Νέο ένταλμα σύλληψης για τον Α. Φιλιππίδη

Νέο ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Άγγελου Φιλιππίδη, για δάνεια που είχαν χορηγηθεί επί προεδρίας του από το ΤΤ σε τρεις εταιρείες του επιχειρηματία Παναγιώτη Ευθύμιου, εκδόθηκε από τον ανακριτή Γ. Ανδρεάδη και την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου.

Το νέο ένταλμα αφορά ποινική δίωξη για “κόκκινα” δάνεια της τράπεζας ύψους 104.700.000 ευρώ προς επιχειρήσεις real estate του Παναγιώτη Ευθυμίου. Τα δάνεια αυτά δόθηκαν από 21-01-09 εώς 08-04-2009 στις εταιρείες ASPEN Ακινήτων,  ALMOND Ακινήτων και EKTASIS DEVELOPMENT και τα οποία θεωρείται ότι εγκρίθηκαν χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Η δίωξη στρέφεται σε βάρος των: Άγγελου Φιλιππίδη, Αντώνη Καμινάρη, Μάριου Βαρότση, Γεωργίου Στάμνου , Γεωργίου Μπρίταλου, Λυμπέρη Κατσιουλιέρη, Σπύρου Πολίτη , Χαράλαμπου Γιαγκούδη και Φωτεινής Κρέστα, στελεχών και μελών της αρμόδιας υποεπιτροπής και επιτροπής δανειοδοτήσεων για απιστία από κοινού και κατ εξακολούθηση. Επίσης κατά του επιχειρηματία Παναγιώτη Ευθυμίου, Μαγδαληνής Ευθυμίου, Ευάγγελου Ευθυμίου , Χρήστου Ευθυμίου , Σοφίας Τόλου  και Ευάγγελου Αποστολάτου για άμεση συνέργεια στην απιστία και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέα Παπανδρέου:

– Η εταιρεία ASPEN έλαβε δυο δάνεια , το πρώτο 22,4 εκατομμύρια και το δεύτερο 12,78 εκατ.

-Η ALMOND 18, 48 και η EKTASIS 51 εκατομ.

Η Εισαγγελέας σημειώνει ότι: Οι δυο πρώτες εταιρίες ανήλθαν κατά 100% σε Κυπριακές εταιρίες οι οποίες με τη σειρά τους ανήκαν σε offshore με έδρα τις Παρθένες Νήσους. Δικαιούχοι τους εμφανίζονταν οι Ευάγγελος Αποστολάτος και Σοφία Τόλου ενώ σύμφωνα με το πόρισμα πραγματικός δικαιούχος των εταιρειών ήταν ο Παναγιώτης Ευθυμίου. Ο συγκεκριμένος ήταν δικαιούχος μαζί με μέλη της οικογενείας του και της εταιρίας ΕΚΤΑΣΙΣ.

Η εισαγγελέας αναφέρει για τα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης ότι ” οι εισηγήσεις παρουσίαζαν ανεπαρκή αξιολόγηση του αναλαμβανόμενου πιστωτικού κινδύνου.” Αναφέρει επίσης για τις εισηγήσεις της υπό επιτροπής ότι  “δεν αξιολογήθηκαν οι πραγματικοί δικαιούχοι και η δυνατότητά τους να στηρίξουν τις εταιρίες και δεν ελήφθη υπόψη η επιδεινούμενη κατάσταση στην αγορά των αστικών εμπορικών ακινήτων που ήταν εμφανής” . Τονίζει επίσης ότι τα δάνεια στις ASPEN και ALMOND “χορηγήθηκαν χωρίς την ύπαρξη  πιστοληπτικής διαβάθμισης και ότι επίσης η EKTASIS ήταν υπερδανειόμενη από το 2007 και με σημαντικά έντονα αυξανόμενα  βάρη επί των ακινήτων της”. Αναφέρει δε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας πως “από κανέναν δε ζητήθηκαν προσωπικές εγγυήσεις συνοδευμένες από εμπράγματες εξασφαλίσεις ελεύθερες βαρών”.

Στο κατηγορητήριο που συντάχθηκε για στελέχη της τράπεζας  αναφέρεται ότι: ” Αν δεν γνωρίζατε ότι πραγματικός δικαιούχος των εταιριών ήταν ο Παν. Ευθυμίου σημαίνει ότι δίνατε τα εκατομμύρια των δανείων σε κάποιο άγνωστο σε σας πρόσωπο που “κρυβόταν” πίσω από μια offshore εταιρία . Εάν αντιθέτως γνωρίζατε ή εικάζατε ότι πραγματικός δικαιούχος ήταν ο Παν. Ευθυμίου τούτο σημαίνει ότι δίνατε τα εκατομμύρια  των δανείων σε ένα πρόσωπο το οποίο ενώ δεν είχε αντικειμενικά την απαραίτητη φερεγγυότητα για την λήψη του δανείου ως εκπρόσωπος της ektasis του δώσατε και επιπλέον ποσά για τις δυο άλλες εταιρίες . Εάν πιστεύατε πως δικαιούχοι ήταν οι Τόλου και Αποστολάτος αξίζει να σημειωθεί ότι στις φορολογικές δηλώσεις τους για το έτος 2009 η πρώτη δηλώνει 7.905 ευρώ και η ο δεύτερος 111.949.” Τονίζεται επίσης ότι η εταιρία EKTASIS λίγο μετά τη λήψη του δανείου των 51 εκατομ. Ζήτησε την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Για τα δάνεια στις τρεις εταιρίες , αφενός για τις δυο πρώτες αναφέρεται ότι δεν προσδιορίζεται ο λόγος χρηματοδότησης ενώ για όλες τις χρηματοδοτήσεις λέει πως παρακολουθήθηκε από την τράπεζα η διάθεση των κεφαλαίων που χορηγήθηκαν.

Στο πόρισμα γενικά για τα δάνεια του ΤΤ η Εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου χαρακτηρίζει “άνευ ερείσματος και ουσίας τα επιχειρήματα όπως οικονομική κρίση και συνήθης τραπεζική πρακτική γιατί τα δάνεια αυτά χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς άλλους από αυτούς που ζητήθηκαν , με διοχέτευση αυτών σε offshore εταιρίες μέσα από πολύπλοκες και δαιδαλώδες διαδρομές προκειμένου να χαθούν τα ίχνη τους και η εγκληματική τους προέλευση”.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε στο αρχείο η υπόθεση της δανειοδότησης κύπριου επιχειρηματία, καθώς από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι τα δάνεια του εν λόγω εφοπλιστή εξυπηρετούνται κανονικά.

Μετά  το νέο ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η διαδικασία της έκδοσης του από τις Τουρκικές Αρχές στην χώρα μας περιπλέκεται ακόμα περίσσοτερο. Κι αυτό γιατί οι τουρκικές αρχές πρέπει να λάβουν γνώση για όλα τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η έκδοση Φιλιππίδη.

Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές , η έκδοση του νέου εντάλματος σίγουρα προκαλεί καθυστερήσεις την διαδικασία έκδοσης , αφού πρόκειται για νέα δικογραφία η οποία θα πρέπει να μεταφραστεί και να αποσταλεί και αυτή στις τουρκικές αρχές, γεγονός που σημαίνει παράταση της αγωνίας.

Όπως εξηγούσαν δικαστικές πηγές , η μη αποστολή του σχετικού εντάλματος θα σήμαινε πως οι ελληνικές αρχές δε θα είχαν τη δυνατότητα να τον διώξουν για αυτά τα δάνεια αφού για να γίνει αυτό ( βλέπε υπόθεση Μ.Ψωμιάδη) θα πρέπει να έχει εκδοθεί και για αυτό το αδίκημα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα