Νέες αλλαγές στα capital controls διά χειρός Τσακαλώτου

Δύο ακόμη αλλαγές στα capital controls έρχονται διά χειρός Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η απόφαση που υπογράφτηκε από τον υπουργό Οικονομικών ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Η προηγούμενη απόφαση εξαιρούσε από τους περιορισμούς την «είσπραξη σε μετρητά τουλάχιστον ισόποσου ποσού από πελάτες τους (σ.σ πελάτες των τραπεζών) − πληρωτές εμβασμάτων προς το εξωτερικό, έως κατ’ ανώτατο του ποσού των χιλίων οκτακοσίων (1.800) ευρώ ανά πελάτη τους− δικαιούχο εμβάσματος, ανά ημερολογιακό μήνα».

Πλέον, σύμφωνα με τη νέα απόφαση που υπέγραψε ο κ. Τσακαλώτος δεν υφίσταται ο περιορισμός των 1.800 ευρώ.

Στην επίμαχη παράγραφο αναφέρεται ότι «η δεύτερη υποπερίπτωση της περίπτωσης της παραγράφου 11 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015, (ΦΕΚ Α΄ 84), όπως τροποποιήθηκε με την περίπτωση θ΄ της ανωτέρω απόφασης, αντικαθίσταται ως εξής: «ii) είσπραξη σε μετρητά τουλάχιστον ισόποσου ποσού από πελάτες τους−πληρωτές εμβασμάτων προς το εξωτερικό».

Αλλαγές έρχονται και στις συναλλαγές νομικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών προς το εξωτερικό, το ύψος των οποίων δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ ανά πελάτη και μέρα.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση πλέον αναφέρεται ότι «συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, που δεν υπερβαίνουν τις πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ η καθεμία, κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα δηλώνουν ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

Οι ως άνω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων, με πίστωση λογαριασμού του αντισυμβαλλομένου και θα υπολογίζονται εντός του εβδομαδιαίου ορίου που ορίζεται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών για το κάθε πιστωτικό ίδρυμα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα