«Μόνο στα χαρτιά η έξοδος από το Μνημόνιο Τσίπρα»

«Η Ελλάδα χρειάζεται 100 δισ. ευρώ επενδύσεις τα επόμενα 6-7 χρόνια για να φτάσει στα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο έτσι θα μειωθεί η ανεργία». Σε αυτό τις δύο φράσεις αποτυπώνεται και το στίγμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στα πλαίσια της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Όπως εξήγησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ιδιωτική πρωτοβουλία θα είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας. Η κυβέρνησή του, είπε, θα είναι απολύτως προσηλωμένη στην προσέλκυση επενδύσεων και δεν θα δεχθεί αποκλίσεις. «Έχω δεσμευθεί σε μείωση κατά 20% της φορολογίας στις επιχειρήσεις μέσα σε δύο μήνες», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «έχω δεσμευτεί για ένα απλοποιημένο αδειοδοτικό πλαίσιο. Δεν φοράω τη μία το κοστούμι του επενδυτή και την άλλη το αμπέχονο του διαδηλωτή».

«Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Είναι ο μόνος τρόπος να οδηγηθούμε σε μια γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας. Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι μια κυβέρνηση αφοσιωμένη στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Η Ελλάδα θα εκπέμπει το μήνυμα ότι η χώρα είναι φιλική προς τις επενδύσεις. Θα επιδιώξω σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα. Μίλησα για ένα απλοποιημένο αδειοδοτικό πλαίσιο, και για έναν απλοποιημένο χωροταξικό συνδυασμό ώστε οι επενδύσεις να υλοποιούνται πιο γρήγορα, μείωση φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις. Θέλουμε λοιπόν λύση στο ζήτημα των “κόκκινων δανείων” ώστε οι τράπεζες να παρέχουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ήδη σε ένα νέο πακέτο μέτρων την περίοδο 2019-2020»

Απαντώντας στις κατηγορίες της κυβέρνησης για τέταρτο μνημόνιο, τόνισε πως «το τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη εδώ και φέρει την υπογραφή των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου, γιατί η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ήδη σε ένα νέο πακέτο μέτρων την περίοδο 2019-2020». Παράλληλα, δεσμεύτηκε για ένα νέο σύνολο μεταρρυθμίσεων και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Θα διεκδικήσω και θα πετύχω μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, γιατί θα προτείνω ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων και θα πείσουμε τους εταίρους ότι αυτή είναι η σωστή στρατηγική για τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι εκλογές είναι προϋπόθεση για να αφήσουμε πίσω το παρελθόν»

«Όσο πιο γρήγορα έλθει η αλλαγή τόσο καλύτερα για τη χώρα. Δεν περιοριζόμαστε όμως εκεί», υποστήριξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφερόμενος στο αίτημα του κόμματος για εκλογές. «Δεν είναι δουλειά μου να αναλώνω τον χρόνο μου κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση. Οι πολίτες γνωρίζουν το αποτύπωμα της πολιτικής Τσίπρα. Θα κάνουμε σκληρή αντιπολίτευση, αλλά θα πείσουμε τους Έλληνες ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Οι εκλογές είναι προϋπόθεση για να αφήσουμε πίσω το παρελθόν», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Να βρούμε στους ανθρώπους δουλειές και όχι επιδόματα»

«Απευθύνομαι σε όλη την ελληνική κοινωνία. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα λαϊκό κόμμα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η αλληλεγγύη είναι προϋπόθεση για εμάς., ια πολιτική αλληλεγγύη ξεκινά από την δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η γενιά των 360 ευρώ. Το σημαντικό είναι να βρούμε στους ανθρώπους δουλειές και όχι επιδόματα. Μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις να αυξήσουμε την πιθανότητα να πάρουν ξανά την ζωή τους στα χέρια τους», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

«Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στην 82η ΔΕΘ. «Η κυβέρνησή μου», είπε, «θα είναι απολύτως προσηλωμένη στην προσέλκυση επενδύσεων και δεν θα δεχθεί αποκλίσεις». «Έχω δεσμευθεί σε μείωση κατά 20% της φορολογίας στις επιχειρήσεις μέσα σε δύο μήνες», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «έχω δεσμευτεί για ένα απλοποιημένο αδειοδοτικό πλαίσιο».

«Κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε τι έγινε στο πρώτο εξάμηνο του 2015»

«Αν είχαμε καθαρή έξοδο, δεν θα χρειαζόμασταν έγκριση για τα όποια αντίμετρα διαφημίζει ο κ. Τσίπρας. Αν δεν είχε μεσολαβήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια, Θα είχαμε πρόσβαση στις αγορές από το 2015. Κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε τι έγινε στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Θεωρούν ότι λόγω των εκλογών δεν θα τους κυνηγάει το αποτύπωμα της πολιτικής τους. Αυτή η περιπέτεια μας στοίχισε δύο μνημόνια», σημείωσε ο πρόεδρος της κεντροδεξιάς παράταξης.

«Θέλω να συμπιέσω το κόστος λειτουργίας του δημοσίου»

«Επιμένω στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Εγώ δεν υπόσχομαι σκίσιμο των μνημονίων», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι «είναι κοστολογημένα από πέρυσι τα μέτρα που έχει εξαγγείλει για τη μείωση των φόρων των επιχειρήσεων και του ΕΝΦΙΑ. Είναι δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα». Η μείωση του αφορολόγητου δεν μπορεί να αλλάξει, πρόσθεσε, για να επισημάνει πως «δεν μπορώ να διαπραγματευτώ να αλλάξει αλλά μπορώ να διαπραγματευτώ να μπορεί να συνοδεύεται από εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή». «Θέλω 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί», συμπλήρωσε.

«Δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο. Δεν θα κατακρεουργήσω στο δημόσιο», ανέφερε, στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΝΔ. «Θέλω να συμπιέσω το κόστος λειτουργίας του δημοσίου. Θέλω ένα κράτος που θα κάνει λιγότερα πράγματα, τα οποία θα τα κάνει καλύτερα και με μικρότερο κόστος», διεμήνυσε.

«Κάποιοι θέλουν να εξασφαλίσουν εχέγγυα αριστεροσύνης»

«Η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας θέλει την επένδυση στις Σκουριές», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι τη συμβατότητα μίας επένδυσης με το περιβάλλον την κρίνει η δικαιοσύνη, και στο θέμα αυτό έχει αποφανθεί. Είπε ότι η επένδυση έγινε αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν 2.500 θέσεις εργασίας. «Κάποιοι θέλουν να εξασφαλίσουν εχέγγυα αριστεροσύνης απέναντι στις συνιστώσες τους», ανέφερε. Συνέχισε λέγοντας ότι ο κ. Σταθάκης μετά τον θόρυβο που έγινε «έσπευσε να υπογράψει τις τρεις άδειες για την Ολυμπιάδα» και αναρωτήθηκε «γιατί αυτό δεν έγινε πιο νωρίς; έπρεπε να γίνουν όλα αυτά και να διασυρθεί η χώρα;». «Εμείς αν διαφωνούμε με μία επένδυση θα το πούμε ξεκάθαρα, αν συμφωνούμε θα φροντίσουμε να κινηθούμε γρήγορα. Στην πράξη η κυβέρνηση δημιουργεί προσκόμματα στις επενδύσεις ενώ διακηρύσσει το αντίθετο. Δεν με πείθει η επενδυτική μετάλλαξη του πρωθυπουργού, δεν θέλει και δεν μπορεί», τόνισε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα