«Μόνο με θαύμα θα σωζόταν η Φαίη»

 

Με την κατάθεση της ιατροδικαστού συνεχίστηκε η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, για τη δολοφονία της 23χρόνης Φαίης Μπλάχα.

Η ιατροδικαστής Χριστίνα Σπηλιοπούλου η οποία είχε εξετάσει την άτυχη κοπέλα ενώ νοσηλεύονταν σε καταστολή στην Κεντρική Κλινική και στη συνέχεια διενήργησε τη νεκροψιά -νεκροτομή στη σωρό του 23χρονου κοριτσιού.

Η ιατροδικαστής εμφανίστηκε πεπεισμένη στην κατάθεσή της πως το κεφάλι της νεαρής κοπέλας «φαίνονταν σαν είχε προσκρούσει σε κάποια επιφάνεια», ενώ οι υπόλοιπες κακώσεις «μαρτυρούσαν» χτυπήματα από πάλη, ενώ ξεκαθάρισε πως μόλις τρία 24ωρα μετά τον ξυλοδαρμό της από τον σύντροφό της Βαγγέλη Στεφανάκη (σ.σ. ο οποίος πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, η κοπέλα βρισκόταν στα πρόθυρα του θανάτου, καθώς «το στέλεχος του εγκεφάλου της ήταν εντελώς κατεστραμμένο».

Η ιατροδικαστής μάλιστα εμφανίστηκε στην κατάθεση της πεπεισμένη πως «η κοπέλα δεν είχε πέσει προς τον προφυλακτήρα ώστε να χτυπήσει. Η κοπέλα ήταν χτυπημένη στο πάνω μέρος του κεφαλιού της, τη βρεγματική χώρα και όχι στο πίσω μέρος, όπως θα συνέβαινε αν είχε χτυπήσει στον προφυλακτήρα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Β. Στεφανάκης έχει υποστηρίξει ότι μόνο χαστούκισε την 23χρονη κοπέλα και ότι εκείνη στη συνέχεια γλίστρησε στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου και χτύπησε.

Η κατάθεση της ιατροδικαστού προκάλεσε την αντίδραση του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, συνηγόρου του κατηγορουμένου Β. Στεφανάκη, ο οποίος αμφισβήτησε έντονα ενώπιον του δικαστηρίου τον παραπάνω κατάθεση της μάρτυρος.

Ωστόσο, η κ. Σπηλιοπούλου επέμεινε στην άποψή της επαναλαμβάνοντας ότι το χτύπημα στο πάνω μέρος του κεφαλιού της Φαίης δεν μπορεί, κατά την κρίση της, να προήλθε από χτύπημα στον προφυλακτήρα.

Συγκεκριμένα, η κυρία Σπηλιοπούλου κατέθεσε πως «η κοπέλα ήταν σε βαθύ κώμα, χρειάζονταν να νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

»Στον “Ερυθρό  Σταύρο” το επίπεδο συνειδητότητάς της ήταν σύμφωνα με την κλίμακα Γλασκώβης 6 στα 15.

»Η μαγνητική έδειξε διάχυτο αιμάτωμα στον εγκέφαλο, διάχυτο εγκεφαλικό οίδημα. Αυτά προέκυπταν από τον φάκελό της.

»Ήταν σε βαθιά καταστολή ώστε να μην έχει ο οργανισμός της ενεργειακές ανάγκες. Δεν ήταν αιμοδυναμικά σταθερή της είχαν χορηγήσει φάρμακο».

Συνεχίζοντας την κατάθεση της η ιατροδικαστής είπε:

«Στη Κεντρική Κλινική διαπίστωσα καταρχάς, ότι η κοπέλα είχε εμφανή τραύματα. Είχε εκχυμώσεις και στο αριστερό πόδι είχε στο γόνατο μια εκδορά. Ήταν σαν να είχε σκύψει. Είχε και άλλες εκχυμώσεις…».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Από τι προήλθαν όλα αυτά;»

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ: «Έμοιαζε σαν έχει δεχθεί χτυπήματα ή να έχει χτυπηθεί σε κάποιες επιφάνειες… Αυτό όμως που με απασχολούσε ήταν μια κρίσιμη κάκωση…»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Πώς ήταν το πρόσωπό της;»

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ: «Είχε εκχύμωση στο αριστερό μάτι και εκχύμωση στο μέτωπο. Ήταν σαν το κεφάλι να έχει χτυπήσει σε μια επίπεδη επιφάνεια. Την είδα τέσσερις ημέρες μετά. Τα χείλια της είχαν εκχυμώσεις από μέσα…»

 

«Εγκεφαλικός θάνατος…»

Σύμφωνα, πάντα, με την ιατροδικαστή, στην Κεντρική Κλινική οι γιατροί κατάλαβαν ότι η κοπέλα είχε πέσει από το 6 στο 3 στην κλίμακα Γλασκώβης.

«Στο σημείο αυτό στο μυαλό του γιατρού μπαίνει η ιδέα  να ξεκινήσει ο εγκεφαλικός θάνατος» κατέθεσε η ίδια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Ο εγκεφαλικός θάνατος άρχισε όταν ήταν ακόμη στον “Ερυθρό Σταυρό”;»

ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΗΣ: «Όταν έφυγε από τον “Ερυθρό Σταυρό είχε βαθμολογία 6 στην κλίμακα Γλασκώβης. Οι γιατροί της Κεντρικής Κλινικής μου είπαν ότι από το 6 είχε πάει στο 3. Σκεφθείτε  ότι το 6 σημαίνει ότι ο ασθενής πρέπει να μπει επειγόντως σε ΜΕΘ. Στην Κεντρική Κλινική η πιθανότητα επιβίωσης της κοπέλας ήταν μηδαμινή. Την είδα στις 9 Απριλίου. Από τότε ξέραμε ότι η κοπέλα θα πεθάνει εκτός και αν γίνονταν θαύμα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα