Νέος ηγέτης της γαλλικής κεντροδεξιάς o Φρανσουά Φιγιόν – Πάτωσε ο Σαρκοζί

Νέος ηγέτης της γαλλικής κεντροδεξιάς αναδεικνύεται ο Φρανσουά Φιγιόν που έκανε την μεγάλη ανατροπή στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών της Κυριακής για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2017 αφήνοντας μακράν πίσω του τους αντιπάλους του.

Ο πρώην πρωθυπουργός έλαβε ποσοστό περί το 44% των ψήφων, ενώ ο θεωρούμενος επί μακρόν ως φαβορί αυτής της αναμέτρησης, Αλέν Ζιπέ ήρθε δεύτερος με κάτι παραπάνω από 28% και επτά ολόκληρες μονάδες πίσω του, τρίτος και καταϊδρωμένος, είναι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

“Ολοι μαζί θα κάνουμε την αποφασιστική για τη χώρα στροφή”

“Απευθύνομαι σ’ όλους τους Γάλλους, ότι μαζί θα κάνουμε την αποφασιστική για τη χώρα στροφή», δήλωσε ο Φιγιόν μετά τη νίκη του χαιρετίζοντας την προσέλευση ρεκόρ στις κάλπες των ψηφοφόρων της Δεξιάς καθώς ψήφισαν περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι. Κι ήταν αυτή η άνευ προηγουμένου συμμετοχή που εκτόξευσε στην κορυφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Φρανσουά Φιγιόν και που μπορεί να ανατρέψει την πολιτική ισορροπία δυνάμεων στη συντηρητική παράταξη.
Γαλλικά ΜΜΕ περιέγραψαν την άνοδο του πρώην πρωθυπουργού ως «ιστορική αλλαγή», η αριστερή Libération έκανε λόγο για «θαύμα του Φιγιόν». Κι ο ίδιος είπε: «είναι όπως στους αγώνες ταχύτητας του Le Mans: στο τέλος μετρά ποιος θα περάσει πρώτος τη γραμμή τερματισμού.»

Για μεγάλο διάστημα ο Φιγιόν έβλεπε την πλάτη των προβεβλημένων αντιπάλων του στη γαλλική Δεξιά. Τον περασμένο Αύγουστο βρισκόταν μ’ ένα ποσοστό 15% στις δημοσκοπήσεις μόλις στην τέταρτη θέση μεταξύ των επτά συνολικά υποψηφίων. Σημείο καμπής ήταν οι πολύ θετικές εμφανίσεις του στις τρεις τηλεμαχίες, που του επέτρεψαν να βγει απ’ τη σκιά των ανθυποψηφίων του και να πλησιάσει τις τελευταίες ημέρες τον Ζιπέ και τον Σαρκοζί. Απ’ τη μονομαχία των δύο έγινε μια «μάχη για τρεις», όπως έγραψε η Journal de Dimanche.

Γιατί κέρδισε

Ο Φιγιόν, εκτιμούν γαλλικά ΜΜΕ, φαίνεται ότι έπεισε κυρίως λόγω της προσωπικότητάς του. Οι προτάσεις του για την οικονομική πολιτική προβλέπουν πολύ πιο βαθιές τομές απ’ τις μεταρρυθμίσεις του Ζιπέ: ο Φιγιόν βαδίζει σχεδόν στα χνάρια της Μάργκαρετ Θάτσερ, εν προκειμένω. Και ιδεολογικά είναι εξίσου δεξιός όσο και ο Σαρκοζί.

Όμως ο Φιγιόν δείχνει πιο σταθερός, πιο συγκροτημένος στις απόψεις του. Συνδυάζει έναν λαϊκό συντηρητισμό με τη δέσμευση για νεωτερικότητα. Είναι συγκρατημένος εκεί που ο Σαρκοζί είναι επιθετικός, ζηλωτής εκεί που ο Ζιπέ εμφανίζεται χλιαρός. Ο Φιγιόν δίνει την εντύπωση ενός cool υποψηφίου. Το περιοδιό Marianne τον χαρακτηρίζει «γκωλιστή, χαλαρό, αλλά ελάχιστα ομιλητικό».

Την ώρα που οι αντίπαλοί του επιδίδονταν σε μια σκληρή μονομαχία με αντεγκλήσεις, «καρφιά», υπονοούμενα και σκληρή κριτική, ο Φιγιόν παρακολουθούσε εξ’ αποστάσεως. Μολονότι έχει ήδη μια 40χρονη πορεία στο δημόσιο βίο -ως δήμαρχος, βουλευτής, υπουργός και πρώην πρωθυπουργός- ο ηλικίας 62 ετών Φιγιόν κατάφερε να περάσει ταυτόχρονα ως έμπειρος πολιτικός, αλλά και ως «φρέσκο» πρόσωπο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα