Νέα στοιχεία για την προμήθεια των υποβρυχίων

Στοιχεία για διακίνηση χρήματος μέσω τραπεζικών εμβασμάτων, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο για την προμήθεια των υποβρυχίων, κατέθεσε ενώπιον των ανακριτών διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Ιωάννη Σταυρόπουλου, ο Μιχάλης Ματαντός, αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Ferrostaal το επίμαχο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσαν οι συνήγοροι του, Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Νίκος Πατεράκης, ο Ματαντός αρνείται τις κατηγορίες της ενεργητικής δωροδοκίας και – για λόγους νομικούς – την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ενώ ισχυρίζεται ότι όλες οι χρηματικές καταβολές έγιναν με εντολές των Γερμανών της Ferrostaal, οι οποίοι του απέκρυψαν τον πραγματικό σκοπό των καταβολών αυτών.

Αρνήθηκε πάντως και τα όσα έχουν υποστηρίξει – και τον αφορούν – στις απολογίες τους οι Σωτήρης Εμμανουήλ, πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, και ο Γιάννης Μπέλτσιος, πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Στο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του εφοπλιστή αναφέρεται οτι οι ύποπτες πληρωμές που έγιναν μέσω της ΜΙΕ ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ των οποίων 1 εκατομμύριο ευρώ στον Ιωάννη Μπέλτσιο και 2,5 εκατομμύρια στον Σωτήρη Εμμανουήλ , πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και ήδη προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση. Μάλιστα φέρεται να αντικρούει ισχυρισμό του Γιάννη Μπέλτσιου πως το 1 εκατομμύριο ήταν δάνειο προς τον ίδιο, αφού φέρεται να υποστηρίζει πως εκείνος είχε απλώς εντολή να καταβάλλει αυτά τα χρήματα χωρίς να γνωρίζει την αιτία . Οι ανακριτές πάντως διαθέτουν σημαντικά στοιχεία για την κίνηση του λογαριασμού του Ματαντού από τον οποίο φέρεται να διακινήθηκαν τα επίμαχα ποσά.

Σύμφωνα με τον συνήγορο του εφοπλιστή κ. Αλέξανδρο Λυκουρέζο , ο κατηγορούμενος βοηθά σημαντικά την δικαστική έρευνα για την υπόθεση και παρέχει πληροφορίες για πληρωμές που δεν περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.

Στο μεταξύ, στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να έλθουν στην Ελλάδα Ελβετοί εισαγγελείς οι οποίοι, στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής, θα λάβουν καταθέσεις στις φυλακές από τους ήδη καταδικασμένους για παράνομες αμοιβές Άκη Τσοχατζόπουλο, τη σύζυγό του, Βίκυ Σταμάτη και τον εξάδελφό του, Νίκο Ζήγρα, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργούν για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, με επίκεντρο δύο συγκεκριμένους λογαριασμούς οι οποίοι σχετίζονται με τον πρώην υπουργό και τον εξάδελφο του και δέχθηκαν ποσά που φέρεται να σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα του ΥΕΘΑ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα