανάγκης και στο παρελθόν. Μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό, αλλά θα πρέπει να γίνει λίγο ισχυρότερο – αυτό είναι ένα από τα καθήκοντα των θεσμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες».
Για το χρέος

Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους αναφέρει ότι χωρίς την πρόσφατη ρύθμιση θα υπήρχαν «εξογκώματα σε μερικά χρόνια, όχι όμως μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, έτσι αυτό είναι κάτι για το μέσο διάστημα. Είναι θετικό, αλλά μην περιμένετε κανένα άμεσο αντίκτυπο».
Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι «μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δεν θα συμφωνηθούν πριν από το τέλος του προγράμματος. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από το Eurogroup τη Δευτέρα».

Σχετικά με τις συντάξεις, επισημαίνει ότι η δημογραφική κατάσταση και ότι το συνταξιοδοτικό παίρνει μέχρι στιγμής πολλά έσοδα από τον προϋπολογισμό «μπορεί να απαιτήσει επιπλέον προσπάθειες μεταρρύθμισης όπως και σε πολλές άλλες χώρες. Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο αυτό στην Ελλάδα. Κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείει την ανάγκη για περαιτέρω βήματα, αλλά αυτή τη στιγμή θα ήθελα να συστήσω να περιμένουμε και να δούμε ποιος θα είναι ο πλήρης αντίκτυπος των πρόσφατων μέτρων της μεταρρύθμισης».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΕSM απορρίπτει τα σενάρια για 4ο Μνημόνιο, λέγοντας ότι «δεν το βλέπω αυτό», ενώ υπολογίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές πριν τη λήξη του τρίτου προγράμματος. «Είναι πολύ σοφό να ξεκινήσει την έκδοση ομολόγων πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος και αυτό θα μπορούσε να γίνει προς το τέλος του 2017 ή στις αρχές του 2018».

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο επανάληψης του 2015, ο ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτηρίζει τη χρονιά αυτή ως «ένα πολύ δαπανηρό επεισόδιο» και εκτιμά ότι δεν θα επαναληφθεί. «Υπάρχει καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός Τσίπρας πήρε μια πολύ διαφορετική εντολή, όταν εξελέγη για δεύτερη φορά τον Σεπτέμβριο του 2015. Όπως το βλέπω, έλαβε την εντολή να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα