Μποϊκοτάζ στην Ολυμπιακή από τους Χιώτες

Για μία εβδομάδα –αρχής γενομένης από την περασμένη Τετάρτη (13/11) και ως την Τρίτη 19/11- θα κρατήσει το μποϊκοτάζ που έχει κηρύξει στην Olympic Air η Ένωση Καταναλωτών Χίου, κατηγορώντας την αεροπορική εταιρεία για ακριβές τιμές στα εισιτήρια της πτήσης για Αθήνα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι κάτοικοι του νησιού καλούνται να δείξουν με την αποχή τους «την αντίθεσή τους, από τη μια στην απομόνωση και από την άλλη στη σχεδόν ληστρική πολιτική του μονοπωλίου της Olympic, που απαιτεί μισό μισθό για ένα ταξίδι στην Αθήνα, την ώρα που με το ένα τρίτο των χρημάτων φτάνει κανείς σε ευρωπαϊκούς –και όχι μόνο– προορισμούς. Ενώ αποτελεί πλέον ρουτίνα για τους Χιώτες της Αμερικής να φτάνουν στο νησί μέσω Κωνσταντινούπολης ή Σμύρνης».

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιδήμαρχος Βροντάδου, Ν. Νύκτας, πρότεινε –στο πλαίσιο διερεύνησης εταιρειών που κάνει ο δήμος– στο Δημοτικό Συμβούλιο, να κληθεί ιδιωτική τουρκική αεροπορική εταιρεία που ήδη εκτελεί το δρομολόγιο Σμύρνη-Αθήνα με κόστος εισιτηρίου 50 ευρώ, να κάνει στάση στη Χίο.

«Όταν η Ολυμπιακή απαιτεί μισθό για ένα ταξίδι, γιατί να μη διερευνήσουμε αυτή τη δυνατότητα, που θα φέρει Σμυρνιούς αεροπορικώς στη Χίο, αλλά παράλληλα θα πάει τους Χιώτες στην Αθήνα με το ένα τρίτο της υπάρχουσας τιμής του μονοπωλίου της Olympic;» σημείωσε. Παράλληλα, ο κ. Νύκτας πρότεινε να διερευνηθεί σε επίπεδο περιφέρειας, η αγορά ακόμα και μεταχειρισμένου πλοίου απ’ αυτά, που στις σκανδιναβικές χώρες κινούνται με ήπιες μορφές ενέργειας, ώστε με την εξοικονόμηση καυσίμων, να πέσει στο μισό το κόστος των σημερινών μεταφορών.

Κάλεσμα και από το Εργατικό Κέντρο Χίου

Το Εργατικό Κέντρο Χίου συμμετέχει στην κινητοποίηση και καλεί τους εργαζόμενους του νησιού να στηρίξουν το μποϊκοτάζ των αεροπορικών δρομολογίων Αθήνα – Χίος – Αθήνα.

«Θεωρούμε ότι πρέπει στηρίζοντας το καταναλωτικό κίνημα στο νησί μας να δώσουμε ένα πρώτο μήνυμα στην εταιρεία ότι δεν θα ανεχτούμε την απομόνωση του νησιού μας και να οργανώσουμε τις επόμενες δράσεις μας καλώντας την κυβέρνηση να θυμηθεί που σταματούν τα σύνορα της χώρας και τι σημαίνει νησιωτικότητα. Πιστεύουμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα στηρίξουν το δίκαιο αίτημα της Χιώτικης κοινωνίας, αν και με τους μισθούς που παίρνουν οι εργατοϋπάλληλοι δεν ταξιδεύουν πια με αεροπλάνο παρά μόνο για θέματα υγείας και άλλης ανάγκης», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Όπως υποστηρίζουν οι διαμαρτυρόμενοι, το εισιτήριο της Olympic Air από Χίο προς Αθήνα κυμαίνεται από 70 έως 107 ευρώ και από Αθήνα προς Χίο κυμαίνεται από 75 έως 125 ευρώ. Η ιδιωτική αεροπορική εταιρεία της Τουρκίας εκτελεί με εισιτήριο από 50 έως 70 ευρώ, το αεροπορικό δρομολόγιο Σμύρνης – Αθηνών.

 

Απάντηση μέσω Βασιλάκη

Το θέμα του μποϊκοτάζ των πτήσεων της Ολυμπιακής από τους Χιώτες απασχόλησε και τη συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη σε εκπροσώπους του Τύπου ο αντιπρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτύχης Βασιλάκης. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, τη Δευτέρα θα μεταβεί στη Χίο υψηλόβαθμο στέλεχος της Aegean-Olympic Air, προκειμένου να έχει επαφές με τοπικούς φορείς και να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει.

Σύμφωνα, πάντως, με την εκτίμηση που κατέθεσε δημοσίως ο Ευτ. Βασιλάκης, η αντίδραση στη Χίο δεν είναι καθολική. «Προς το παρόν, τα αεροπλάνα από Χίο είναι γεμάτα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Aegean και συνέχισε: «Θα ήθελα δε να σημειώσω ότι, μόλις επτά ημέρες μετά την εξαγορά της Olympic Air από την Aegean, έγινε παρέμβαση στους ναύλους, με την οποία από 1ης Νοεμβρίου καταργήθηκαν οι τρεις ακριβότερες τιμές (κατηγορία “premium economy”), όχι μόνο για τη Χίο, αλλά και συνολικά για αντίστοιχες γραμμές».

O κ. Βασιλάκης είπε επιπρόσθετα ότι προκειμένου να κρατηθούν χαμηλά οι τιμές των εισιτηρίων (σ.σ.: όχι μόνο για τη Χίο) και παρά την κατακόρυφη αύξηση του κόστους πετρελαίου, οι νέοι ναύλοι της Aegean –όπως το «GoLight» και το «Flex»– υιοθετήθηκαν και από την Ολυμπιακή. Παράλληλα, μειώθηκε ο ναύλος στα μικρά νησιά και προχώρησε η ένταξη δεύτερου, χαμηλότερου ναύλου για πτήσεις από και προς άγονες γραμμές. Επίσης, εισήχθησαν νέες χρεώσεις για τη σύνδεση άγονων γραμμών με το εξωτερικό (μέσω της Aegean και της Olympic), από τις οποίες οι ταξιδιώτες έχουν σημαντικό όφελος σε σχέση με το παρελθόν.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα