Νέες προκλήσεις από την Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα «σκληρό μάθημα» με τη στρατηγική πυρηνική δύναμή της,  αν οι τελευταίες αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της, αναφέρεται σε δήλωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στη διάρκεια μιας περιφερειακής συνάντησης.

Στην ίδια δήλωση υπογραμμίζεται ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα βάλει στο τραπέζι διαπραγματεύσεων το πυρηνικό πρόγραμμά της ή τους πυραύλους της.

Η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ «κατασκευασμένες» και προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν «ισχυρά μέτρα» και πράξεις δικαιοσύνης. Αναφέρει μάλιστα ότι το ψήφισμα δείχνει πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταχραστεί την εξουσία τους.

Στο κείμενο αναφέρεται ακόμη ότι οι δοκιμές διηπειρωτικών πυραύλων τον Ιούλιο απέδειξαν πως το σύνολο των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται στο πεδίο βολής της Βόρειας Κορέας και πως οι πύραυλοι αυτοί είναι ένα νόμιμο μέσο άμυνας.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν η ανακοίνωση αναγνώστηκε στην περιφερειακή σύνοδο της ASEAN, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Ρι είπε πως η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας (ΛΔΒΚ) «είναι μια υπεύθυνη πυρηνική δύναμη και κράτος που έχει στην κατοχή του ICBN», Διηπειρωτικούς Βαλλιστικούς Πυραύλους.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα ή να απειλήσουμε με πυρηνικά όπλα οποιαδήποτε χώρα εκτός των ΗΠΑ, εκτός εάν συμμετάσχει σε δράση των ΗΠΑ εναντίον μας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και η Ιαπωνία κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στη Βόρεια Κορέα, επισημαίνοντας ότι οι νέες κυρώσεις πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά.

Από την πλευρά της η Κίνα ανακοίνωσε πως θα εφαρμόσει «στο 100%» τις νέες κυρώσεις που αποφασίστηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα