Νέες βόμβες Ζήγρα για τις «χρυσές μίζες» από τα εξοπλιστικά

Συγκλονιστική τροπή παίρνει η δεύτερη μεγάλη δίκη για τις μίζες από τα εξοπλιστικά που διεξάγεται ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας και μάλιστα χωρίς οι προβολείς της δημοσιότητας να έχουν στρέψει τα φώτα τους στην ακροαματική διαδικασία, όπως είχε συμβεί πριν από ένα και πλέον έτος, στην πρώτη δίκη για τις «χρυσές μίζες» με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλο, τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, την κόρη του Αρετή, καθώς και άλλα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του.

 

Της Αγγελικής Κοσμοπούλου

 

Η δίκη που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο και μάλιστα με επεισοδιακό τρόπο –η «Α» είχε αποκαλύψει την ένταση που είχε σημαδέψει τις σχέσεις των συνηγόρων της υπεράσπισης με την έδρα– άρχισε τώρα επί της ουσίας με τον Νίκο Ζήγρα, τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας, να καταθέτει σημαντικά στοιχεία για τις διαδρομές του «μαύρου χρήματος» σε Ελλάδα και Ζυρίχη. Και όλα αυτά την ώρα που η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας διεξάγει κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας έρευνες, για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στη διαδρομή των «μαύρων» εκατομμυρίων στελέχη του τραπεζικού της συστήματος.

Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι στη δεύτερη μεγάλη δίκη για μίζες κατά την προμήθεια των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M1 είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης, ο γιος του Μιχάλης, ο πρώην νομικός σύμβουλος του Κράτους Αναστάσιος Σοφός, αλλά και η σύζυγός του που εμφανίζεται ως συνδικαιούχος σε λογαριασμό. Κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση είναι και ο έμπορος όπλων Φουάντ Αλ Ζαγιάτ, ο οποίος, ωστόσο, παραμένει καταζητούμενος για τις ελληνικές αρχές.

Ο πρώην υπουργός της Κύπρου είχε εκδοθεί στην Ελλάδα έπειτα από αίτημα των Ελλήνων ανακριτών, κατηγορούμενος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εγκληματική δραστηριότητα που αφορούν παράνομες αμοιβές 10 εκατ. δολαρίων που διακινήθηκαν για την υπογραφή της σύμβασης προμήθειας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας των TOR-M1.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι αμοιβές είχαν ως τελικό αποδέκτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο (σ.σ. ο οποίος δικάζεται σε δεύτερο βαθμό για ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε άλλη δίκη που διεξάγεται επίσης στο Εφετείο της Αθήνας), ενώ στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και ο γιος του Μιχαηλίδη, Μιχάλης. Ο τελευταίος συμπεριλαμβάνεται στο κατηγορητήριο, καθώς το ποσό των 10 εκατ. φαίνεται ότι διακινήθηκε από υπεράκτια εταιρεία σε δικό του λογαριασμό στην Κύπρο, στον οποίο ήταν συνδικαιούχος ο πατέρας του.

 

Κατάθεση-«φωτιά» από Ζήγρα

Ο άνθρωπος που οδήγησε τις ανακριτικές αρχές στην Κύπρο και στον Ντ. Μιχαηλίδη δεν ήταν άλλος από τον Νίκο Ζήγρα. Ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου στις καταθέσεις που είχε δώσει στο στάδιο της ανάκρισης είχε μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του σκανδάλου διακίνησης «μαύρου» πολιτικού χρήματος από τα εξοπλιστικά, εκτός από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ήταν ο Βλάσης Καμπούρογλου, ο Φαούντ Αλ Ζαγιάντ, αλλά και ο Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος «μετέφερε τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγάλα χρηματικά ποσά με βαλίτσες στην Ελλάδα».

Τώρα, ενώπιον του ακροατηρίου, ο Ν. Ζήγρας επέμεινε στον ισχυρισμό του αυτό, προκαλώντας «θύελλα» μέσα στο ακροατήριο. «Φοράς φουστάνια. Να πεις ότι έφερες μία βαλίτσα στο “Χίλτον” της Γενεύης…» είπε ο εξάδελφος του πρώην υπουργού στον Ντ. Μιχαηλίδη. «Βγες έξω να σου δείξω, πες μας ποιος σε έχει βάλει να τα λες αυτά», ήταν η απάντηση του πρώην υπουργού της Κύπρου. Το αποτέλεσμα ήταν η διαδικασία να διακοπεί για περίπου μισή ώρα, ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά στην κατάθεσή του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Ν. Ζήγρας: «Πήγα στη Γενεύη αεροπορικώς και αυθημερόν, το 2001 ή 2002 δεν θυμάμαι, για να συναντήσω τον Μιχάλη Μιχαηλίδη. Όταν έφτασα στο Χίλτον της Γενεύης, με πήρε τηλέφωνο ο Ντίνος Μιχαηλίδης και μου είπε “ο γιος μου σε περιμένει πάνω στο δωμάτιό του”. Στη ρεσεψιόν μού είπαν τον αριθμό δωματίου και ανέβηκα πάνω. Εκεί, ο Μιχαηλίδης μου παρέδωσε μία δερμάτινη βαλίτσα Samsonite, και του ζήτησα να με συνοδεύσει στην τράπεζα για να τα καταθέσω. Πήγαμε μαζί με ταξί στην Credit Lyonaisse, πήγα στη θυρίδα, ο Μιχάλης περίμενε έξω στον προθάλαμο, μέτρησα τα λεφτά, τα έβαλα μέσα, και βγαίνοντας του παρέδωσα την τσάντα».

Τη δεύτερη φορά που παρέλαβε «μαύρο χρήμα», όπως είπε ο Ν. Ζήγρας, ήταν όταν ο Ντ. Μιχαηλίδης του παρέδωσε στο Χίλτον της Αθήνας «μία μεγάλη βαλίτσα Σάμσονάιτ με 80 εκατομμύρια σε ελληνικές δραχμές, μετρητά».

Οι ισχυρισμοί του Ν. Ζήγρα προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση των συνηγόρων της υπεράσπισης, οι οποίοι έστρεψαν τα βέλη τους στον εξάδελφο του Άκη Τσοχατζόπουλου, χαρακτηρίζοντας «ψευδολογίες» τα όσα ανέφερε. Και ενώ η δίκη για τα εξοπλιστικά θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη, συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται στο φως από την έρευνα που διεξάγει η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας, εστιάζοντας κυρίως στη μεθοδολογία που ακολούθησαν εμπλεκόμενοι στη διακίνηση μαύρου χρήματος ώστε να καταφέρουν να νομιμοποιήσουν το άνομο χρήμα.

 

Στην Ελβετία

Μάλιστα, στο πλαίσιο των ερευνών τους, κλιμάκιο Ελβετών εισαγγελέων και νομικών είχε μεταβεί στην Ελλάδα και είχε έλθει σε επαφή με τους Έλληνες ανακριτές που ερευνούν υποθέσεις εξοπλιστικών στη χώρα μας. Έλαβαν δε κατάθεση και από τον Ν. Ζήγρα, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο Ελληνοελβετού τραπεζίτη, ο οποίος –όπως είπε ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου– γνώριζε τα πάντα από πριν και ότι απλά τον κατηύθυνε στο άνοιγμα των λογαριασμών στις ελβετικές τράπεζες, για λογαριασμό πάντα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Είναι εντυπωσιακό ότι από τις έρευνές τους προέκυψε σειρά εγγράφων που παρουσιάζουν τον Ν. Ζήγρα είτε ως σύζυγο της Βίκυς Σταμάτη είτε ως πλούσιο βιομήχανο και κροίσο! Πάντως, στην κατάθεσή του ενώπιον των Ελβετών, ο Ν. Ζήγρας είχε υποστηρίξει πως όλα έγιναν εν αγνοία του και ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε απευθείας επαφή με Ελβετούς τραπεζίτες.

Με βάση την κατάθεση αυτή, καθώς και άλλα στοιχεία της δικογραφίας, οι Ελβετοί έκαναν φύλλο και φτερό όλους τους επίμαχους λογαριασμούς, καταφέρνοντας να εντοπίσουν ακόμη και το ποσό των 620.000 δολαρίων στην τράπεζα Credit Suisse σε θυρίδα της πρώτης συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου, και σήμερα κατηγορούμενης στη δίκη που γίνεται σε δεύτερο βαθμό στην υπόθεση των εξοπλιστικών, Γκούντρουν Μολντενάουερ.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά σε σχετικό έγγραφό τους, το οποίο ήδη βρίσκεται στα χέρια των Ελλήνων ανακριτών: «Στο πλαίσιο της αξιολόγησης τραπεζικών στοιχείων και της ακρόασης προσώπων, διαπιστώθηκε ότι με τη συμμετοχή του Νικόλαου-Παύλου Ζήγρα η πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν Μολντενάουερ, είχε τοποθετήσει ένα ποσό μετρητών ύψους δολαρίων ΗΠΑ 620.000 σε μια θυρίδα στην τράπεζα Credit Suisse Paradeplatz 8 στη Ζυρίχη. Τα μετρητά αυτά ήταν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών μας, προϊόν δωροδοκίας και καταβλήθηκαν στο πλαίσιο της προμήθειας των συστημάτων TOR-M1 από τη ρωσική εταιρεία Antey μέσω μεσαζόντων στον τότε Έλληνα υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο».

Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2014 η θυρίδα στην Credit Suisse ανοίχτηκε με εισαγγελική παραγγελία. Στη θυρίδα, όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, «βρέθηκαν 580.000 δολάρια ΗΠΑ σε μετρητά, καθώς και μια χειρόγραφη σημείωση, σύμφωνα με την οποία η κόρη της Γκούντρουν Μολντενάουερ, Αρετή Τσοχατζοπούλου, είχε αφαιρέσει από τη θυρίδα σε άγνωστο χρονικό σημείο το ποσό των 40.000 δολαρίων ΗΠΑ».

Τα υπόλοιπα μετρητά που βρέθηκαν στη θυρίδα κατασχέθηκαν από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ενώ, όπως διαπιστώθηκε, «ο λογαριασμός στην C.S., με τον οποίο συνδέεται η θυρίδα, τροφοδοτήθηκε με συνολικά 500.000 δολάρια ΗΠΑ από τη Morelia Trading».

Πλέον, μετά τις εξελίξεις αυτές με ενδιαφέρον αναμένεται η συνέχεια της δίκης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με βασικό κατηγορούμενο τον Ντ. Μιχαηλίδη, αλλά και η δίκη σε δεύτερο βαθμό που διεξάγεται στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων και έχει ως βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος εκτίει στον Κορυδαλλό 20ετή κάθειρξη που του επέβαλε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στη δίκη Μιχαηλίδη ο Ν. Ζήγρας είναι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ενώ στη δίκη στο Εφετείο συγκαταλέγεται στους βασικούς κατηγορουμένους, καθώς έχει καταδικαστεί σε εξαετή κάθειρξη με αναστολή με το δικαστήριο να του αναγνωρίζει το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα