Μυρίζεται κέρδη και προσφέρει στήριξη η αστερόεσσα

Ιδιαίτερα σημαντική πολιτικά και σημειολογική επικοινωνιακά κρίνεται η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αύριο στην Κύπρο ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με το προγραμματισμό που έχει γίνει γνωστός, το «Αir Force 2» που θα μεταφέρει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο θα προσγειωθεί αύριο το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, και εκεί θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, ενώ γεύμα θα του παραθέσει στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Αφήνοντας τα του πρωτοκόλλου και περνώντας στην πολιτική ουσία, η επίσκεψη Μπάιντεν είναι καταρχήν από μόνη της σημειολογικά σημαντική, καθώς από την προηγούμενη φορά που αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε το μαρτυρικό νησί έχουν περάσει πάνω από μισός αιώνας! (σ.σ. το 1962 είχε επισκεφθεί τη Λευκωσία ο τότε Αμερικανός αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον). Πενήντα δύο χρόνια, λοιπόν, μετά την επίσκεψη Τζόνσον, ο Τζο Μπάιντεν έρχεται στο νησί με την ατζέντα του γεμάτη καυτές σημειώσεις, ενώ ο Λευκός Οίκος προέτρεξε να χαρακτήρισε την Κύπρο ως τον νεότερο στρατηγικό ενεργειακό εταίρο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας και επικαλούνται αξιωματούχους από την Ουάσινγκτον, στόχος του Μπάιντεν και κατ’ επέκταση της αμερικανική εξωτερική πολιτικής είναι η επιβεβαίωση της ισχυρής στρατηγικής θέσης που αναπτύσσεται μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου, θέμα που προτάσσεται από τους Αμερικανούς. Αναμένεται μάλιστα ότι ο Τζο Μπάιντεν στον χαιρετισμό και την ομιλία του προς τον κυπριακό λαό θα εστιάσει στη ισχυρή διμερή εταιρική σχέση των δύο χωρών.

Υπό αυτό το πρίσμα, είναι απολύτως βέβαιο ότι στο τραπέζι των συζητήσεων θα πέσει το θέμα της ενέργειας, με την αμερικανική πλευρά να εκφράζει την πεποίθησή της ότι η ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα στην ΑΟΖ της Κύπρου μπορεί να αναδείξει το μαρτυρικό νησί σε ενεργειακό «αφεντικό» της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι για τον εντοπισμό του κυπριακού «θησαυρού» συμμετείχαν αμερικανικές εταιρείες-κολοσσοί στον κλάδο της ενέργεια, γεγονός που καταδεικνύει και από ένα άλλο πρίσμα το ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που έχουν εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το άλλο κεφάλαιο στο οποίο η Κύπρος επενδύει πολλά στην επίσκεψη Μπάιντεν είναι το εθνικό θέμα. Η Λευκωσία τρέφει σοβαρές ελπίδες ότι ο αμερικανικός παράγοντας θα κουνήσει λίγο το…. κάρο από τη λάσπη! Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι οι ΗΠΑ έχουν εκπονήσει σύμφωνα με πληροφορίες ένα σχέδιο χρηματοδότησης που αφορά την ανάπλαση της Αμμοχώστου και το άνοιγμα της πόλης-«φάντασμα» από το 1974. Λέγεται, μάλιστα, ότι ενδέχεται να υπάρξει και επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στα Κατεχόμενα, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται επισήμως κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση οι Αμερικανοί φέρονται διατεθειμένοι να λειτουργήσουν υποβοηθητικά στο ρόλο που διαδραματίζει ο ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι σκοπός τους δεν είναι να επιβάλλουν λύσεις ή να ασκήσουν πιέσεις, αλλά να προσφέρουν στους Κυπρίους συνεχή και άμεση βοήθεια, αν οι δύο πλευρές το κρίνουν υποβοηθητικό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα