Νέα ευρω-καταδίκη περιμένει την Ελλάδα

Ένα από τα πλέον «ευαίσθητα» -τουλάχιστον για την ελληνική κοινωνία- ζητήματα καλείται να επιλύσει στις αρχές του νέου έτους ο Άρειος Πάγος και ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου έχει εκφράσει ήδη δημοσίως την άποψή του για το συγκεκριμένο θέμα. Πρόκειται για τη νομιμότητα των πολιτικών γάμων μεταξύ δύο ομοφυλόφιλων ζευγαριών που είχαν γίνει στην Τήλο και είχαν ακυρωθεί αργότερα από την ελληνική Δικαιοσύνη.

 

Της Αγγελικής Κοσμοπούλου

 

 

Οι γάμοι αυτοί είχαν γίνει το 2008 και το γεγονός είχε προκαλέσει, τότε, σωρεία αντιδράσεων με το Εφετείο Δωδεκανήσου, να κρίνει τελικά με απόφασή του δύο χρόνια μετά την τέλεσή τους, ανυπόστατους τους εν λόγω γάμους.

Ειδικότερα, στις 16 Μαρτίου στον Άρειο Πάγο έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί η αίτηση αναίρεσης κατά της εφετειακής απόφασης που κατέθεσε το ζευγάρι των ομόφυλων γυναικών που είχε παντρευτεί στην Τήλο.

Ένα μήνα αργότερα, και συγκεκριμένα στις 11 Μαΐου θα συζητηθεί η αίτηση αναίρεσης που κατέθεσε το ζευγάρι των ομόφυλων ανδρών. Αν η «μάχη» στον Άρειο Πάγο χαθεί, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Το τελευταίο πριν από λίγους μήνες είχε καταδικάσει την Ελλάδα για τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης.

 

«Όπως όλοι οι πολίτες…»

Ενδιαφέροντα είναι τα όσα αναφέρουν στις αιτήσεις τους τα δύο ζευγάρια, προκειμένου να στηρίξουν τις αιτήσεις για αναίρεση της εφετειακής απόφασης που έχουν καταθέσει: Συγκεκριμένα, το ζευγάρι των ομοφυλόφιλων ανδρών αναφέρει στην αίτησή του: «Είμαστε Έλληνες άνδρες και φυσικά πρόσωπα του ίδιου φύλου. Αποφασίσαμε μετά από μακροχρόνια, σοβαρή, μόνιμη και σταθερή σχέση που στηρίζεται στο σεβασμό, στην αγάπη, στο συναίσθημα και αφού δοκιμάσαμε τις προσωπικές σχέσεις στο χρόνο διαμένοντας επί αρκετά χρόνια συνεχώς στο ίδιο σπίτι και διαθέτοντας κοινά οικονομικά και δημιουργώντας κοινούς στόχους για το μέλλον αποφασίσαμε να επισημοποιήσουμε την σχέση που ήδη είχαμε και να λάβουμε την ίδια προστασία της πολιτείας όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας μας».

Το ζευγάρι στρέφεται όμως και κατά του εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος είχε καταθέσει αναγνωριστική αγωγή στο Πρωτοδικείο ζητώντας να κηρυχθούν ανυπόστατοι οι γάμοι τους. Υποστηρίζουν ότι εσφαλμένα το Εφετείο δέχθηκε πως δεν αποτελεί παρέμβαση στην οικογενειακή τους ζωή η απόφαση του εισαγγελέα να καταθέσει αγωγή ζητώντας να κηρυχθούν άκυροι οι γάμοι τους.

«Αναμφίβολα πρόκειται για επέμβαση και μάλιστα καταλυτική τόσο στην ατομική μας ζωή, αφού προσπαθεί να προσβάλει και να ακυρώσει τα δικαιώματά μας στην προσωπική μας ανάπτυξη και στην καθιέρωση διαπροσωπικών ανθρωπίνων σχέσεων», αναφέρει στην αίτηση αναίρεσης και προσθέτει: «Για τη σύναψη του πολιτικού γάμου σε κανένα νομοθετικό κείμενο που ισχύει στη χώρα μας οιασδήποτε μορφής δεν υπάρχει ως προϋπόθεση η διαφορετικότητα του φύλου».

Επικαλούμενοι δε τις συνταγματικές επιταγές περί ισότητας και ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, οι δυο σύντροφοι υποστηρίζουν πως η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να επιφυλάσσει «ομοιόμορφη μεταχείριση των προσώπων που βρίσκονται κάτω από τις ίδιες συνθήκες».

 

Το σκεπτικό του Εφετείου Δωδεκανήσου

Την ώρα που οι πολιτικοί γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών έχουν θεσμοθετηθεί σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Νορβηγία, Σουηδία, Πορτογαλία, Ισλανδία, Δανία, Γαλλία, Αγγλία, Ουαλία) αλλά και χριστιανικές χώρες όπως ο Καναδάς, πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και του Μεξικού, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ουρουγουάη, η Νέα Ζηλανδία, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκεπτικό της απόφασης του Εφετείου Δωδεκανήσου, με την οποία οι δύο γάμοι που έγιναν το 2008 στην Τήλο κρίθηκαν παράνομοι.

Πιο συγκεκριμένα, με την απόφασή του το Εφετείο Δωδεκανήσου είχε κρίνει πως για να υπάρξει επέμβαση στην οικογενειακή ζωή πρέπει να υπάρξει οικογένεια, ώστε να τεθεί στη συνέχεια θέμα προστασίας της. Δηλαδή, το δικαστήριο δεν θεώρησε οικογένεια τον γάμο και τη σχέση μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, απόφαση που σύμφωνα με τα δύο ζευγάρια «δεν έχει καμία ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία και παράλληλα αγνοεί παντελώς τις εξελίξεις, την σύγχρονη πραγματικότητα αλλά και τη νομολογία του ΕΔΔΑ και των αλλαγών της κοινωνίας».

 

 

Προσφυγή 162 ομόφυλων ζευγαριών στο ΕΔΔΑ

 

Και ενώ η ομοφυλοφιλική κοινότητα στην Ελλάδα αναμένει την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη νομιμότητα των γάμων στην Τήλο, πριν από λίγους μήνες το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι απέστειλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) νέα προσφυγή 162 ομόφυλων ζευγαριών. Ήδη, από τον περασμένο Νοέμβρη το ΕΔΔΑ είχε καταδικάσει τη χώρα μας (τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει αναγνωρίσει το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ των ομοφυλόφιλων ζευγαριών) για τον αποκλεισμό των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Πλέον αυτού, δεν αποκλείεται και νέα «καμπάνα» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με αφορμή την προσφυγή των 162 ομόφυλων ζευγαριών.

Στην προσφυγή καταγράφεται η στάση της κυβέρνησης μετά την καταδίκη της Ελλάδας, η αρχική δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης για συμμόρφωση με τη δικαστική απόφαση, αλλά και οι αντιδράσεις μετά από πιέσεις βουλευτών της Ν.Δ. και της Εκκλησίας.

Με την προσφυγή ζητείται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η καταδίκη της Ελλάδας για τη διάκριση σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών, για την άρνηση αναγνώρισης της οικογενειακής τους ζωής και για τη μη συμμόρφωσή της με την προηγούμενη απόφαση του ΕΔΔΑ. Για πέντε από τα προσφεύγοντα ζευγάρια μάλιστα, υποστηρίζεται ότι υπάρχει υποβάθμιση, αφού η οικογενειακή ζωή τους είχε αναγνωριστεί με γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης στο εξωτερικό ενώ στην Ελλάδα όχι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα