Μ. ΣΑΛΛΑΣ: «Να εφαρμοστούν και όχι απλώς να νομοθετούνται τα μέτρα»

Την ανάγκη η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις και όχι απλώς να τις ψηφίζει στο κοινοβούλιο υπογραμμίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Έλληνας τραπεζίτης στη βρετανική οικονομική εφημερίδα προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να αποτελέσει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η ανοικοδόμηση της σταθερότητας και η «επαναφορά» των επενδυτών, γεγονότα που με τη σειρά τους θα επιτρέψουν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα να ανακάμψει και «να παίξει έναν μεγάλο ρόλο στην επιστροφή στην ανάπτυξη».

Αυτό που κάνει ακόμη πιο… πιπεράτο το δημοσίευμα των Financial Time είναι ο σχολιασμός-«αποκάλυψη» της ανταποκρίτριας της εφημερίδας στην Αθήνα ότι κατά τη συνομιλία της με τον επικεφαλής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, ο Μ. Σάλλας ήταν εμφανώς εκνευρισμένος (σ.σ. αίσθημα το οποίο η ίδια η δημοσιογράφος λέει ότι συμμερίζονται και οι υπόλοιποι Έλληνες τραπεζίτες) για την πολύμηνη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της εκτέλεσης του τρίτου μνημονίου.

Χαρακτηριστικά οι Financial Times αναφέρουν ότι οι Έλληνες τραπεζίτες ρίχνουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την καθυστέρηση της αξιολόγησης στον Αλέξη Τσίπρα παρά στους δανειστές, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμής της επόμενης δόσης από την κυβέρνηση που θα βύθιζε τη την Ελλάδα σε ακόμη μία κρίση.

Ο κ. Σάλλας είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να στηρίξει πιο δυναμικά δημοσίως τις πολιτικές που έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές. «Η κυβέρνηση προχωρά, για παράδειγμα με τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά ο πρωθυπουργός πρέπει να ξεκαθαρίσει την πολιτική αυτή. Είναι εντάξει όλοι στο υπουργικό συμβούλιο να εκφράζουν την άποψή τους, αλλά πρέπει να υπάρξει ένα δυνατό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επιταχύνει», σχολίασε ο επικεφαλής της Πειραιώς.

Αναφορικά με το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (σ.σ. ο πρόεδρος του ελληνικού τραπεζικού ομίλου τα χαρακτήρισε ως το «μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου»), ο Μιχάλης Σάλλας είπε ότι με το που υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές οι τράπεζες «θα ελευθερωθούν ώστε να καθαρίσουν τα κόκκινα δάνεια και να απελευθερώσουν κεφάλαια στην πραγματική οικονομία». Η ίδια η εκκαθάριση, προσθέτει, θα γίνει όχημα προσέλκυσης επενδύσεων, αναφερόμενος σε διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες, εγχώριες εταιρείες τροφίμων και επιχειρηματίες που περιμένουν να ανακινήσουν παγωμένες λόγω της κρίσης συμφωνίες στην ανανεώσιμη ενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση ο Μιχάλης Σάλλας δήλωσε αισιόδοξος ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα γίνει έως τα μέσα του έτους, ανοίγοντας το δρόμο για επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο. Προβλέπει πάντως σχεδόν μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης για φέτος πριν επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης 2% το 2017.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μία τεράστια μάχη να αυξήσουμε τον πλούτο σε τούτη τη χώρα. Έχουμε γίνει μία χώρα όπου μόνο το 1/3 του πληθυσμού εργάζεται σε παραγωγικές δραστηριότητες. Αυτοί καλούνται να στηρίξουν όλους τους άλλους – τους εργαζόμενους στο δημόσιο, τους συνταξιούχους και τους ανέργους», καταλήγει στη συνέντευξή του ο Μιχάλης Σάλλας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα