«Μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς την βοήθεια των πιστωτών»

 Συνέντευξη στο «Bloomberg» παραχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς και αναφέρθηκε στον τερματισμό  της βοήθειας από το ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός  εξέφρασε μεν την απόλυτη πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες τα επόμενα χρόνια, χωρίς να χρειάζεται την οικονομική βοήθεια των πιστωτών αλλά αυτό δεν σημαίνει «απεμπλοκή» από την τρόικα.  «Αισθανόμαστε εντελώς άνετα» τόνισε μεταξύ άλλων.

 Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για την απασχόληση στο Μιλάνο, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι επιδιώκει τον τερματισμό της βοήθειας που λαμβάνει η Ελλάδα από το 2010 και την παραίτηση από τις δόσεις των δανείων για την επόμενη διετία.

«Αισθανόμαστε εντελώς άνετα» ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές ομολόγων τα επόμενα χρόνια, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, «η βελτίωση στα δημόσια οικονομικά και τα χαμηλά επιτόκια» έχουν ενθαρρύνει τον κ. Σαμαρά, ο οποίος υπογράμμισε πως το ελληνικό κοινοβούλιο θα συζητήσει τον τερματισμό της βοήθειας από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – που έχουν χορηγήσει 240 δισεκ. ευρώ για δάνεια διάσωσης στην Ελλάδα – κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία ολοκληρώνεται αύριο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο  τερματισμός της εκταμίευσης της βοήθειας δεν θα σημάνει «ένα διαζύγιο» με τους δημόσιους πιστωτές της Ελλάδας. «Θέλουμε να γίνει σωστά», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί έναν κατάλληλο ρόλο της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την εποπτεία της οικονομίας της. Ερωτηθείς πόσο βέβαιος είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει χωρίς στήριξη, ο πρωθυπουργός απάντησε «απόλυτα».

Ωστόσο, συμπληρώνει το δημοσίευμα, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει την πρόσβασή της σε κεφάλαια διάσωσης για το επόμενο έτος.

Τα ελληνικά ομόλογα είχαν φέτος την καλύτερη επίδοση στους δείκτες του Bloomberg, αποφέροντας κέρδη 20% έως σήμερα. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων μειώθηκε στο 5,52% στις 8 Σεπτεμβρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010. Η απόδοσή τους, μειώθηκε σήμερα κατά 8 μονάδες βάσης στο 6,61%, αναφέρει το Bloomberg.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα