«Μόνο με εξυγίανση των τραπεζών θα ανακάμψει η Ελλάδα»

Στην ανάκαμψη της Ελλάδας και με ποιο τρόπο αυτή θα γίνει, επικεντρώνονται οι «Financial Times». Η βρετανική εφημερίδα σε δημοσίευμά τους τονίζουν πως η ανάταση της χώρας θα γίνει μόνο με τραπεζική μεταρρύθμιση και δη με «κούρεμα» των καταθέσεων, ειδάλλως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν πρόκειται να εξυγιανθούν.

Πιο συγκεκριμένα, «μονόδρομο» χαρακτηρίζουν οι Financial Times την εκτεταμμένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με χρήματα του ιδιωτικού τομέα προκειμένου «να σπάσει τοξικός εναγκαλισμός με το Δημόσιο», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ο δρόμος για την ανάκαμψη της Ελλάδας περνά από την τραπεζική μεταρρύθμιση».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, αν δεν υπάρξει επαρκές ιδιωτικό κεφάλαιο, το εργαλείο του «bail-in» (κούρεμα) που προβλέπεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί.

«Αυτό θα σήμαινε, τουλάχιστον, το bail-in στα ανασφάλιστα χρέη, και, ενδεχομένως, στα ανώτερα ακάλυπτα ομόλογα και τις ανασφάλιστες καταθέσεις», αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει πως «οι ανασφάλιστες καταθέσεις περιλαμβάνουν το κεφάλαιο κίνησης των ήδη τελούμενων υπό πολιορκία επιχειρήσεων».

Οι Financial Times σημειώνουν ακόμη πως θα ήταν προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων -μετόχων, πιστωτών και καταθετών- οι τράπεζες να αναδιαρθρωθούν χωρίς να υπάρξει κούρεμα. Επιπλέον, θεωρούν πιθανά τα σενάρια:

συγχώνευση ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων

εξαγορά τους από άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες

αύξηση της συμμετοχής επενδυτικών Funds (Private Equity) στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Τέλος, σημειώνεται πως η αναδιάρθρωση των τραπεζών θα έπρεπε να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ώστε ο δανεισμός και οι επενδύσεις να επανέλθουν και οι καταθέσεις να επιστρέψουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα