Μ. Γιαννάκου: «Οικονομικό έγκλημα και διαφθορά συρρικνώνουν τη Δημοκρατία»

«Οικονομικό έγκλημα και διαφθορά συρρικνώνουν τη Δημοκρατία», ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργάνωσε στην Αθήνα, η κα Μαριέττα Γιαννάκου, επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην εκδήλωση προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κ. Giovanni Kessler, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Αρχής για την καταπολέμηση της απάτης (OLAF). Η OLAF είναι επιφορτισμένη με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη διερεύνηση της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας. Διερευνά ακόμη ζητήματα που άπτονται των δραστηριοτήτων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Η κ. Γιαννάκου στην παρουσίαση της υπογράμμισε τις συνέπειες της διαφθοράς στην Ελλάδα και τους τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισής της.

Η κα Γιαννάκου δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η διαφθορά αποτελεί μία παθογένεια των πολιτικών συστημάτων διεθνώς, καθώς στρέφεται ευθέως εναντίον των λειτουργιών του κράτους, του υγιούς ανταγωνισμού στην οικονομία και της αξιοκρατίας στην κοινωνία. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου τέσσερις στους πέντε Ευρωπαίοι θεωρούν τη διαφθορά σοβαρό πρόβλημα, ενώ θεωρούνται θεμιτές οι πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) τις οποίες υποστήριξε πρόσφατα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκτιμάται ότι περίπου 120 δις ευρώ – το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ – διοχετεύεται σε πράξεις διαφθοράς.

Στην Ευρώπη, στις βόρειες χώρες υπάρχει αντίληψη ότι η διαφθορά είναι φαινόμενο των νοτίων χωρών και ότι δήθεν δεν αγγίζει τα δικά τους δημοκρατικά συστήματα. Αυτό δεν αληθεύει, υπάρχουν όμως διαφοροποιήσεις ως προς το επίπεδο λειτουργίας του κράτους και την εμπλοκή των ενδιαφερομένων. Ίσως αυτό που χαρακτηρίζει περισσότερο τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες είναι και το δίκτυο “μικροδιαφθοράς” που συνδέεται με τις πελατειακές σχέσεις που αναπτύσσονται τόσο λόγω των αντιλήψεων που κυριαρχούν, όσο και λόγω της καθυστέρησης της εφαρμογής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και των συστημάτων ελέγχου σε σχέση με τις ευρωπαϊκές βόρειες χώρες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα