Νέα εξέγερση μεταναστών στη Μόρια

Σοβαρότατα επεισόδια ξέσπασαν  μέσα στον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου στη Μόρια, ανάμεσα σε ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και Αφρικανούς μετανάστες.

Ο καταυλισμός εκκενώθηκε, με πρώτες να φεύγουν οι οικογένειες προσφύγων και να αναζητούν καταφύγιο σε ελαιώνες κοντά στο χωριό.

Μέσα στο Κέντρο γίνονται πραγματικές μάχες με πρωταγωνιστές Αφρικανούς μετανάστες που διαμαρτύρονται για τον πολύμηνο εγκλεισμό τους και για τις καθυστερήσεις στην  εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλλει.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν περίπου στις 2:00 το μεσημέρι της Τρίτης, όταν Αφρικανοί μετανάστες πήγαν για διαμαρτυρία μπροστά στην υπηρεσία ασύλου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να αποχωρήσουν για λόγους ασφαλείας και η διαδικασία εξέτασης αιτήσεων να σταματήσει.

Αμέσως άρχισαν οι διαμαρτυρίες άλλων μεταναστών, κυρίως Αφγανών, οι οποίοι ζητούσαν από τους Αφρικανούς να αποχωρήσουν και να μην παρακωλύεται η εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

Οι Αφρικανοί προχώρησαν σε εξέγερση, βάζοντας φωτιές σε κάδους και καταστρέφοντας  αυτοκίνητα αστυνομικών και άλλων εργαζομένων στο Κέντρο. Η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων περιόρισε την εξέγερση μέσα στον κυρίως χώρο, ενώ παραλλήλως διευκόλυναν από τις ανοιχτές πύλες τη διαφυγή των οικογενειών των προσφύγων.

Στη συνέχεια για αντιπερισπασμό οι Αφρικανοί έβαλαν φωτιές σε ελαιώνες γύρω από τον καταυλισμό, ενώ εμπόδιζαν τους πυροσβέστες να προσεγγίσουν τις φωτιές και να τις σβήσουν. Τελικά επιστρατεύτηκαν δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τα οποία έκαναν ρίψεις νερού για να σβήσουν οι φωτιές.

Τελικά δυνάμεις της Αστυνομίας κατάφεραν να μπουν στο κέντρο για να περιορίσουν τους εξεγερμένους μετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν περισσότερες από 30 συλλήψεις και υπάρχουν τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί τραυματισμένοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα