Μυρίζει κόντρα μεταξύ ΔΣΑ και ΙΚΑ

Επιστολή με την οποία καλεί τον πρόεδρο του ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, να αποσύρει σχέδιο ιδιωτικού συμφωνητικού παροχής δικηγορικών υπηρεσιών απέστειλε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής. Ο ίδιος εγκαλεί τον πρόεδρο του Ιδρύματος για «απαράδεκτους, καταχρηστικούς και αναξιοπρεπείς για την επαγγελματική τους υπόσταση οικονομικούς όρους των δικηγόρων που συνεργάζονται με το ΙΚΑ», ενώ προειδοποιεί ότι εφόσον χρειαστεί θα ασκήσει ένδικα μέσα. 

Όπως επισημαίνει σε επιστολή του ο κ. Αλεξανδρής το ΙΚΑ υποχρεώνει τους δικηγόρους που συνεργάζονται «να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με αμοιβές κατώτερες από τα κατώτατα όρια του Κώδικα Δικηγόρων». Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας καλεί τον πρόεδρο του ΙΚΑ να αποσύρει σχέδιο ιδιωτικού συμφωνητικού παροχής δικηγορικών υπηρεσιών, το οποίο διανέμει προς υπογραφή σε όλους τους συνεργαζόμενους με το Ίδρυμα δικηγόρους. Διαφορετικά, όπως υπογραμμίζει, «προτιθέμεθα να ασκήσουμε πειθαρχικό έλεγχο στα μέλη μας που τυχόν συμβληθούν μαζί σας υπό τους συγκεκριμένους όρους και θα στραφούμε δικαστικά κατά του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ». Αναφερόμενος στο επίμαχο συμφωνητικό ο πρόεδρος του ΔΣΑ επισημαίνει:

«Οι αμοιβές που καθορίζετε στον πίνακα αμοιβών σας είναι εξευτελιστικά χαμηλές και στις περισσότερες των περιπτώσεων μικρότερες του 1/3 των αμοιβών που προβλέπει ο Κώδικας περί Δικηγόρων στο Παράρτημα Ι και τις οποίες ο νομοθέτης θεωρεί ως νόμιμες και με βάση τις οποίες, διενεργείται από τα Δικαστήρια η επιδίκαση δικαστικών εξόδων καθώς και η εκκαθάριση πινάκων δικηγορικών αμοιβών.

»Περαιτέρω καλείτε κατά παράνομο και εκβιαστικό τρόπο τον αντισυμβαλλόμενο δικηγόρο να συνομολογήσει ότι το αμοιβολόγιο του συμφωνητικού σας είναι σύμφωνο με τα χρηστά και συναλλακτικά ήθη και τον οικονομικό σκοπό του δικαιώματος με το παντελώς αόριστο επιχείρημα ότι ο δικηγόρος αναλαμβάνει μεγάλο αριθμό υποθέσεων, χωρίς να καθορίζετε κάποιον συγκεκριμένο αριθμό υποθέσεων, χωρίς να παρέχετε οιαδήποτε εγγύηση και διασφάλιση του δικηγόρου περί αυτού και καλείτε τους συνεργαζόμενους δικηγόρους με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να συνυπογράψουν κατά παράβαση του Κώδικα Δεοντολογίας του δικηγορικού λειτουργήματος την καινοφανή αιτιολογία ότι η ανάθεση τεράστιου αριθμού δικογράφων στον αντισυμβαλλόμενο δικηγόρο με τα κατώτατα όρια αμοιβών που θέτει ο Κώδικας περί Δικηγόρων θα κατέληγε σε οικονομική κατάρρευση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ!! Ασφαλώς και δεν θα καταρρεύσει οικονομικά το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τις κατώτατες αμοιβές των δικηγόρων, αλλά εάν υπάρχει ο κίνδυνος αυτός, υπάρχει για άλλους λόγους, οι οποίοι είναι γνωστοί στην ελληνική κοινωνία». 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα