Νέα μείωση του επιτοκίου από την ΕΚΤ στο 0,25%

Σε μια ακόμα κίνηση ενίσχυσης της ρευστότητας προχώρησε η ΕΚΤ, προχωρώντας σε μείωση του επιτοκίου της στο 0,25%,, αιφνιδιάζοντας θετικά αγορές και αναλυτές.

Η μείωση του επιτοκίου σε νέο ιστορικό χαμηλό δεν ήταν αναμενόμενη και σύμφωνα με τους αναλυτές, υποδηλώνει την ανησυχία της ΕΚΤ για την οικονομία. Το νέο επιτόκιο θα τεθεί σε ισχύ στις 13 Νοεμβρίου 2013.

Η ΕΚΤ αποφάσισε επίσης την μείωση του επιτοκίου  της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,75%. Το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνει αμετάβλητο στο 0,00%.

Η μείωση σύμφωνα με αναλυτές είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχτηκε η κεντρική ευρωτράπεζα για ανάληψη δράσης ενάντια στην αναιμική ανάκαμψη, στην υψηλή ανεργία και στο πρόβλημα ρευστότητας που αυξάνονταν το τελευταίο καιρό συνεπικουρούμενες από τα στοιχεία για χαμηλό πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Αιτιολογώντας την απόφασή του ο Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας επιβεβαίωσε τη βούλησή του, τα βασικά διατραπεζικά επιτόκια να παραμείνουν στα υφιστάμενα ή και ακόμη πιο χαληλά επίπεδα για μακρά χρονική περίοδο.

Εξηγώντας τα οφέλη της κίνησής του, ο κ. Ντράγκι ανέφερε : «Ενδέχεται να βιώσουμε μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, η οποία θα ακολουθηθεί από κάποιες ανοδικές κινήσεις προς ένα ποσοστό της τάξης του 2% ή χαμηλότερα. Κατα συνέπεια, η νομισματική μας πολιτική θα παραμείνει διευκολυντική για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο. (…) «Οι αποφάσεις αυτές είναι σύμφωνες με τις αρχές που είχαν προδιαγραφεί τον Ιούλιο του 2013, δεδομένων και των πιο πρόσφατων ενδείξεων που αναδεικνύουν χαλάρωση των μεσοπρόθεσμων ‘πληθωριστικών’ πιέσεων στην ευρωζώνη.

Μετά την απόφαση της ΕΚΤ, το ευρώ υποχώρησε αισθητά και διαμορφωνόταν στα 1,33 δολάρια από 1,35 δολάρια πριν την ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα