Νέα Δημοκρατία: Συστράτευση η απάντηση στον «πόλεμο»

«Δεν μας τελείωσαν όσο κι αν προσπάθησαν. Είμαστε εδώ, δυνατοί, όρθιοι και ενωμένοι. Η νομιμότητα θα επικρατήσει, σύντομα ο κυρίαρχος λαός θα δώσει τη λύση».

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε αυτά τα λόγια για να κλείσει την ομιλία του στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και συστράτευσης απέναντι στην επίθεση που δέχεται η «γαλάζια» παράταξη λόγω της υπόθεσης Novartis. Μία ομιλία στην οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για το σύνολο της πολιτικής ατζέντας. Από τα «πυρά» του δεν ξέφυγε ούτε ο Πάνος Καμμένος, για τον οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εξωτερική πολιτική με στολή παραλλαγής δεν γίνεται» και ότι «δεν είναι καρναβάλι όλον τον χρόνο». Χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς το γεγονός ότι, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή, ο πρόεδρος της «γαλάζιας» παράταξης έθεσε οχτώ ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό:

1) Πώς γνώριζε ο κ. Παπαγγελόπουλος το περιεχόμενο του κλειστού φακέλου; Πώς μίλησε με τόση σιγουριά για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους; «Ζωντανή ενσάρκωση ότι η διάκριση των εξουσιών έχει πάψει ουσιαστικά να υφίσταται. Τα ίδια είπε και η κ. Θάνου, παραβιάζοντας βάναυσα το τεκμήριο της αθωότητας», είπε ακόμα.
2) Γιατί η κα Τουλουπάκη δεν διαβίβασε αμελλητί την υπόθεση από τις 6/11/2017, μόλις ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας κατέθεσε σχετικά με ενδεχόμενες επιλήψιμες πράξεις;
3) Πώς είναι δυνατόν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας να γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες;
4) Πώς εξηγείται ότι συγκεκριμένη εφημερίδα, εργαλείο κυβερνητικής προπαγάνδας και λάσπης, προανήγγειλε την εμπλοκή πρώην πρωθυπουργού στην υπόθεση Novartis και αυτό έγινε 11 μήνες πριν καταθέσει ο πρώτος μάρτυρας;
5) Πώς εξηγείται η εμπλοκή των δέκα πολιτικών προσώπων από τη στιγμή που η έρευνα του FBI δεν υπέδειξε κανέναν από αυτούς;
6) Πώς εξηγείται η συγκάλυψη της ανάμειξης του πρώην υπουργού Υγείας κ. Κουρουμπλή στην υπόθεση Novartis;
7) Τι δουλειά είχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου;
8) Πώς εξηγείται ότι εδώ και έναν χρόνο, στις 2/2/2017, ο κ. Τσίπρας είχε περίπου προφητεύσει το βασικό συμπέρασμα της δικογραφίας;

«Το σκάνδαλο Novartis δεν το χειρίζεται η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Το πήρε από τα χέρια της η κυβέρνηση, το δούλεψε, για να το μετατρέψει σε εργαλείο εξόντωσης των πολιτικών της αντιπάλων», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., προσθέτοντας ότι «πολιτικά πρόσωπα κατηγορούνται από ανώνυμους μάρτυρες ότι ενδεχομένως να τέλεσαν το αδίκημα της απιστίας». Από την Πειραιώς εξηγούσαν ότι η Ν.Δ. λέει «όχι» στις δέκα κάλπες, επειδή η κυβέρνηση τις στήνει για λόγους εντυπώσεων, «για να συνεχίσει το σόου με μια προσχηματική ψηφοφορία για δέκα πολιτικούς της αντιπάλους». Σημείωναν δε ότι ένας ακόμη λόγος είναι επειδή «στην πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής δεν απαγγέλλονται συγκεκριμένες κατηγορίες στα πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία και άρα το μόνο ζητούμενο που θέτει είναι αν η Βουλή είναι αρμόδια να εξετάσει την υπόθεση», το οποίο σημαίνει ότι έπρεπε να στηθεί μόνο μία κάλπη.

Παρεμβάσεις ενότητας

Σε μία συνεδρίαση που διεξήχθη σε κλίμα ενωτικό, ξεχωριστή σημασία είχαν οι παρεμβάσεις των Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Νικήτα Κακλαμάνη, οι οποίοι –στον απόηχο της διαγραφής του Ευάγγελου Αντώναρου– προσπάθησαν να διαλύσουν τις φήμες περί διχογνωμιών στο εσωτερικό της Ν.Δ. για την υπόθεση Novartis. «Πρόεδρε, δεν χρειάζεται να μιλήσει κανείς, με την ομιλία σου μας κάλυψες όλους», είπε ο κ. Μεϊμαράκης απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη μετά το τέλος της ομιλίας του. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε ότι «δεν κατάφεραν να μας διχάσουν ούτε με το Μακεδονικό και τώρα ούτε με τη Novartis. Η ενότητα είναι αρραγής και δεν έχει νόημα οι συνάδελφοι να πάρουν τον λόγο».

Προηγουμένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει με νόημα: «Δεν θα λύσουμε τις εσωτερικές διαφωνίες, προσωπικές και πολιτικές, που αυτονόητο είναι να υπάρχουν σε κάθε μεγάλο κόμμα, την ώρα που η παράταξη δέχεται μια άθλια και συκοφαντική επίθεση. Δίνουμε τον αγώνα όλοι μαζί. Αυτό απαιτεί η κομματική μας βάση. Και αυτό θα κάνουμε».

Τέλος, όσον αφορά τα εθνικά θέματα, με την κρίση στα Ίμια να έχει καταλαγιάσει μόνο σε επιχειρησιακό επίπεδο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε αιχμές για τον πρωθυπουργό, λέγοντας επί λέξει: «Κάποιοι έσπειραν ψεύτικο πατριωτισμό και θερίζουν εθνικές θύελλες», ενώ όσον αφορά την επικοινωνία Τσίπρα – Γιλντιρίμ παρατήρησε πως δεν τόνισε ότι «για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και ότι τα Ίμια ήταν, είναι και θα παραμείνουν ελληνικό έδαφος».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα